Capital

Протестите на градския транспорт в София: заплахи в стил ГЕРБ

-

Шофьорите на градския транспорт ведно със синдикати и автобусни превозвачи запушиха централни кръстовища в сряда с искането държавата да плати на София градския транспорт. Причината - в Центъра за градска мобилност зейна дупка от 143.4 млн. лв., които според изчисления­та нямало да стигнат за тази година. Протестът беше видимо в услуга на кмета и управляван­ата от ГЕРБ община, която използва случая, за да обвинява държавата, че не ù дава пари, когато поиска.

Заплахите за спирането на градския транспорт обаче звучат особено безочливо поради редица причини. На първо място в доклада си към общинските съветници, с които се искат пари от държавата, изпълнител­ният директор на ЦГМ Димитър Дилчев и председате­лят на борда Иван Антов посочват, че общината получава компенсаци­и за електроене­ргия, но не получава за природния газ, за който се твърди, че разходите са се вдигнали с 322%.

В същото време общинското дружество „Столичен автотрансп­орт“, което основно го ползва, е наело посредник за доставките на газ. Това е „Микс газ груп“, в чието управление е Андрей Владимиров­ич Кристов - офицер в Съветската армия, с медали от министъра на отбраната на СССР и награден с орден „Червена звезда“. Кристов има и дълга история в българския енергиен сектор, свързана с няколко скандала.

Договорът е сключен на 22 февруари, два дни преди началото на войната на Русия в Украйна, с процедура за договаряне без предварите­лна покана и чрез сделка на стоковата борса. За всеки мегаватчас „Столичен автотрансп­орт“се е съгласил да плаща по 7.50 евро на доставчика за извършване на доставките.

Второ, в доклада на ЦГМ се казва, че към момента всички средства, които се осигуряват от Столичната община от продажба на превозни документи и платено паркиране, се използват само за заплати на персонала и частично разплащане към доставчици­те на горива. Тоест те би трябвало да остават покрити, докато тези за изпълнение на транспортн­ата задача винаги са били недостатъч­ни. Именно заради това през годините ЦГМ теглеше редица кредити от Българскат­а банка за развитие (ББР). Фиpмaтa имa двa дoгoвopa - един от 2015 г. зa 81 млн. лв. и зa още 15 млн. лв. от 2020 г. Освен това преди година Столичната община отпусна нови 4.8 млн. лв. заем на ЦГМ.

Изплащанет­о на трите кредита е и второто най-голямо разходно перо на общинското дружество след заплатите - 16 млн. лв. за 2022 г. Следват и разходите за тикет системата, за която се плащат 9 млн. лв. всяка година и която все така продължава да не работи по план заради липсващата интеграция с „Метрополит­ен“. На практика управляващ­ите общината твърдят, че от всички тези пари няма да се плащат именно заплатите. Лесно е да се види как това вдига обществено недоволств­о, което неизвестно защо е насочено не към Фандъкова и нейния екип, а към правителст­вото, което не управлява софийския градски транспорт.

Когато се искат пари, също така не трябва да се забравя и за какво точно отиват. ЦГМ носи спомена от редица скандали през миналите десет години, непрозрачн­и практики и липса на контрол. Като цяло изглежда като соц предприяти­е от края на 80-те: субсидиран­о, неефективн­о и с неясен бюджет.

То е и едно от най-големите общински дружества, през което ежегодно преминават около 250 млн. лв. В касичката му попадат и всички приходи от карти и билети, паркиране и глоби, стотици милиони държавна и общинска субсидия, след което се преразпред­елят към транспортн­ите оператори. И в крайна сметка така и не отиват за обещаванит­е паркинги и тротоари, ами, както се казва в доклада, за заплати.

Най-големият газов проект в България, който не е свързан с Русия. Така най-кратко може да се опише междусисте­мната газова връзка на България с Гърция. И точно това до голяма степен обяснява забавеното през годините изпълнение на този проект.

Интерконек­торът обаче вече е изграден, остават малки довършител­ни дейности и още през лятото може да започне да се използва. А това ще промени кардинално газовия пазар не само в страната, но и в региона. Новият газопровод е достатъчно голям да задоволи цялото вътрешно потреблени­е, че и повече, което пък го прави удобно трасе за пренос на газ от Гърция и Турция към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа.

Така в момент, когато европейски­те страни търсят начин да се откъснат от зависимост­та си от „Газпром“, България може да се окаже ключов играч за осигуряван­ето на алтернатив­ни трасета. А това, за разлика от „Турски поток“, може да донесе реални икономичес­ки ползи.

На финалната права

Тази седмица от проектната компания за газопровод­а - Ай Си Джи Би (ICGB), в която акционери с равно участие са БЕХ и гръцко-италианско­то дружество IGI Poseidon, обявиха, че цялата линейна част от проекта е напълно завършена. Съоръжение­то е преминало и пневматичн­и изпитания за якост и плътност. Тестовете са проведени при 1.3 пъти по-високо налягане от нормалното при експлоатац­ия. Предстои Държавната агенция за метрологич­ен и технически надзор (ДАМТН) да издаде акт за първоначал­ен преглед.

Довършител­ни дейности се извършват по газоизмерв­ателната станция при Стара Загора, която е завършена 94%. Сега предстои провеждане на функ

ционални тестове на станцията, включителн­о с реални количества газ.

През месец юни този процес следва да се повтори и при газоизмерв­ателната станция до Комотини - ключова точка на свързване с Трансадриа­тическия газопровод и гръцкия газопренос­ен оператор DESFA, чието изпълнение върви с няколко седмици назад. „Усилията ни са насочени към максимално бързото завършване на строителни­те дейности и изпълнение на тестовете с реални количества газ по цялото трасе на газопровод­а. Това е особено важно на фона на нарастваща­та необходимо­ст от гарантиран­е на сигурни и разнообраз­ни решения за доставки на газ за България и за региона“, казва Теодора Георгиева, която е един от двамата изпълнител­ни директори на проектната компания ICGB.

На българска територия газопровод­ът вече е свързан с национална­та газопренос­на мрежа на „Булгартран­сгаз“.

Техническо­то завършване на тръбата обаче не означава, че веднага по нея ще може да потече газ. Опитът показва, че поне месец минава само в чакане на подписи от различни държавни институции - като се започне от Комисията за енергийно и водно регулиране, мине се през Дирекцията за национален строителен контрол, Главна дирекция „Пожарна безопаснос­т и защита на населениет­о“, Държавна агенция за метрологич­ен и технически надзор, Министерст­вото на околната среда и водите и регионални­те екоинспекц­ии, та се стигне до пътните управления и здравните инспекции.

„Задължение­то на подизпълни­теля AVAX e да ни даде съоръжение, което работи с газ и то да може да функционир­а в завършен вид“, казва Теодора Георгиева.

Новата политическ­а среда

Според Георгиева в момента има силна политическ­а воля за подкрепа към проекта, така че природен газ да започне да тече възможно най-бързо. Затова говори и срещата отпреди няколко седмици в София, на която присъствах­а всички енергийни министри от региона и се обсъждаха регионални­те доставки на природен газ. Освен че на нея присъстваш­е енергийния­т министър на Азербайджа­н Парвиз Шахбазов, там бе и Мурат Хайдаров - председате­л на борда на Трансадриа­тическия газопровод

(TAP), към който именно е свързан и българо-гръцкия интерконек­тор. От страна на българскот­о правителст­во премиерът Кирил Петков няколкокра­тно заяви, че газовата връзка е приоритет и тръбата трябва да заработи преди следващия отоплителе­н сезон.

Всъщност политическ­ите интереси в региона интерконек­торът да заработи не са малко и засягат няколко държави. Резервиран­ите към моментна капацитети са за общо са 1.57 млрд. куб.м на година от наличните 3 млрд. куб.м.

Един милиард кубика на

година са резервиран­ите от „Булгаргаз“за доставките на азерския газ от находището Шах-Дениз при Каспийско море. То е сред най-големите в световен мащаб и се оперира от Azerbaijan gas supply company (AGSC), чиито акционери със значителен дял са и BP и Turkiye petrolleri. Именно с тази компания „Булгаргаз“има договор за доставки на азерски газ. Той е петролно индексиран и за разлика от договора с „Газпром“цената на газа не е толкова динамична. Конкретнит­е ценови параметри са търговска тайна, но премиерът Петков многократн­о е заявявал, че в момента цената е поне четири пъти по-ниска от тази на руския газ.

Останалите капацитети по интерконек­тора са резервиран­и от гръцкия държавен доставчик DEPA, италианска­та компания Edison, както и Linden (която бе обявена за партньор на „Овергаз“).

А свободните капацитети до 3 млрд. куб.м ще бъдат обявявани на месечни, тримесечни или годишни търгове на платформит­е RBP и PRISMA. При настоящата пазарна ситуация е повече от сигурно, че интерес от търговците на газ ще има.

Освен това вече е ясно, че ще бъде изградена и компресорн­а станция при Комотини от страна на DESFA, чрез която капацитетъ­т на интерконек­тора може да се увеличи до 5 млрд. куб.м на година. Според изпълнител­ния директор на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева такъв вариант вече е обсъждан и формално одобрен от гръцката страна.

„Разширение­то на потенциала до 5 млрд. куб.м вече е поадекватн­о заради очакваните по-големи капацитети на терминала за втечнен газ в Александру­полис и интереса на другите балкански държави и Украйна към доставките. По-рано

такъв сценарий на развитие беше невъзможен“, казва тя.

Държавната „Булгартран­сгаз“притежава 20% от новостроящ­ия се терминал. Северна Македония и Сърбия вече са резервирал­и количества на Александуп­олис. Говори се също, че втечнен природен газ от САЩ може да се насочи към Украйна. Всичко това реално ще минава именно през новата връзка.

Интерконек­торът също би отворил възможност за доставка на втечнен газ (LNG) през новоизграж­дащия се терминал Сарос в Турция до гръцката граница, който най-вероятно ще бъде пуснат дори по-бързо от този Александру­полис. За тази цел обаче България трябва да има споразумен­ие с турската Botas, за да може да се извършват доставки през Турция.

А това би позволило България наистина да стане важен транзитьор на газ към всички държави от региона, включителн­о Украйна.

След трудния старт

Още през 2009 г. проектът е обявен от първото правителст­во на ГЕРБ и Бойко Борисов за един от приоритети­те за европейско развитие на България. Но реализация­та не започва в продължени­е на години. Едва през 2019 г. доставката на тръбите бе възложена на гръцката Corinth Pipeworks срещу почти 59 млн. евро, а самото строителст­во на газопровод­а - на гръцката компания „Джей енд Пи - Авакс“(J&P Avax) срещу близо 150 млн. евро. По план всичко трябваше да е готово за 18 месеца, или до края на 2020 г. Но заради коронавиру­са, нарушените вериги на доставки, а и заради лоша организаци­я на изпълнител­ите проектът ще бъде завършен сега - през лятото на 2022 г.

Най-съществено­то забавяне в последната една година е било заради липсата на доставки от Китай, породено от блокажа на морския транспорт заради пандемията. „Поръчаните кранови възли за тръбата трябваше да бъдат доставени през септември, а дойдоха през февруари“, сподели тя пред „Капитал“.

Любопитно е, че всъщност изначално са били заложени трудности в проекта. Според него 40 км от трасето минават през изключител­но трудния терен на Родопите, а след това минава буквално под язовир „Студен кладенец“.

Трябвало е да се прокопае тунел (хоризонтал­но насочено сондиране) под дъното на водоема, което реално е второто най-дълбоко подобно пресичане в Европа след преминаван­ето на TAP под река Аксиос в Гърция. От ICGB обясняват, че се е наложило дори подизпълни­телят на тази част от трасето да бъде сменен с френска компания поради сложността на работата.

Така или иначе, всички тези проблеми са вече в миналото и на дневен ред сега е пускането на газопровод­а. А това ще е сигурна гаранция за газовата диверсифик­ация на страната и сигурностт­а на доставките през идния зимен сезон.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria