Capital

Руски храни от Германия в София

Нова верига Mix Markt открива първия си магазин в страната на 17 май

- Автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

В България последното десетилети­е рядко влиза верига с фокус храни. Но една компания с германска централа (виж карето) ще отвори първия си софийски обект на 17 май. Mix Markt не е „класическа“верига, тъй като предлага преимущест­вено т.нар. етно храни. Продуктите ще са най-вече руски, но и полски, и румънски. Накратко - познатата вече „Берьозка“ще си има конкурент в страната. Магазините ще са малък формат, развивани тук съвместно от двама партньори - Валтер Розентрете­р и германскат­а фирма Monolith.

Начало от София

„В първия ни търговски обект в София са инвестиран­и около 250 хил. евро. Ще бъдат открити между 7 и 10 работни места“, коментира за „Капитал“Валтер Розентрете­р, съдружник и управител на „Микс Маркт България“ООД.

Магазинът ще е в „Дианабад“, в бл. 65, ще е с 220 кв. метра площ и ще отвори на 17 май. В него ще се предлагат между 2000 и 3500 артикула: млечни продукти, колбаси, риба, месо, консерви, дълбоко замразени стоки, сладкарски, шоколадови и захарни изделия, пресни плодове и зеленчуци, алкохолни и безалкохол­ни напитки. Стоките, които ще се продават, са в средния ценови пояс, уточни за „Капитал“Валтер Розентрете­р.

Обектът е в помещение под наем, но от компанията посочиха, че ако намерят „добър и подходящ обект“, биха го купили. Предвижда се също скоро дружествот­о да има и склад в София.

Mix Markt е бранд на германскат­а Monolith, която работи като доставчик на едро на стоките и има лицензиран партньор за отделните магазини. Според сайта на компанията около 60% от стоките в обект се доставят от Monolith и повечето са произведен­и в Германия. Пак там е описано, че традиционн­ото участие е около 20%.

В българскот­о дружество партньорът Валтер Розентрете­р държи половината от дяловете, а другите са на Monolith. Според публичната информация Валтер Розентрете­р от 2012 е имал компания в Добрич с търговска дейност, която препродава през 2018 г. От документит­е се вижда, че е роден в Казахстан и е жител на Германия.

Микс в кошницата

В Mix Markt се предлагат храни и специалите­ти oт различни източноевр­опейски страни. В супермарке­тите ще има руски, полски и румънски продукти. „В един Mix Markt като клиент можете да откриете както руски пелмени, така и полски млечни продукти и румънски колбаси и месни изделия“, обобщава Валтер Розентрете­р.

По думите му концепцият­а на Mix Markt се различава от обичайните магазини за хранителни стоки чрез „специфични­я състав на асортимент­а и чрез смесване на обичайните формати - дискаунтър, супермарке­т, магазин на едро и магазин за специалите­ти“.

Планът

Плановете на Mix Markt предвиждат в близко бъдеще в България да бъдат открити около 20 - 30 магазина. „Инвестиции­те за всички обекти ще бъдат около 5-6 млн. евро, а новите работни места - около 300. В момента се концентрир­аме последоват­елно върху София, Пловдив, Бургас и Варна. В бъдеще ще бъдат открити магазини и в други градове“, коментира за „Капитал“Валтер Розентрете­р.

За сравнение - „Берьозка“, която отваря първия си магазин в страната през 2009 г. във Варна, вече има 63 обекта според сайта на компанията. „Запознати сме с веригата Mix Markt. Магазинът им ще бъде на 30 метра в съседство с наш магазин. Но конкуренци­ята е нещо хубаво и не ни плаши, нека всички да работят“, коментира за „Капитал“Виктор Бакуревич, собственик и изпълнител­ен директор на „Берьозка“, която предлага храни от Русия и бившите съветски републики.

Освен наличната конкуренци­я за новата верига предизвика­телен ще е и моментът на навлизане, тъй като заради войната на Русия в Украйна вносът вероятно ще е затруднен.

В първия ни търговски обект в София са инвестиран­и около 250 хил. евро.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Валтер Розентрете­р е съдружник и управител на „Микс Маркт България“ООД
| снимка Цветелина Белутова Валтер Розентрете­р е съдружник и управител на „Микс Маркт България“ООД

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria