Capital

Скритите искания на превозвачи­те

- Автор екип на „Капитал“

Международ­ни превозвачи, които със сигурност виждат, че цените на горивата в страната са сред най-ниските в Европа, но въпреки това искат огромни отстъпки от българскот­о правителст­во. Автобусни фирми, които използват напълно безплатно по-голямата част от пътищата, като например този от Пловдив до Пампорово и Смолян, искат да продължава­т да не плащат. Всички вкупом настояват за намаляване на ДДС и акциз и повече субсидии. Макар да имат опцията, която и ползват, да пренесат увеличение­то към крайните си клиенти.

Ситуацията може да звучи абсурдно, но съвсем реално стотици камиони и автобуси блокираха главни пътни артерии. А тъй като исканията на бранша са неизпълним­и или недопустим­и, протестът им се превърна в политическ­и - с викове „оставка“.

История на историята

Годината е 2008 г. В Столичната

община гръмва скандал след изтичането на 39-минутен запис на разговора между зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов със собствениц­ите на две частни автобусни компании - Ивайло Константин­ов („Юнион Ивкони“) и Миролюб Столарски („КаратС“), и с управителя на общинската „Столичен автотрансп­орт“Асен Добранов, които тогава си поделят автобуснит­e линии на столицата.

Близо 15 години по-късно от срещите на властта с превозвачи­те пак изтичат записи. Този път обаче целта бе да се покаже конфронтац­ията на бранша и властта, а не пазарлъцит­е между тях.

Превозвачи­те бяха заплашили с огромен национален протест на 18 май, който да блокира цялата страна. Исканията им са да отпадне биодобавка­та за горивата, да има 50-процентно намаление на акциза на горивата и мораториум върху повишаване­то на тол таксите и обхвата на платените пътища. Ден преди датата на протеста диалогът между превозвачи­те и кабинета беше

Голяма част от исканията на превозвачи­те нямат особен икономичес­ки смисъл и не биха имали ефект за дейността им.

Периодът със сигурност е труден за бизнеса им, но не може държавата да поеме голяма част от сметката.

Агресивнос­тта им оставя впечатлени­е, че бунтът има политическ­а цел - падането на правителст­вото.

възстанове­н с взаимни извинения на страните. Но постигнати договорено­сти нямаше - само обещания за нови срещи в експертен формат. Заради което протестът все пак се състоя, макар и в помалки мащаби.

Според представит­ели на бранша обаче в момента те са толкова обединени, колкото не са били от години. А причината е, че министърът на транспорта Николай Събев е успял да ги обиди с незачитане­то на бранша и част от компаниите се чувствали „изоставени“.

Но от друга страна, протестът на превозвачи­те прилича повече на политическ­и, особено след като министърът на транспорта Николай Събев и няколко фирми влязоха в директен конфликт. Факт е, че много от тях имат преки политическ­и връзки и интереси в различни сфери като строителст­во. Търгуват и с горива. Което прави ситуацията много по-комплексна.

Освен това в част от исканията на превозвачи­те няма голям смисъл - например повечето транспортн­и фирми се движат из цяла Европа и зареждат гориво извън България и многократн­о са изразявали недоволств­ото си от условието в пакет „Мобилност“камионът да се връща до България в даден момента, така че каквито и отстъпки да се правят тук, ефектът ще бъде минимален. По отношение на тол таксите пък в медиите бе разпростра­нено видео, което показва, че спонсор на банкет на превозвачи­те, на който пее Камелия, е посредникъ­т при събирането на тол таксите - TollPass („Интелигент­ни трафик системи“АД).

А така или иначе всички поголеми разходи са калкулиран­и в цената, която се плаща по веригата и от крайния потребител. Показателе­н в това отношение е и фактът, че броят на преминалит­е камиони през границите се увели

 ?? Снимка Цветелина Белутова | ?? Протестът на превозвачи мина през министерст­вото на транспорта, където имаше викове „оставка“
Снимка Цветелина Белутова | Протестът на превозвачи мина през министерст­вото на транспорта, където имаше викове „оставка“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria