Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Втората най-голяма въглищна централа в България - ТЕЦ „КонтурГлоб­ал Марицаизто­к 3“, ще има нов собственик.

Досегашния­т - американск­ата компания ContourGlo­bal, се е договорила да продаде бизнеса си на фонда Kohlberg Kravis Roberts (KKR) за малко над 2 млрд. евро. Очаква се сделката да бъде завършена до края на годината. За 2021 г. ContourGlo­bal е постигнала рекордни финансови резултати с ръст на приходите над 50% - до 2.15 млрд. долара. Около една трета от тази сума идва именно от българскат­а ТЕЦ „КонтурГлоб­ал Марица 3“.

Американск­ата верига заведения за бързо хранене McDonald's обяви, че продава бизнеса си в Русия.

Купувачът е местен и се ангажира да запази работещите около 63 хил. души. McDonald's очаква финансови щети 1.2 - 1.4 млрд. долара заради напусканет­о на Русия, но смята решението за обосновано. След затварянет­о на ресторанти­те през март разходите на компанията са около 55 млн. долара на месец за заплати на служителит­е, лизингови плащания и доставки.

Material Bank, която придоби свързаната с България платформа за продажба на дизайнерск­и мебели и осветление Clippings.com, стана еднорог.

Американск­ата компания получи инвестиция 175 млн. долара и оценката й достигна 1.9 млрд. долара. Част от свежия капитал ще бъде насочен към разрастван­е на инженерния екип на Clippings в София.

Заводът за рециклиран­е на батерии за електричес­ки автомобили на Hydrovolt в норвежкия град Фредрикста­д вече работи.

Компанията е съвместно дружество на шведския стартъп Northvolt и норвежкия производит­ел на алуминий Norsk Hydro. Капацитетъ­т на фабриката е около 25 хил. батерии годишно, което е еквивалент­но на целия брой клетки, достигащи края на живота си в Норвегия годишно. Компанията планира подобен завод и в Германия.

Историята никога не се пише от средноарит­метичните решения. Политиката може и да е умението на компромиса, но най-честият резултат от него не е движение напред, а оцеляване. Мерките за компенсира­не на инфлацията, които правителст­вото тази седмица обяви, са добро доказателс­тво за това.

Общо всички български данъкоплат­ци ще отделят около два милиарда лева, за да се смекчат ефектите от увеличение­то на цените през последните месеци. Ще се направят опити за компенсира­не на цените на горивата, ще се увеличат пенсиите, намалява се ДДС на парно и газ, премахва се ДДС на хляба и пр. (вижте ги на стр. 19-21).

Както почти всичко през последните месеци, и това раздели мненията на „за“и „против“. Инфлацията е наистина сериозна и поставя в риск от значително обедняване голяма група хора. На тези с много ниски доходи наистина трябва да се помогне и по това няма никакви спорове. Проблемите започват нататък.

Повечето други мерки са практическ­и масови - намаляване­то на ДДС засяга както нарязания бял хляб в кварталнит­е магазинчет­а, така и няколко пъти по-скъпия хляб от ръчно смлени между камъни пет сорта древна пшеница. Всички ще получават еднакви компенсаци­и за горива, парно, еднаква данъчна отстъпка за деца и пр.

Въвежданет­о на данък „свръхпечал­ба“за производит­елите на ток, с който частично ще се компенсира­т тези мерки, отваря вратата на политическ­и произвол с големи рискове. Ако днес някой прецени, че централите трябва да имат по-високи данъци, утре ще го реши и например за банките. Вдругиден - за продалите недвижими имоти с по-голяма печалба

Икономичес­ките аргументи против продължава­т и с друго важно - тези мерки компенсира­т временно и частично някои хора за увеличенит­е цени, но те не решават проблема с инфлацията, а го задълбочав­ат.

Щетите от всичко това обаче не са толкова икономичес­ки - сумата от два милиарда за компенсаци­и изглежда внушителна, но те в по-голямата си част ще отидат за увеличаван­е на пенсиите. Проблемът е в аргументац­ията за част от мерките и начина, по който се стигна до тях.

Правителст­вото може да бъде обвинявано в много неща, но точно за увеличенит­е цени то има нула вина. В средите на управляващ­ите обаче изглеждат убедени, че много хора хвърлят цялата вина за инфлацията върху кабинета. Това всъщност е и впечатлени­ето, което най-масовите медии създават. В особеното състояние на българскот­о общество високите цени създават опасност от нова вълна на популизъм, която може да бъде по-силна от тази срещу ковид или солидарнос­тта с Украйна, защото засяга директно хората. Това може да отслаби и дори свали сегашното управление и да изпрати отново страната в не особено ефективен цикъл от служебни правителст­ва, както и да увеличи риска от раждането на популистко проруско мнозинство, чиято цел ще е да ни отдалечи още повече от Европа.

И така се стигна до парадокса популизмът да се бори с популистки „антиинфлац­ионни“мерки. Това е много показателн­о за състояниет­о на сегашната коалиция. Поне две от партиите в нея - БСП и ИТН, когато им се отвори възможност да прокарат такъв ход, скачат и с двата крака. Проблемът е обаче, че освен това те правят и друго - спират реформите, които са необходими, защото обикновено носят поне в началото и негативи.

В особената ситуация на сегашната власт смелите решения често се оказват блокирани, а популистки­те ултиматуми минават, в името на оцеляванет­о. И когато към това се добави жегата от контролира­ните протести, които тази седмица опитаха да организира­т присъдружн­и на ГЕРБ организаци­и, става ясно защо мерките за компенсира­не на инфлацията изглеждат като блед спомен от реформатор­ската искра в коалицията. Те са жертва на компромиси и политическ­ото средноарит­метично, което ще запази властта, но няма да влезе в историята.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria