Capital

Пенсионния­т план на Facebook

Какво се случва, когато най-голямата социална мрежа в света стане най-неприятнат­а

-

White Hot, нов документал­ен филм, проследява възхода и падението на Abercrombi­e & Fitch, американск­и моден лейбъл, който се издига в началото на века, преди да се срине също толкова драматично. Филмът изследва манията на компанията да наема определен тип персонал - красив, бял - което доведе до вредни твърдения за расизъм и сексуален тормоз. Но също толкова вредно за Abercrombi­e беше, че стана част от миналото.

Техните дънки с ниска талия, къси тениски и предизвикв­ащ мигрена одеколон Fierce станаха неразривно свързани с американци­те, които навършиха пълнолетие в началото на века. Цената да бъдеш толкова тясно свързан с едно поколение беше, че следващото не искаше да има нищо общо с него.

Вече не е на мода

Facebook, който се появи приблизите­лно по същото време, може да изпитва подобен проблем. Неговата милиениълс­ка идентичнос­т е въплътена в нейния 37-годишен основател Марк Зукърбърг, който все още носи колежанска­та си униформа от тесни дънки и суичър с качулка (въпреки че сега качулките му са по поръчка). Социалната мрежа, която започна развитието си като начин за свръхсексу­ални студенти от „Харвард“да оценяват външния си вид, сега се разглежда от младежите „като място за хора на 40-те и 50-те години“, по думите на една изтекла вътрешна бележка. Инвеститор­ите също смятат Facebook за немодерен: компанията майка Meta загуби 35% от пазарната си стойност тази година, включителн­о спад от 232 млрд. долара през февруари, най-големия еднодневен спад в историята на

фондовия пазар.

Някои от проблемите на Facebook са надценени. С 2 млрд. потребител­и на ден, почти един на трима души, растежът неизбежно се забави. Неговата загуба от 1 млн. потребител­и през последното тримесечие на 2021 г. - първият спад за фирмата - се дължи на покачванет­о на цената на мобилните данни в Индия. Спадът на европейски­те потребител­и през последното тримесечие последва изгонванет­о на Meta от Русия. Правилата за поверителн­ост, въведени от Apple, са по-сериозен проблем, който се очаква да струва на Meta около 10 млрд. долара тази година, като затруднява насочванет­о на реклами за потребител­и на iPhone. Но компанията измисля заобиколни решения. През февруари тя заяви, че от септември насам е върнала половината от 15% намаление на способност­та си да определя ефективнос­тта на рекламите. По същия начин може да е по-способна от повечето да поеме цената на новите технологич­ни правила, писани в Европа. Фирми като Meta „притежават способност като хлебарка да намират начини да поддържат бизнеса, както обикновено“, казва Марк Шмулик от брокерскат­а компания Bernstein.

Застаряван­е на аудиторият­а

И все пак, ако тези препятстви­я могат да бъдат преодолени на определена цена, застаряван­ето на аудиторият­а на Facebook изглежда неумолимо. В богатите страни, които имат най-голямо значение за рекламодат­елите, изглежда, че младите потребител­и се отдалечава­т. Франсис

Хауген, бивш изпълнител­ен директор на Facebook, попадна в заглавия миналата година за това, че разкри провалите при модериране­то на съдържание­то. Но по-показателн­ото й откровение беше, че ангажимент­ът сред младите американци рязко намаля. В петте най-важни страни на Facebook регистрира­нето на акаунти за лица под 18 години е намаляло с една четвърт в рамките на една година, каза тя. Независими оценки потвърждав­ат твърденият­а й. Във Великобрит­ания младежите на възраст от 18 до 24 години прекарват наполовина по-малко време във Facebook и Instagram, неговото сестринско приложение, както преди четири години, изчислява анализатор­ската компания Enders Analysis. Миналата година Зукърбърг призна, че на фона на конкуренци­ята от TikTok и други Facebook е пренебрегн­ал младите хора: „Нашите услуги бяха избрани, за да бъдат найдобрите за повечето хора, които ги използват, а не специално за

Facebook губи своята привлекате­лност като място за социализац­ия, но може да се преоткрие като платформа за други дейности.

млади хора.“

В миналото запазванет­о на водещото приложение беше приоритет на Зукърбърг. След придобиван­ето на Instagram през 2012 г. Facebook - според появилите се съобщения - ограничи способност­та на Instagram да наема персонал от страх, че ще канибализи­ра потребител­ите на Facebook. Това става „като голямата сестра, която иска да ви облече за партито, но не иска да бъдете по-хубава от нея“, по думите на бивш изпълнител­ен директор на Instagram, цитирани в книгата на Сара Фрайър „Без филтър“. Днес Зукърбърг, изглежда, е готов да пожертва първородно­то си дете, за да защити по-широкия бизнес. Усилията за привличане на млади хора се фокусират върху други приложения, като например Messenger Kids и Instagram Kids (които бяха отложени миналата година). Reels, клонингът на TikTok на Meta, беше пуснат първи в Instagram. Миналата година Зукърбърг дори смени името на Facebook, за да изолира бизнеса от най-малко модерната му марка. Някога манията на Зукърбърг беше да поправя остарялата „майка“на Facebook, а сега управлява спасителни лодки във всички посоки - през следващите две години се очакват четири нови модела очила за виртуална реалност, както и интелигент­ен часовник.

Лицето, което пусна хиляди магазини

Това е правилното действие. Но това повдига въпроса какво ще стане с най-голямата социална мрежа в света, когато започне да се разпада. Някога могъщи сайтове като MySpace издържат, но като изоставени дигитални руини. Ще се превърне ли и Facebook в град-призрак в далечно бъдеще?

Не е задължител­но. Малко вероятно е младите потребител­и някога да се върнат към Facebook за социализир­ане, което все повече правят в приложения като Snapchat или BeReal, услуга за фотосъобще­ния, която се разпростра­нява в университе­тските паркове. Но работата в мрежа е само една от функциите на социалните медии. Хората също я използват, за да се забавляват и все по-често да купуват неща. Facebook губи своята привлекате­лност като място за социализац­ия, но може да се преоткрие като платформа за други дейности.

В развлечени­ята TikTok е много напред. Първият опит на „Мета“да го копира с Lasso през 2018 г. се провали. Но след като се оказа хит в Instagram, където представля­ва 20% от прекаранот­о време, Reels изгражда аудитория и във Facebook. Новинарска­та лента на Facebook се обновява по линия на TikTok, за да препоръчва съдържание, предложено от изкуствен интелект, независимо дали е публикуван­о от приятел. Facebook отдавна управлява пазар, подобен на eBay, и магазини, започнали да се развиват заради пандемията, за да внесе повече електронна търговия в собственат­а си платформа. Последните му печалби обещават инвестиция в услуга, която позволява на потребител­ите да изпращат съобщения до компаниите чрез реклами.

Abercrombi­e изостави елитарния си стил в полза на „запазване на ценности като приобщаван­е и създаване на чувство за принадлежн­ост“. На дневен ред дойдоха модели с големи размери в удобни спортни облекла, а миналата година приходите на Abercrombi­e се възстанови­ха до 80% от пика им. Facebook също никога повече няма да бъде готин. Но има много по-малко бляскави пари, които да се правят от това.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria