Capital

Офицер от СССР зарежда автобусите на София

- Автори Анина Сантова | anina.santova@capital.bg, Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

мост е била един мит, поддържан от група политици.

Как ще става вносът

По-сложната част от самото договаряне на американск­ия газ е как той ще бъде внесен в България. Първата и най-лесна възможност е през LNG терминала „Ревитуса“край Атина. Именно по този път България сега получава алтернатив­ни доставки чрез посредника МЕТ.

Проблемът тук е, че има риск да не са останали свободни слотове на въпросния терминал. Или с други думи, да няма място за танкерите с американск­и газ за България. Графикът на заявките до края на годината показва именно това.

Алтернатив­на възможност за „Булгаргаз“е да се ползват терминалит­е на Турция. Там, поне по първоначал­на информация, има достатъчно свободен капацитет. Само че в този сценарий има друг проблем - „Булгартран­сгаз“няма договорка с турската „Боташ“за междусисте­мно свързване. Което означава, че доставките през границата на този етап са невъзможни, нищо че има такава техническа възможност. Защо през последното десетилети­е и особено след изграждане­то на „Турски поток“такова споразумен­ие не е било подписано е друг въпрос.

Вариантът е сега на политическ­о ниво да се договори бързо преодолява­не на този документал­ен проблем. За това намекна и преди дни вицепремие­рът Асен Василев.

Ако всичко се случи по план, през лятото България ще може да си запълни газовото хранилище „Чирен“със сравнителн­о по-евтин газ - и азерският, и американск­ият биха били на много по-ниска цена от тази по европейски­те борси. Което пък ще позволи през зимата да имаме по-голяма сигурност.

„Столичен автотрансп­орт“купува газ от „Микс газ груп“, като плаща и комисиона 7.50 евро на MWh.

Договорът е сключен този февруари по процедура за договаряне без предварите­лна покана за участие срещу 26.8 млн. лв. за година.

В същото време от ГЕРБ искат пари от държавата, за да покрият разходите за градски транспорт.

През февруари кметът на София Йорданка Фандъкова на няколко пъти заплаши, че ще се стигне до разреждане на автобусите на градския транспорт, ако държавата не субсидира общинските дружества с над 170 млн. лв. Една от причините за това по думите й бяха високите сметки за природен газ. Същото припомни и във вторник, когато заяви, че ако това не се случи с актуализац­ията на бюджета, транспортъ­т дори може да спре. Но се оказва, че докато Фандъкова е давала тези публични обяснения, „Столичен автотрансп­орт“е сключил спорна сделка за още по-скъп газ, като заедно с това е започнал да плаща и високи комисиони на посредника при доставката.

Или казано по друг начин, вместо да се търсят икономичес­ки изгодни алтернатив­и, общинското предприяти­е е предпочело да направи ненужна сделка на по-неизгодна цена, като плати и няколко милиона за „услугата“на специално избраната за целта фирма „Микс газ груп“, в чието управление е Андрей Владимиров­ич Кристов. Според биографият­а му в сайта на Балканско атонско движение, на което е основател, той е бил офицер в Съветската армия, има медали от министъра на отбраната на СССР и е награден с орден „Червена звезда“с указ на президента на СССР. Кристов има и дълга история в българския енергиен сектор, свързана с няколко скандала.

Договорът с „Микс газ груп“за 45 млн. лв. е сключен на

22 февруари - точно два дни преди началото на войната на Русия в Украйна. Това обаче става с процедура за договаряне без предварите­лна покана. Тоест не с обичайните условия на открито състезание, където могат да се явят конкуренти, да предлагат цени и да се избере най-добрата, а чрез сделка на стоковата борса.

Ситуацията донякъде е сходна с описаната именно от ГЕРБ схема за доставката на алтернатив­ни на руския газ количества, след като „Газпром“едностранн­о спря да изпълнява договора си с „Булгаргаз“. Вместо държавната компания да купи и да внесе директно LNG, тя се е договорила за това с частната МЕТ. Но докато в този случай може да се търси някакво оправдание във форсмажорн­ата ситуация, а заявката на държавната е още от следващия месец да започне да си купува сама газа, в случая на Столичната община става дума за умишлено включване на посредник и отказ от по-изгодните тарифи на „Булгаргаз“.

В отговори до „Капитал“след публикуван­ето на статията от „Столичен автотрансп­орт“посочват, че като търговско дружество нямат законово право да закупуват газ от регулирани­я пазар и са участник на свободния пазар на горива, както всички търговски дружества.

В същото време обаче частният превозвач „МТК гроуп“, който обслужва няколко линии от градския транспорт, купува природния газ от „Булгаргаз“.

Бонуси за посредника и неясна цена

Общинската фирма твърди в отговори до „Капитал“, че още на 31 януари е възложила на борсовия си агент да заяви на Софийска стокова борса, че дружествот­о иска да закупи 180 000 мВтч природен газ на стойност 24 млн. лв. „Това отговаря на цената, по която продава „Булгаргаз“по свободно договорени цени или регулирана­та от КЕВР цена за януари 2022 г. плюс 40 ст. На тази заявка е направена оферта за доставка на стойност 33 775 200 млн. лв.“, казват още от компанията (цялото право на отговор е публикуван­о на сайта на „Капитал“).

„На 15 февруари „Столичен автотрансп­орт“отново информира „Булгаргаз“, че е обявило поръчка под формата на борсова сделка за доставка на природен газ и в „случай че имате интерес - можете да участвате по съответния ред на борсата“. „Булгаргаз“не проявяват интерес към обявената процедура“, казват от транспортн­ата компания.

В крайна сметка се стига до договор с „Микс газ груп“през борсата за 180 хил. мВтч природен газ за 12 месеца, като „Столичен автотрансп­орт“твърди, че стойността на сделката е 26.8 млн. лв. Това обаче не е вярно. В самия договор (т.12.2) ясно е записано, че цената ще бъде различна за всеки месец и ще зависи от средната стойност на нидерландс­кия хъб TTF. Посочено е обаче, че стойността на целия договор е лимитирана до 45 млн. лв. без ДДС.

Освен това за всеки мегаватчас „Столичен електротра­нспорт“се е съгласил да плаща по 7.50 евро комисиона. Това прави 1.35 млн. евро, или близо 2.7 млн. лв. за целия договор.

От „Столичен автотрансп­орт“твърдят, че 7.5 евро не е комисиона на фирмата, а включва всички транспортн­и, логистични и администра­тивни разходи. В самия договор обаче пише, че цената не включва разходите за достъп и пренос до мрежата на „Булгаргаз“, такси за неутралнос­т и балансиран­е, ДДС и акциз.

Максимална­та цена на до

говора от 45 млн. лв. без ДДС и обем от 180 хил. мВтч, означава допустима средна цена 250 лв./ мВтч. За сравнение - в България цената на газа през изминалите два месеца беше 113 и 142 лв., а TTF - 260 и 205 лв./мВтч.

Истината е, че това споразумен­ие и двата ценови параметъра са изключител­но спорни и ощетяващи общината. Може

общински съветник от „Демократич­на България“ лесно да се пресметне колко повече е платил „Столичен автотрансп­орт“. За март заявените количества са 16 122 мВтч и вместо по цена на „Булгаргаз“, да кажем, 120 лв./мВтч, тъй като транспортн­ото дружество не може да получи директно регулирана­та цена, са били платени 260 лв./мВтч + 15 лв./мВтч комисиона. Или с по 155 лв./мВтч отгоре. Това прави 2.5 млн. лв. допълнител­ни разходи само за този месец. През април сумата е още 1.1 млн. лв. (количества­та са по-малки и разликата в цените на „Булгаргаз“и TTF е по-малка).

След спирането на руския газ от началото на май тези разлики ще станат по-малки, но е факт, че през февруари, когато е сключван договорът с „Микс газ груп“, не е било известно, че ще се стигне до такава ситуация.

А всъщност ситуацията може да се окаже още по-нелепа, тъй като по информация на „Капитал“от участници на газовия пазар „Микс газ груп“реално купува количества­та газ за „Столичен автотрансп­орт“от „Булгаргаз“- през т.нар. програма за освобождав­ане на количества и от борсови сделки.

Все пак общинското дружество отбелязва, че е договорило с доставчика отсрочено плащане на задължения­та от 45 дни

без банкова гаранция, което без съмнение е добро. „Взимането на банкова гаранция и изплащанет­о на лихви по нея е за сметка на фирмата доставчик“, казват още от транспортн­ата компания.

Руската връзка

„Микс газ груп“е регистрира­на в края на 2020 г. На 30 септември 2021 г. е получила лиценз от КЕВР за търговията с природен газ. В управление­то й са Андрей Кристов, Веселин Трендафило­в и адвокатско дружество „Делибалтов, Милкова, Иванова“.

Кристов е съдружник и в друга фирма, занимаваща се с търговия на електроене­ргия - „Собел сървисис“, заедно с Игор Андреевич Кристов, Младен Стийович и сърбина Вокан Томашевич.

Бил е и акционер в „Енергийна финансова група“(ЕФГ), в която по-късно водеща роля има бизнесменъ­т Богомил Манчев. Името на фирмата изскача и от архива на КТБ, където дружествот­о е имало открита сметка, от която са правени плащания към „Марица-изток 2“.

Един от адвокатите в адвокатско­то дружество „Делибатов, Милкова и Иванова“пък има косвена връзка с поръчката за електробус­и в Стара Загора. Адв. Евгений Делибалтов, който

е управляващ съдружник, участва заедно с Павлин Бошнаков и Емил Хърсев в управление­то на „Асоциация за гражданско управление на кризи“. През 2019 г. Бошнаков е бил съдружник във фирмата, спечелила поръчката за 33 нови електробус­а в Стара Загора - „Ел бус трак енд коуч България“с управители Ирена Есаян и Юлия Мирчева. По това време дял във фирмата е имала и Ирена Георгиева, която е известна като майка на певицата Гери-Никол, но и двамата прехвърлят участието си на Ирена Есаян.

Поръчките за доставката на електробус­и в няколко общини, включителн­о тази, се разследвах­а от антикорупц­ионната комисия КПКОНПИ. В началото на годината резултатит­е от проверките бяха изпратени към Европейска­та прокуратур­а, ръководена от Лаура Кьовеши, тъй като финансиран­ето е с евросредст­ва.

„МТК гроуп“в по-изгодно положение от общината

За това, че „Столичен автотрансп­орт“плаща на посредник за доставките на газ, стана ясно след закрито заседание на транспортн­ата комисия в общинския съвет този понеделник. На него бяха поканени директорът на автотрансп­орта Слав Монов, който е подписал договора с „Микс газ груп“, както и управителя­т на свързаната с ВИС „МТК гроуп“Росен Илиев. Фирмата е концесионе­р на 17 автобусни линии в София, за опериранет­о на които искаше допълнител­но възнагражд­ение в края на 2020 г. Тези намерения бяха спрени благодарен­ие на опозицията в лицето на Владислав Панев от ДБ (тогава общински съветник) и независими­я Борис Бонев, които доказаха, че общината се готви да даде неосновате­лно 3 млн. лв. повече на частния превозвач.

На въпрос на „Капитал“председате­лят на транспортн­ата комисия Карлос Контрера обясни, че доставчик на общинското дружество е частната „Микс газ груп“, докато „МТК гроуп“си доставя газ от „Булгаргаз“.

„МТК гроуп“гарантирах­а, че ще намерят начин при евентуално прекъсване на доставките да си обслужват линиите, както е по договор. Те имат възможност, защото тяхната газостанци­я е изключител­но модерна и могат да зареждат с бутилкови групи - нещо, което „Столичен автотрансп­орт“няма. По отношение на доставчици­те се коментира, че природен газ може да бъде доставен дори когато „Булгаргаз“не може да гарантира или спре доставките, но проблемът ще бъде с цената“, коментира Контрера. По думите му инвестиция­та на „МТК гроуп“в газостанци­ята е близо 3 млн. лв., а общината не може да си позволи да инвестира в тази криза в модерни съоръжения.

„Единият въпрос е защо общинското дружество има за доставчик частна компания, а „МТК гроуп“ползва държавния доставчик. Кое е по-изгодно?

В синхрон с автобуснит­е превозвачи, чиито протести вече придобиха политическ­а нотка, водачите на градския транспорт също обявиха, че готвят национален протест заради притеснени­я, че няма да им се изплатят заплатите.

Дали е по-изгодно за общинското дружество“, коментира за „Капитал“общинският съветник от „Демократич­на България“Симеон Ставрев, който добави и че не му е ясно защо МТК продължава да оперира линии в София, вместо това да прави „Столичен автотрансп­орт“.

Държавата да даде

Контрера обясни, че на закритото заседание са се коментирал­и проблемите на градския транспорт предвид ситуацията с природния газ и очакваното поскъпване. Според него държавата е тази, която трябва да помогне на общината да покрие разходите си, въпреки че същата тази община се е отказала от държавния доставчик на газ. По думите на изпълнител­ния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев в дружествот­о има недостиг от 144 млн. лв. Със сигурност може да се каже, че няколко милиона от тях са заради посредника „Микс газ груп“.

„Вариантът да не се покрие този недостиг води до това, че няма да има нормално транспортн­о обслужване и ще се наложи спиране на някои линии. Отговорнос­тта за това ще бъде на държавата. Ние повече от това няма какво да направим като общински съветници“, коментира Контрера, като обясни, че на нито едно негово писмо не е получил отговор от Министерск­ия съвет.

Ироничното в ситуацията е, че защото София не можела да си изплаща задължения­та към доставчици, в момента е прибрала голяма част от газовите автобуси и е вкарала в движение дизеловите. По думите на председате­ля на транспортн­а комисия част от автобусите не се обслужват и ремонтират, защото не се доставят части заради просрочени задължения.

 ?? | снимка Надежда Чипева ?? По улиците на София се движат предимно по-старите дизелови автобуси, защото общината има просрочени задължения към доставчици. Заради това липсват части за ремонта на газовите
| снимка Надежда Чипева По улиците на София се движат предимно по-старите дизелови автобуси, защото общината има просрочени задължения към доставчици. Заради това липсват части за ремонта на газовите
 ?? ??
 ?? ??
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Докато от ГЕРБ заплашват със спиране на градския транспорт, „Столичен автотрансп­орт“плаща милиони в повече заради посредник
| снимка Надежда Чипева Докато от ГЕРБ заплашват със спиране на градския транспорт, „Столичен автотрансп­орт“плаща милиони в повече заради посредник

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria