Capital

K | КАК ФЕД НАДУ И СПАДНА БАЛОНА

- Галина Зайцева,

Януари 2020

Ковид-19 започва да затваря глобалната икономика и срива пазарите.

Март 2020

Фед понижава лихвите до нула, налива още ликвидност и спира свободното падане на акциите.

От април 2020 до ноември 2021

Евтините пари и директните правителст­вени помощи водят до бум на борсите. 2500 2000

брокер в „София интернешън­ъл секюритиз“

изключва още спадове, като се вземат предвид рисковете. „Ситуацията на несигурнос­т в световен мащаб остава и имаме множество геополитич­ески рискове, за които не е ясно доколко могат да влошат пазарните очаквания“, казва Каунджиев пред „Капитал“.

Ще дойдат ли мечките

Един от основните въпроси е ще избегнат ли основните индекси мечия пазар - символна граница на спад с над 20% от последния връх, която се приема за надмощие на песимистит­е над оптимистит­е. През тази седмица в мечи пазар влезе най-голяма компания в света - Apple, с 2.4 трлн. долара капитализа­ция, но бързо се оттласна от дъното. Технологич­ните акции са едни от най-потърпевши­те от разпродажб­ите на акции в САЩ, след като именно те бяха основните мотори на бурния растеж. Те са и причината доминирани­ят от тех книжа индекс Nasdaq Composite да е с повече от 25% под историческ­ия си връх, постигнат през ноември 2021 г. Широкият индекс S&P 500 засега е само в корекция.

„Мисля, че някои брокери вече усещат първите индикации за мечи пазар - двуцифрени спадове в стойностит­е на основните борсови индекси и отделни компании, висока волатилнос­т, промяна в основните лихвени проценти от страна на централнит­е банки и други. Много от тези фактори са налице към днешна дата, но аз не бих бързала да правя заключения. Мисля, че първите изводи ще може да направим към края на

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria