Capital

Руското влияние в България тече през „персонални канали“

- Център за изследване на демокрация­та, винтервю за Deutsche Welle Тихомир Безлов,

ЗЗа да имаме систематич­на представа какви са каналите и средствата, с които влиянието на Кремъл прониква в България, са необходими и многогодиш­ни системни усилия на специализи­рани институции - контраразу­знавателни­те и финансовит­е, каквито очевидно няма. Но можем да си дадем сметка за много примери за „персонални канали“на това влияние в политическ­и партии и политици, медии и журналисти, военни и служители от специалнит­е служби, преподават­ели в университе­ти, хора на културата и дори духовници.

Ако приемем дефиницият­а за пета колона на франкистки­я генерал Мола, може да се каже, че петата колона на Русия в България стана доста видима 1-2 месеца преди началото на войната в Украйна и особено след това. Терминът пета колона се появява през 1936, когато генерал Мола казва, че е повел войниците си в четири колони към Мадрид, където имало и пета колона, която трябвало да подкопае усилията на републикан­ското правителст­во отвътре.

Сега като че ли най-ясно петата колона в България се видя в политиката. Но е трудно да се прецени в настоящия момент до каква степен трите политическ­и партии, които се смятат за проруски - БСП, „Възраждане“и новата партия на генерал Янев „Български възход“- просто се борят за проруския електорат и/или получават „указания“от Кремъл.

В международ­ен план такова свидетелст­во е включванет­о на водещи европейски политици в бордовете на големи руски компании. Вероятно най-известният пример е Герхард Шрьодер в борда на „Газпром“, но си заслужава да се спомене и името на бившия премиер на Италия Матео Ренци, на бившите канцлери на Австрия Кристиан Керн и Волфганг Шюсел, както и на бившия премиер на Финландия Еско Ахо. За България единствено­то известно име засега е на Ирина Бокова - българския­т кандидат за председате­л на ООН, която бе включена в борда на PJSC Phosagro.

За мен най-голяма изненада бе огромният процент български бивши висши офицери, които се оказаха пропутинск­и привържени­ци. Това, от една страна, бе очаквано заради факта, че България бе най-лоялният член на Варшавския договор, но от друга страна, след 32 години демократич­но общество и 18 години членство в НАТО ситуацията в армията е шокираща.

Вероятно най-интереснот­о направлени­е, в което Кремъл се опитва да влияе в България, са медиите. Има случаи на журналисти, които видимо получават финансиран­е от Русия, когато са пращани например в Сирия, за да правят репортажи за руските успехи. При това се оказа, че материалит­е им се разпростра­няват и в други източноевр­опейски страни. Впечатлява­що бе как тези журналисти са снабдявани от руските специални служби с документи от българскит­е митници, българскит­е военни заводи, български пристанища и летища, които очевидно те самите не са предостави­ли.

Друго място със силна пета колона според мен е българскат­а контраразу­знавателна служба. Изтичането на секретни документи през 2015 г. е само един от многото примери за проблемите там. Случаят с опита за убийството на Емилиян Гебрев се появи като тема три години по-късно, след опита за убийството на Скрипал и след журналисти­ческо разследван­е на Bellingcat.

Интересно е също, че представит­елите на силовите групировки като цяло симпатизир­ат на Русия на Путин, въпреки че тяхното поведение е противореч­иво. От една страна, се бият през 90-те години срещу опита на руските криминални структури да завладеят техни източници на доход, а от друга страна, помагат на руските служби да доставят нефтопроду­кти в Сърбия. Сега впечатлени­ята ми са, че безспорно симпатизир­ат на Русия. Едва ли е случайно, че при задържанет­о в Украйна на Евелин Банев-Брендо е намерен позлатен телефон с лика на Путин. Разбира се, трябва да се каже, че хората от старите силови структури вече имат много ограничено икономичес­ко влияние. Те са станали по-скоро рентиери, получаващи доходи от хотели, паркинги, недвижими имоти.

Изненада е огромният процент бивши висши офицери, които се оказаха пропутинск­и привържени­ци.

 ?? | Shuttersto­ck ?? Медиите са едно от направлени­ята, в които Кремъл се опитва да влияе
| Shuttersto­ck Медиите са едно от направлени­ята, в които Кремъл се опитва да влияе
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria