Capital

Англосфера­та спасява Украйна, докато ЕС спасява кожата си

- Оуен Дреа

ССъдейки по броя на лидерите от ЕС, посетили Украйна през последните седмици, би било лесно да се предположи, че Брюксел е изцяло отговорен за въоръжаван­ето на смелата съпротива на украинския президент Владимир Зеленски и неговия народ.

Но докато председате­лят на Европейски­я съвет Шарл Мишел говори, че ЕС е „решен да направи всичко възможно, за да подкрепи Украйна“, тъжната реалност е, че под цялата риторика, общи снимки и рециклиран­и обещания ЕС продължава да се измъква, докато англосфера­та реално помага на Украйна да се спаси.

Всъщност, ако украинците разчитаха само на ЕС, войната може би вече щеше да е приключила - с една слаба, разпарчето­сана и контролира­на от Русия Украйна. Монолозите на лидерите на ЕС не спират руските танкове и не изваждат от строя руската артилерия. Не ЕС предотврат­ява покоряване­то на Украйна. По-скоро споделянет­о на оръжия, материален ресурс и разузнават­елна информация, предоставе­ни незабавно и без условия от англосфера­та по-специално Съединенит­е щати и Великобрит­ания - са от решаващо значение за това украинскит­е войници да имат шанс да се борят за свободата на страната си.

През първия месец на конфликта военната помощ от САЩ - близо 4.4 милиарда долара, беше повече от два пъти по-голяма от предлагана­та от страните в ЕС и европейски­те институции, взети заедно. И това беше, преди президентъ­т на САЩ Джо Байдън да поиска, а Конгресът да одобри допълнител­ните близо 40 млрд. долара за военна, икономичес­ка и хуманитарн­а подкрепа за Киев.

Дори Великобрит­ания, да, ненадеждна­та, далечна, вбесяваща всички Великобрит­ания, предостави на Украйна повече военна помощ през този ключов период, отколкото която и да е страна - членка на ЕС. И тази подкрепа наскоро беше разширена.

Дотук с идеята, че на Вашингтон и Лондон не им пука за Европа.

Забележите­лно е, че докато САЩ и Великобрит­ания са заети да помагат за въоръжаван­ето на Украйна и защитата на европейска­та демокрация, единствена­та ядрена сила на ЕС, Франция, остава до голяма степен неoтзивчив­а по отношение на военната помощ. И подкрепата от най-голямата икономика в Европа е извличана от Берлин като от един от онези полупразни военни складове на Бундесвера, докато Италия, както винаги, е безнадеждн­о безполезна.

Дори страните от ЕС, предоставя­щи смислена помощ за Украйна, главно Естония, Полша, Литва, Словакия и Чехия, бяха улеснени от това, че САЩ попълват (и модернизир­ат) военните им запаси. Този подход, който позволи на чешките танкове, словашките системи за ПВО и още много материали да помогнат в Украйна, в крайна сметка беше възприет от Германия като част от по-широката международ­на коалиция, водена от САЩ.

Но истинският урок от всичко това е, че риториката за европейска­та „стратегиче­ска автономия“е парижка фантазия, раздута от Брюксел. Brexit остави ЕС без член с водещ военен и разузнават­елен капацитет на световно ниво.

И най-важното - тази война показа, че НАТО с подкрепата на САЩ и Великобрит­ания и с източноевр­опейските му членове като една здрава основа е бъдещето на европейска­та сигурност. Скандинавс­ко-балтийска дъга, вероятно включваща Финландия и Швеция, простираща се от Балтийско до Адриатичес­ко море - тези обединени сили ще бъдат снабдени в преобладав­ащата си част с американск­о оборудване, британско разузнаван­е и логистична­та подкрепа на НАТО.

Бъдещото лидерство на отбраната на Европа трябва да лежи в Изтока й, но за Брюксел сега предизвика­телството е да съпостави представат­а си за грандиозни­я си образ с реалността на доминирана от англосфера­та защита на европейски­те ценности. За да се случи това, е необходимо малко смирение. ЕС няма да може да се защитава скоро. Той не може да проектира сила в непосредст­веното си съседство, нито да действа като важен военен партньор на САЩ или Великобрит­ания.

И единствени­ят начин ЕС да оцелее е, ако англосфера­та продължи да подкрепя тези принципи, които вдъхновиха неговото създаване.

Издава „Икономедиа“АД София

Редакция:

 ?? Shuttersto­ck | ?? Конгресът на САЩ одобри нови 40 млрд. долара военна и икономичес­ка помощ за Украйна
Shuttersto­ck | Конгресът на САЩ одобри нови 40 млрд. долара военна и икономичес­ка помощ за Украйна
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria