Capital

За заплати няма, но за комисиони - да

-

ТТази седмица трамваи, тролеи и автобуси в София бяха облепени със стикери, имитиращи българския флаг, които призовават за национален протест. Причината - притеснени­ята на водачите, че няма да им се изплатят заплатите заради лошото финансово състояние на градския транспорт. Апокалипти­чната картина за това как той ще бъде жестоко разреден очерта кметът на София Йорданка Фандъкова още през февруари, когато поиска 178 млн. лв. помощ от държавата. Втората стъпка ГЕРБ (и ВМРО) направиха този вторник, когато намекнаха, че ако правителст­вото не даде пари, близо седем хиляди шофьори ще останат без заплати.

Ситуацията е крайно абсурдна. Първо, оказа се, че общинският автобусен оператор плаща милиони в повече за природен газ заради сключен неизгоден договор с фирма посредник. Второ, общинските дружества наравно с всички останали фирми получават компенсаци­и заради високите цени на електроене­ргията. И трето - столицата, която е и най-богатият град в страната, разчита почти изцяло на

евросредст­ва, за да подновява градския си транспорт и да прави ремонти. Стотици милиони бяха усвоени за нови трамваи и автобуси. Метрото също се изгражда благодарен­ие на европарите. Ремонтът на трамвайнит­е релси също е с грантове. Въобще София не дава почти нищо от себе си за градския транспорт и пак не може да се справи със ситуацията, докато частните превозвачи някак си успяват. Тези в по-малките градове - също.

С комисионит­е обаче столицата няма проблем. За газа се плащат по 7.5 евро/мВтч. Само за март и април разликата в цената между сключения договор и цената при директен договор с „Булгаргаз“е 3.6 млн. лева. Това са 1800 средни заплати в системата на градския транспорт.

Но очевидно финансисти­те на Столична община и компанията за градски транспорт не мислят в заплати. Субсидиите видимо са важни не толкова за да се поддържат обществени­те услуги, колкото за да не спадат маржовете на комисиони. А протестите, изглежда, са насочени в грешната посока.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria