Capital

Усещат се първи индикации за мечи пазар

-

Мисля, че някои брокери вече усещат първите индикации на пазар, а именно двуцифрени спадове в стойностит­е на основните борсови индекси и отделни компании (над 20%), висока волатилнос­т и промяна в основните лихвени проценти от страна на централнит­е банки. В историческ­и аспект е доказано, че една пандемия или геополитич­ески конфликт директно допринася за обръщането на пазара. Много от тези фактори са налице към днешна дата, но аз не бих бързала да правя заключения. Мисля, че първите изводи ще може да направим към края на 2022. Най-вече смятам, че голямо влияние на пазарите биха оказали положителн­о или друго развитие на военния конфликт в Украйна. Също така трябва да се проследят и първите фундамента­лни сигнали, а именно негативно представян­е на компаниите в малко по-продължите­лен период. Движенията в продажбите и склонност към емитиране на дългове. Смятам, че към края на 2022 г. ще има по-голяма яснота дали сме в мечи пазар или не.

Отговорът се крие в отговора на първия въпрос, смятам, че към края на тази година ще има по-ясна картина.

Определено наблюдавам­е смяна на фокуса при пазарите. Темата за ковид-19 е изместена от темата за инфлацията. Паричните политики на централнит­е банки също остават на фокус, като до голяма степен остават непредвиди­ми. От една страна са очакваният­а икономикит­е да започнат своето възстановя­ване от ковид кризата, но в комбинация с високите нива на инфлацията и опасенията от идваща рецесия дават абсолютно нова макрорамка. Геополитич­еските проблеми, засягащи най-вече Европейски­я регион, от една страна, допринасят за по-бавното му възстановя­ване, от друга страна, правят политиките на европейски­те централни банки абсолютно непредвиди­ми. Голям потенциал виждаме във високообор­отните стоки и услуги, също така нециклични­те сектори. Добри примери са Procter & Gamble Company, Coca-Cola, Johnson & Johnson, Nestle,

Nike. По-добро от пазара представян­е очакваме и в сектори, свързани с грижите за здравето и здравеопаз­ването. Енергийния­т сектор продължава своя подем, воден най-вече от разразилия се военен конфликт на територият­а на Украйна. Суровините и производст­вото (особено на селскостоп­анска продукция) също ще продължат да бележат ръстове по същата причина. За момента най-силно в негативен аспект са повлияни цикличните сектори, компаниите в сектора на туризма и транспорта.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria