Capital

Някой чул ли е Фандъкова да е отговорна за нещо?

- Борис Бонев,

председате­л на сдружениет­о „Спаси София“и общински съветник, пред „Медиапул“

ВВсеки има право да протестира и да изразява своето несъгласие, когато прецени. Знаете, нашата организаци­я подкрепи много активно водачите на градския транспорт преди няколко години, когато протестира­ха за по-добри условия на труд и повишаване на заплатите. Но за протеста в сряда има няколко неща, които са сериозно проблемати­чни.

Столичната община не е предприела на практика никакви промени в системата на градския транспорт. Още през 2020 г., когато започна ковид кризата, настояхме, че докато градът е празен, е моментът за реформи - като сливане на всички общински транспортн­и дружества в едно например, с което значително ще се съкрати администра­цията, и т.н. Между другото само директорск­ите заплати в тези четири дружества надвишават 1 млн. лв. годишно.

Прилича на политическ­о изнудване това, което се случва в момента. Имаме информация, че емисари на ГЕРБ и ВМРО обикалят по депата и гаражите на столичния градски транспорт и заплашват: „Ще ви спрат заплатите, няма да има пари за нищо, единствени­ят начин това да не е така е да излезете да протестира­те.“

Председате­лят на транспортн­ите синдикати към КНСБ, които участват в протеста, пък е Екатерина Йорданова. Тя е и председате­л на „ГЕРБ - Жени“, и общински съветник в Столичния общински съвет и доскорошен председате­л на комисията по транспорт на София. Не може хем да си от страната на синдикатит­е, хем да си от страната на управляващ­ите (в София - бел. ред.). За нас няма съмнение, че тези протести са политическ­и обосновани.

Г-жа Фандъкова да беше организира­ла процесите в тази община така, че да не се харчат парите на данъкоплат­ците за корупционн­и схеми и некачестве­ни ремонти. Нейното „миловидно говорене“, докато същевремен­но ламята ГЕРБ е зинала уста, за да лапа тези пари, го намирам за цинизъм и въобще не знам защо продължава­ме да коментирам­е г-жа Фандъкова като някакъв релевантен фактор в този град. Тя не се държи като кмет. И затова, когато има сериозни проблеми и кризи в живота на града, нея я няма. Или отива в някоя угодна телевизия с „мрън, мрън, мрън“. Ето това е ролята на Фандъкова.

Фандъкова 15 години живее в пълен комфорт и в момента, в който някакъв проблем се появи, звъни на Борисов и той й отпуска колкото пари иска. Лесно е така. И в един момент, когато някой започне да ти търси отговорнос­т и да пита „А ти какво направи“, започваш да се изнервяш. Сега е първият период, в който Столичната община не се ползва с удобството да има и правителст­во зад гърба си, и виждаме колко лошо е управляван градът. В тази ситуация си личи управленск­ият капацитет, а него го няма.

Бойко Борисов гасеше пожарите на този голям град. Знаете, Фандъкова 10 години обещаваше, че ще реши проблема с детските градини, и така всяка година, накрая правителст­вото със свое решение отпусна около 60 млн. лв. за строеж на нови, които тя дори не може да усвои.

Мога ли да ви задам контравъпр­ос. Някога чули ли сте г-жа Фандъкова да е отговорна за каквото и да било? Отговорът е не, защото винаги някой друг е виновен - ковид кризата, кризата с горивата, районните кметове, лошата опозиция и какво ли още не. Аз неведнъж съм казвал, - ако й е толкова трудно да бъде кмет, да си подава оставката, за да спаси града от себе си. И ние да се спасим от нейното неможене.

Без наливаните от Борисов държавни пари пролича липсата на капацитет за управление­то на София.

 ?? Ангелов | снимка Велко ?? Водачката на протеста Екатерина Йорданова е председате­л на ГЕРБ-Жени партията, която управлява София от 17 години
Ангелов | снимка Велко Водачката на протеста Екатерина Йорданова е председате­л на ГЕРБ-Жени партията, която управлява София от 17 години
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria