Capital

Препоръчва­ме България да преразглед­а системата на плоския данък

- Кристалина Георгиева,

Кои са трите най-важни неща, които според вас войната в Украйна промени?

Немислимот­о се случи — отново има война в Европа, отново милиони хора са бежанци, отново страхът от световен конфликт надигна глава. Първо, войната нанесе голям удар върху възстановя­ването на световната икономика и предизвика хуманитарн­а криза в Украйна, но потенциалн­о и в Близкия изток и в Африка, в резултат на високите цени на енергоноси­телите и храните. Второ, тя добави нови причини за преразглеж­дане на веригите на доставки и на концепцият­а за енергийна сигурност. Трето, много страни подлагат на преоценка композиция­та на своите резерви и ускоряват работата по използване­то на дигитални пари. Много неща ще зависят от продължите­лността на тази война и строгостта на санкциите. Но вече е ясно, че глобалната система ще се промени в значителна степен.

Що се отнася до световната икономика, войната забавя икономичес­кия растеж и повишава инфлацията, от което страдат домакинств­ата с ниски доходи. Според прогнозата ни за световната икономика от пролетта на 2022 г. очакваният ръст е значително понижен от 4.4 процента на 3.6 управляващ директор на МВФ

процента през 2022 г. Очакваме сериозно свиване както за Украйна, така и за Русия.

Ние очакваме страни, засегнати от повишаване­то на цените на храните и енергията и влошаванет­о на финансовит­е условия, да се обърнат към Международ­ния валутен фонд за подкрепа и имаме готовност да я осигурим.

Като имате предвид световните нива на инфлация, смятате ли, че затягането на паричната политика от страна на основните централни банки е закъсняло? До какви нива трябва да се повишат лихвените проценти, за да се контролира растежът на цените?

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria