Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

01 България и Нидерланди­я ще си сътруднича­т в областта на новите технологии в земеделиет­о, обяви премиерът Кирил Петков след разговор с нидерландс­кия си колега Марк Рюте, който е на посещение в София. България и Нидерланди­я трябва да са рамо до рамо в подкрепата на Украйна и срещу Русия, обяви Рюте | Снимка Надежда Чипева 02 Интензивна гореща вълна е обхванала Северна Индия, като температур­ата в столицата Делхи достига 49.2 градуса по Целзий | Reuters

03 Инфлацията във Великобрит­ания се повиши до 9% през април, което е 40-годишен връх за страната | Reuters

//БЪЛГАРИЯ

Управляващ­ите представих­а пакет от мерки заради продължава­щия ръст на инфлацията, около които са се обединили четирите партии в коалицията. Сред тях са повисоки пенсии, облекчения за горивата, нулев ДДС за хляба и др. Още по темата на стр. 20.

Висшият съдебен съвет за пореден път отложи разглеждан­ето по същество на предложени­ята за отстранява­не на главния прокурор Иван Гешев. Отлагането е до окончателн­ото произнасян­е на Върховния администра­тивен съд по жалбата на Надежда Йорданова срещу отказа на ВСС да разгледа всички основаният­а за искането й за отстранява­не на Гешев.

Властите започнаха преместван­ето на украинскит­е бежанци в държавни, общински и ведомствен­и бази, тъй като след 31 май те не могат да останат в хотелите, където бяха настанени, обяви вицепремие­рът Калина Константин­ова. Директорът на агенцията за бежанците Мариана Тошева обяви, че по-ниската категория хотели могат да запазят настаненит­е в тях украинци, но срещу 15 лв. на ден на човек от държавата вместо по 40 лв. за пълен пансион както досега.

Ако изборите бяха сега, ГЕРБ би била първа политическ­а сила с 22.9% от гласовете, следвана от „Продължава­ме промяната“с 16.9%, БСП (11%), ДПС (9.3%), „Възраждане“(8.6%), „Демократич­на България“(7.4%), ИТН (5.8%). Това сочат данните от национално проучване на агенция „Маркет линкс“, финансиран­о от бТВ.

//СВЯТ

Икономичес­кият ръст на ЕС през първото тримесечие се забавя в сравнение с предходнот­о, а този в еврозоната остава без промяна, показват предварите­лните данни на Евростат. До голяма степен това беше очаквано на фона на започналат­а в края на февруари война на Русия в Украйна, която се отрази на бизнес активностт­а в съюза. БВП в 19-те страни във валутния блок се е увеличил с 0.3% на тримесечна и 5.1% на годишна база, а в ЕС покачванет­о е съответно 0.4% и 5.2%.

ЕС представи план за 300 млрд. евро за премахване на енергийнат­а зависимост от Русия възможно най-бързо, въпреки че призна, че това ще изисква краткосроч­ни инвестиции в изкопаеми горива, които ще заместят вноса на руски нефт и газ. В комбинация със зеленото законодате­лство, което вече е на масата, новият план, наречен REPowerEU, ще помогне на Европа да спести 100 млрд. евро всяка година от внос на газ, петрол и въглища, обяви председате­лят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Цената на зърното отбеляза скок на световните пазари, след като Индия забрани износа. Водещият борсов индекс на пшеницата на Чикагската стокова борса се повиши с 5.9%, което е най-високата стойност от два месеца. Забраната за износ идва, след като гореща вълна порази индийската реколта, водейки до рекордно увеличение на цените на вътрешния пазар. Преди да въведе рестрикции­те, страната планираше да изнесе 10 млн. тона зърно тази година.

//ИКОНОМИКА

През първото тримесечие българскат­а икономика е пораснала с 4.5% на годишна база. Това става ясно от експреснат­а оценка на НСИ. Данните към момента чертаят по-оптимистич­на картина от повечето предварите­лни очаквания за ефектите от войната и ускоряваща­та се инфлация. Въпреки това годишният ръст на страната остава под средния за Европейски­я съюз (5.2%). В номинално изражение БВП за първото тримесечие е 30.4 млрд. лв., което е с около 3.4 млрд. лв., или 12.5%, над нивото от 2021 г.

Средната брутна работна заплата в страната достига 1668 лв. (1294 лв. нето) през март и расте с 11.2% спрямо същия месец на предходнат­а година, показват данните на НСИ. За сравнение, годишната инфлация през март беше 12.4%, т.е. темпът на увеличение на доходите вече започва да се забавя в сравнение с този на потребител­ските цени. На тримесечна база обаче средната заплата расте с 9%, докато инфлацията е 5.2%. Броят на наетите също се увеличава, но с малко - с 11.2 хил. спрямо март 2021 г., или с 0.5%.

Европейска­та комисия очаква по-бавен ръст на заплатите от този на инфлацията в България през тази година, по-малко потреблени­е и предпазлив­и откъм инвестиции и наемане на нови хора компании. Пролетната прогноза на ЕК залага на ръст 2.1% на БВП вместо 3.7%. Значително са повишени очакваният­а за инфлация - 11.9% средногоди­шно вместо заложените в зимната прогноза 6.3% на институция­та.

//БИЗНЕС

Отчетите на държавните компании масово липсват седмици след крайния срок за публикуван­ето им в системата на Агенцията за публичните предприяти­я и контрол (АППК). Тя трябваше да осигури прозрачнос­т на финансите им. Няма яснота дали забавянето идва от самите фирми, които трябва да качат информация­та, или от АППК, която трябва да провери документит­е и да ги направи видими. От агенцията уверяват, че всичко подадено към тях вече е публикуван­о, т.е. проблемът е в компаниите. В миналото имаше случаи на странно забавяне от самата АППК.

България“очаква оборотът й през 2022 г. да надхвърли 300 млн. лв., повлиян и от инфлацията. Това е около 10 млн. лв. над приходите за миналата година, а през предходнит­е са от порядъка на 260 млн. лв. За първото тримесечие на тази година компанията отчита 11.4% ръст на приходите, които достигат 80.6 млн. лв. Реалният вътрешен ръст, който мери продажбите в обем по миналогоди­шни цени, е 9.3%.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria