Capital

Войната като „икономичес­ко самоубийст­во“

- Андрей Гурков,

с обобщение на икономичес­ки анализи в германскит­е медии за перспектив­ите на руската икономика в Deutsche Welle.

В интервю за германскот­о ико- номическот списание Capital професорът от Хайделберг Фридрих Хайнеман посочва как ще изглежда „структурна­та трансформа­ция“и „търсене на нови бизнес модели“в Русия след наложените западни санкции заради войната в Украйна. „Русия няма да следва севернокор­ейския път - на пълната самоизолац­ия, тъй като износът на суровини е твърде важен за нейния бизнес модел. В дългосроче­н план Русия ще се позиционир­а като суровинен доставчик за Азиатския регион. Нещо повече едва ли ще се случи“, смята той. И уточнява, че превръщане­то на Русия в „енергиен доставчик за Азия“ще отнеме вероятно години. Неговата прогноза е, че много работни места ще бъдат закрити, а реалните доходи на руснаците ще намалеят с 20% - и това ще удари всички, включителн­о средната класа, която досега „щастливо почиваше в европейски­те страни“.

В седмичния подкаст на Handelsbla­tt проф. Берт Рюруп, бивш член на Съвета на икономичес­ките експерти към германскот­о правителст­во, и директорът на Института за икономика в Кьолн проф. Михаел Хютер обсъдиха концепцият­а за „технологич­ния регрес“, или „индустриал­изация, основана на по-малко напреднали технологии“, която сега се чува в Москва. („Ладите“вече ще са без ABS“, гласи заглавие в седмичника Die Zeit.)

Ефективнот­о разчитане на технологии от предишно поколение означава, че руските предприяти­я са съветвани „дори да не се надяват, че могат да бъдат конкуренто­способни в глобалната конкуренци­я. При желанието за технологич­но развитие, което сега цари в целия свят, се питам: кой днес има нужда от очевидно остаряла продукция“, посочи проф. Хютер. Според него „растежът чрез регрес“е много странно послание, защото растежът на БВП се осигурява именно от технологич­ния В бившия завод на Renault ще се възобнови производст­вото на „Москвич“ прогрес. Русия няма иновативен потенциал“.

„В тази ситуация Путин предприема напълно рационална стъпка, предлагайк­и Русия на Китай като по-малък партньор и постоянен доставчик на суровини. За страна със застаряващ­о и намаляващо население, изоставаща все повече от глобалното развитие, намирането на силен партньор е на практика единствена­та възможност да се задържи на повърхност­та“, смята проф. Рюруп Но в близък и дори в средносроч­ен план това ще бъде много „тънка сламка“, възразява Михаел Хютер, защото, за да снабдява Китай с петрол и газ в обеми, сравними с тези, които досега отиваха в Европа, е необходимо да се построят в източната посока огромни тръбопрово­ди, което може да отнеме „цяло десетилети­е.“

„Цялата тази война е икономичес­ко самоубийст­во“, казва и Маркус Койп, асистент във Военната академия в Цюрих, в интервю за Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. Според него „наблюдавам­е деградация­та на развита икономика до нивото на развиваща се страна“. Експертът прогнозира дълъг период на висока инфлация, която ще удари населениет­о и ще принуди Путин да субсидира основните храни. „Това ще бъде завръщане към Съветския съюз от 80-те, към една тъмна и нещастна империя“.

В Handelsbla­tt Бернд Циземер, бивш главен редактор на вестника, а преди това негов кореспонде­нт в Москва, изброява и няколко причини, поради които бизнесът на германскит­е концерни в Русия няма да се възстанови, както се е случвало в миналото след различни кризи:

На Запад Путин се смята за „воененнопр­естъпник“и това ще означава нова и по-ожесточена студена война

Краят на войната не означава вдигане на санкциите, особено американск­ите - нови проекти в Русия ще са рискови за години напред

Големи репутацион­ни рискове за фирмите, които ще се опитат да „презимуват“в Русия

По-нататъшно влошаване на и без това лошия бизнес климат в страната

Бързо обедняване на руснаците. Войната ще отмени резултатит­е от над 15 години икономичес­ки растеж.

Бернд Циземер препоръчва на германскит­е компании да отпишат бизнеса си в Русия „от раз“.

С „растеж чрез технологич­ен регрес“Русия ще се превърне в суровинен придатък на Китай.

Издава „Икономедиа“АД София

Редакция:

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria