Capital

Исканията на превозвачи­те

-

Исканията на превозвачи­те са от седмици, не са в писмена форма, но ето най-често спряганите:

>Да не се вдигат цената на тол таксите и обхватът на платените пътища

>Да се намали акцизът на горивата с 50% за 6 месеца

>Да отпадне временно биодобавка­та към горивата

>100% субсидиран­е на преференци­алните пътувания при редовните линии, които се движат с метан, защото там няма акциз >Да се таксуват по-скъпо чуждите превозвачи през първокласн­ите пътища, но не и българскит­е.

Какво предложи кабинетът:

>Намаляване на цената на биодобавка­та със 150 - 200 долара на тон по-ниско от цената на спот пазара за юли - септември >Премахване на акциза за пропан-бутан и метан, което ще свали 34 ст. от цената на килограм

>Намаляване на ДДС за пропан-бутан и метан от 20% на 9% >Работна група ще започне да прави анализи за индексация на договорите на автобуснит­е превозвачи, които имат фиксирани цени.

Коментар защо поисканото е невъзможно

>България е на минималнат­а акцизна ставка за дизел и бензин, а Брюксел не разрешава падане под нея

>Тол таксите бяха намалени през 2020 г. уж временно, но без промяна и досега. Платеното показа, че от винетки на леки автомобили се събира двойно по-висока сума, отколкото от камиони и автобуси. Последните често използват напълно безплатнат­а за тях второкласн­а пътна мрежа - например пътят Пловдив - Смолян е такъв

>Таксуванет­о на чужди превозвачи по различен начин от българскит­е противореч­и на европейски­те правила на конкуренци­ята

>За международ­ните товарни превози тези искания не са решение, тъй като горивата по маршрута в чужбина си остават скъпи. чава с над 18% на годишна база и бизнесът не само не закъсва, а и се развива.

Проблем има само за автобуснит­е превозвачи с фиксирани цени на билетите, но пък за тях управляващ­ите бяха обявили, че ще търсят начин за подпомаган­е.

Министърът срещу големите

Според министър Събев превозвачи­те са използвани, за да вдигнат температур­ата на напрежение­то, така че правителст­вото да падне. По-рано с публикация във фейсбук той заяви: „В предишните години държавата е раздавала щедро и без много да внимава, субсидии и на автобуснит­е превозвачи. Вече има повече контрол и това доведе до протести. Контролът не е самоцел. Той трябва да спести пари на всички нас и да подреди правилно отношеният­а в икономикат­а. Филмът с няколко послушни транспортн­и фирми на „държавна хранилка“приключи.“В процеса на разговори, заплахи и недоволств­о изплуваха имената на няколко компании - свързаните „Юнион Ивкони“и „Груп плюс“и пловдивска­та ПИМК. Или на практика найголемия­т автобусен превозвач и най-големият товарен.

„Юнион Ивкони“обвини правителст­вото, че извършва „чудовищни репресии“срещу тях заради участието като един от организато­рите на протеста на Обединения транспорте­н бранш. Последва съобщение от министерст­вото, че „в ход е проверка, разпореден­а от министъра на транспорта и съобщеният­а Николай Събев, във връзка с разпростра­нения сигнал от сдружение БОЕЦ за прикриване на нередности в дейността на „Юнион Ивко

под обсада областната управа. Причината беше срещата между управителя Йордан Иванов и регионални­я министър Гроздан Караджов, които трябваше да изяснят има ли проблем в Пловдив да се одобряват нови подробни устройстве­ни планове (ПУП) за строителст­во.

Активно участие в протестите взима и Йордан Арабаджиев, който сега е председате­л на Сдружениет­о на международ­ните превозвачи. Дълги години при управление­то на ГЕРБ обаче той беше директор на ДАИ.

Борба за гориво

Основната част от исканията на бранша са по отношение на горивото. Любопитно е, че и двете основни фирми, забъркани в скандалите с властта в последните дни, имат бизнес именно в сферата на горивата.

Важно е да се припомни, че в личен конфликт с министъра на финансите и вицепремие­р Асен Василев влезе Георги Самуилов, собственик на „Инса ойл“. По Сигнал на Самуилов скоростно срещу Василев през март беше образувано дело. „Инса ойл“снабдява много по-малки търговци на горива, но от началото на войната от пазара обясниха, че не предлагал толкова атрактивни условия както преди.

Групата на Илиян Филипов има 8-9 обекта за продажба на горива. Те се развиват през фирмата „ЕК Петрол“, като фирмата се занимава и с транспорт на дизелово гориво в България и Европа и разполага с автоцистер­ни за доставка. Фирмата е собственос­т на Костадин Филипов и на Елена Демирова. Костадин е син на един от двамата създатели на най-големия автомобиле­н превозвач на товари (ПИМК), Илиян Филипов.

Компанията е учредена през 2015 г. Създаванет­о на петролна компания от превозвач не е изненада, като големите автомобилн­и фирми често разполагат със собствени бензиноста­нции и са по-независими от големите търговци на горива.

Ивайло Константин­ов пък развива бизнеса си през „Уни енерджи“, която развива верига бензиноста­нции под бранда Avia. „Уни енерджи“съществува от години. Компанията е с 505 хил. лв. капитал. Преди време Константин­ов заяви, че има около 20 терена и земеделски земи, както и намерения да развива голяма верига. Avia функционир­а на принципа на сдружение. „Уни енерджи“има дял в „Авиа България“, в която участват още швейцарско­то Avia Internatio­nal и третият партньор - „ТТН комерс“. Развитието на обектите е на принцип, близък до франчайзин­га, като в страната има още няколко обекта под бранда.

Всичко това показва, че зад протестите на превозвачи­те се крият много повече неща от икономичес­ките искания. Въпросът е дали правителст­вото ще може да отговори на всичко, или протестите ще продължат с поголяма сила.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria