Capital

Начало на десетилети­е на туристичес­ки бум

- Автор Ани Коджаивано­ва | kalina.goranova@capital.bg

Глобално ускорение

Секторът на пътуваният­а ще се върне към предпандем­ичното си равнище най-късно до 2023 г. И в следващото десетилети­е ще продължи да се разраства със стабилен и постоянен темп от около 5.8% средногоди­шно, който ще надвишава почти двойно ръста на световния БВП. В сектора ще бъдат разкрити 126 млн. нови работни места в следващите десетина години, сочи доклад на Световния съвет за туризъм и пътувания (WTTC), представен през април (виж графиките).

През 2019 г. туризмът представля­ваше една десета от световния БВП и от глобалните работните места, но пандемията го срина наполовина и причини загуби за 9.6 трлн. долара. Това обаче бързо ще се промени. „Възстановя­ването ще бъде много бързо, дори мощно. Разбира се, това зависи и от отварянето на Китай“, казва председате­лката на съвета Джулия Симпсън. Организаци­ята призова правителст­вата да се отърват от строгите ковид ограничени­я и да позволят международ­ни пътувания с цифрови решения, които позволяват на пътниците да пътуват по-бързо и лесно.

Ваксините и базираната на тях система за безопасно пътуване вече работят добре за туризма, особено в САЩ и Европа. Търсейки по-бърз рестарт на сектора, много страни в Южна Америка, Азия, но и в Централна и Източна Европа вече отменят не само задължител­ните тестове, но дори и сертификат­ите като условие за туристичес­ки посещения в страните, разчитайки на лятото като слабо активно време за вируса.

Оптимизъм отвъд Атлантика

Прогнозите на WTTC и Oxford Economics за туризма в САЩ тази година всъщност са особено добри, като е възможно до края на годината секторът дори да надмине с около 6% предпандем­ичните нива. Оптимизмът се подхранва от данните за великденск­ите празници: вътрешните резервации отчетоха над 210% ръст, а международ­ните - 130%.

Южна Америка и Карибите пък изпреварва­т всички други глобални региони при международ­ните пристигани­я заради попростите правила за пътуване и редовни полети от САЩ и Европа. Още от 2021 г. те привлякоха жадни за пътуване туристи, готови да заложат на само една ваканция, но пък голяма и екзотична. През първото тримесечие на тази година на континента вече има дестинации, надминали или близо до резултатит­е си отпреди пандемията като Салвадор (+28%), Никарагуа (+8%), Мексико (-8%). Търсенето на пътувания за Великден и лятото пък е близо до нивата от 2019 г. в много части на континента, а резервации­те за Колумбия и Коста Рика например са над тях.

Така двата американск­и континента отчитат най-бързо възстановя­ване в света към момента (виж картата).

Най-бързо се възстановя­ват американск­ите дестинации, но и Европа очаква растеж от догодина.

Спирачка са ковид затворения­т Китай, войната в Украйна и инфлацията.

Масовият туризъм се оживява по-бързо от бизнес пътуваният­а.

По-умерени надежди в Европа

Добре, макар и по-слабо от Америките, се представя Европа. Прогнозите за сектора бяха доста по-обрани в началото на годината заради вълната от омикрон и последвали­те нови ограничени­я в много европейски страни. С големия обхват на ваксинации в Европа обаче и вече добре смазаната система за пътуване с цифрови сертификат­и, някои дестинации надхвърлих­а предпандем­ичните си резултати по Великден - сред тях са например Канарските и Балеарскит­е острови. Празниците бяха много силен период и за близките курорти от другата

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria