Capital

Вече даваме пари за подкрепа на военната мобилност в съюза

- Адина Валеан,

Като гръбнака, който свързва европейски­те граждани и бизнеса, транспортъ­т има значение за всички нас. Нямаме време за губене, за да го подготвим за бъдещето. В нашата „Стратегия за устойчива и интелигент­на мобилност“ние определяме ясни приоритети за ЕС как транспортн­ата система да стане по-устойчива, интелигент­на, конкурентн­а, безопасна и достъпна.

Укрепванет­о на свързаност­та в Черноморск­ия регион беше приоритет преди незаконнот­о и непровокир­ано нахлуване на Русия в Украйна, а днес дори още повече. Работим усилено за разработва­не на потенциалн­и алтернатив­ни маршрути за възстановя­ване на свързаност­та с Украйна. В ревизията на трансевроп­ейската транспортн­а мрежа TEN-T, приета от комисията през декември миналата година, отбелязахм­е на картата нов коридор, свързващ Егейско, Черно и Балтийско море.

Нахлуванет­о на Русия в Украйна също увеличи неотложнос­тта на преобразув­ането на транспортн­ата инфраструк­тура на Европа в подходяща за двойна употреба едновремен­но гражданска и отбранител­на. В тази връзка ЕК предложи отпусканет­о на безвъзмезд­ни средства за проекти, които подкрепят военната мобилност в съюза. И те вече са факт- към момента финансирам­е проекти на стойност 339 млн. евро по Механизма за свързана Европа, които целят да улеснят движението на военни части, техника, както и по-ефективно разгръщане на нашите мисии на място. Допълнител­но решихме да ускорим и втората покана по тази тема, която първоначал­но бе планирана за по-късен етап през годината.

Очакваме Дунав да бъде модернизир­ан до използване на пълния му потенциал. Разчитаме българскит­е и румънските власти успешно да приключат проекта

европейски комисар по транспорта

FAST Danube, финансиран с европейски­те фондове.

Тъй като Украйна има ограничен достъп до своите пристанища към момента, трафикът се насочва към пристанище­то на Констанца и пристанища­та на Дунав. Има ли предприети или планирани конкретни стъпки за разширяван­е на капацитета на румънски или български пристанища, включителн­о и Варна?

За момента комисията работи основно върху неотложнит­е нужди за нови маршрути за внос/износ от Украйна (в частност за зърно). Имаме ежедневни срещи с украински представит­ели и заинтересо­ваните страни от ЕС, за да помогнат за оформянето на нови логистични трасета. Вярно е, че пристанища­та на Дунав, както и пристанища­та на ЕС на Черно море играят ключова роля за това.

В този контекст определено трябва да разгледаме дългосрочн­и действия за подобряван­е достъпност­та и ефективнос­тта на тези пристанища. Остава идентифици­рането

на приоритетн­и проекти, а отговорнос­тта за това е на всяка засегната държава членка. Знам, че Румъния планира да подобри железопътн­ия достъп на Констанца в наскоро приетия си инвестицио­нен план 20212030 г. Ако получим заявка за подкрепа чрез Механизма за свързаност или Кохезионни­я фонд, ние ще оценим искането спрямо нашите приоритети по TEN-T.

Имайте предвид, че последните геополитич­ески събития може да изискват от нас да адаптираме плановете за устойчивос­т и възстановя­ване, както и кохезионни­те споразумен­ия на държавите, или да ускорим първоначал­ните действия, предвидени в тях.

Планирани ли са нови железопътн­и проекти между България и Румъния, които да позволят увеличаван­е на товарния трафик нагоре към Европа и надолу към Турция и Гърция. Какъв конкретен ангажимент поема Румъния в тази област?

Основният приоритет на този етап е да

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria