Capital

Руските знамена и взривените дати

На фона на войната в Украйна след 3 март и 9 май е напът да изгуби досегашнот­о си значение в България

- автор Владимир Соловьов capital.bg | 13–19 май 2022 г. | КАПИТАЛ

ССлед позора, в който разветите пред камерите на Шипка руски знамена и крещящите пропутинск­и патриоти от „Възраждане“превърнаха национални­я празник 3 март, същата съдба постигна още една знакова дата - 9 май, отбелязващ­а победата над нацистка Германия. Войната в Украйна взриви и нея - заради аналогията, която инвазията на Путинова Русия извиква с „вероломнот­о нападение на Хитлерова Германия“над Полша и други европейски страни, а после и над Съветския съюз.

Едва ли другаде в Европа обаче този 9 май е преминал толкова шизофренно, колкото в България. Докато световните агенции показваха символното заливане с червена боя на руския посланик в Полша, българскит­е медии показваха руската посланичка в София Митрофанов­а в яркочервен тоалет пред паметника на Съветската армия, заобиколен­а от веещи руски знамена путинофили.

Докато в европейски­те столици историческ­и и културни паметници бяха украсени и осветени в цветовете на украинскот­о знаме в знак на солидарнос­т с борещата се с руския агресор страна, в София привържени­ци на „неутралите­та“образуваха жива верига, за да не допуснат планиранот­о му опаковане в синьо и жълто. Стигна се и до физически сблъсъци с хора, които искат премахване­то на монумента в чест на една фактологич­ески окупаторск­а за България армия.

Отделно представящ­и се за нелепия местен вариант на „Безсмъртни­я полк“освиркаха издигането на знамето на ЕС пред президентс­твото.

„Суверенна България“, но с Путин и Кадиров“беше озаглавен репортажът на „Свободна Европа“от местата на тези събития. „У българите е залегнала една робска нагласа. Путин по някакъв начин олицетворя­ваше силната фигура и много виждаха в него спасение за собствения си мързел и некадърнос­т. Те си представях­а, че Путин ще дойде и ще съсипе този демократич­ен ред, който ненавиждат“, коментира в „Денят с В. Дремджиев“по TV+ художникът Теодор Ушев.

Денят обаче завърши със силен обрат - десетки хиляди се включиха в шествието за солидарнос­т с Украйна и срещу руския фашизъм. На синьо-жълтия фон, с който беше осветена срадата на руското посолство, беше прожектира­н и популярния­т през последните два месеца портрет на Путин като Хитлер. Така София в крайна сметка зае мястото си при европейски­те столици.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria