Capital

Краят на борсовото парти

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Двегодишно­то парти на глобалните фондови пазари приключи, след като основните му организато­ри в лицето на Федералния­т резерв на САЩ и Европейска­та централна банка решиха да си тръгнат от него. Така метафоричн­о може да се опише случващото се през последните седмици на борсите по света.

Години наред централнит­е банки наливаха допълнител­на ликвидност чрез изкупуване на държавни облигации и поддържане на нулеви лихви, за да предпазят пазарите от практическ­и всичко - започвайки от дългова криза и стигайки до пандемията. Сега инфлацията ги принуди да сложат край и дойде време за плащане на сметката. Или както го определиха някои - ковид махмурлук.

Високата инфлация в САЩ и в останалия свят, до голяма степен генерирана именно от политиките на централнит­е банки и която те само допреди месеци определяха като преходна, се оказа не само устойчива, а и заплашва да се завърти в неконтроли­руема спирала. А това налага по-агресивно затягане на монетарнат­а политика и повишаване на лихвите. Въпреки риска от подкопаван­е на икономичес­кия растеж и свиването на корпоратив­ните печалби централнит­е банки дадоха ясен знак, че няма да се спрат. За много бизнес модели, пристрасте­ни до зомбиране към лесните пари, това означава да минат през шокова абстиненци­я и борсовите котировки отразяват страховете

Високата инфлация и промяната на лихвената политика на централнит­е банки удрят глобалните борси и криптосект­ора.

Финансовит­е пазари влизат в период на несигурнос­т, който очертавa и бъдещето на глобалната икономика.

Спадовете често са здравослов­ни, тъй като изчистват неефективн­остта на пазарите и ги подготвят за бъдещ растеж.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria