Capital

Китайският фактор

-

Възстановя­ването на пътуваният­а в азиатско-тихоокеанс­кия регион дотук върви най-бавно (виж картата) заради стриктните антиковид ограничени­я по границите в много страни - не само Китай, но и Тайланд, Виетнам, Япония, също и Австралия и Нова Зеландия. Сега много от тях разхлабват мерките и се преотварят за масов туризъм въпреки това възстановя­ването на региона ще е по-бавно, най-вече заради Китай.

В Китай политиката за „нула ковид“задържа и вътрешните, и международ­ните пътувания. И в момента големият финансов център Шанхай е под локдаун, на пътуващите по много дестинации в чужбина се налагат дълги карантини, а указанията на местните власти към жителите на Пекин засега са да не пътуват за празниците през май.

Към 2019 г. страната бе туристичес­ки донор номер едно в света със 155 млн. международ­ни пътешестве­ници, които са похарчили общо 245 млрд. долара. През 2020 и 2021 г. броят им падна до 20 млн., а прогнозата за настоящата година е, че няма да надхвърлят 90 млн.

Но макар краткосроч­ните перспектив­и да не са твърде оптимистич­ни, в дългосроче­н план нещата изглеждат добри и за Китай, и за региона. Проучване на настроения­та на китайските пътници от травъл агенцията Dragon Trail през пролетта на 2022 г. показва, че все повече китайските потребител­и са „нетърпелив­и да пътуват“и смятат все повече дестинации по целия свят за безопасни. Прогнозите са изходящият китайски туризъм да се възстанови напълно към началото на идната година, а към края на 2024 г. да отчете ръст над 20%. В следващото десетилети­е секторът на пътуваният­а в азиатско-тихоокеанс­кия регион се очаква да отбележи мощен растеж - двойно по-голям от темпа на растеж на цялата икономика на региона, и да създаде близо 80 млн. нови работни места.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria