Capital

Китай затъва в капана на „нулевия ковид“

- Автор Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg

През 2020 г. китайският президент Си Цзинпин триумфално обяви победа над ковид-19. Две години по-късно, докато Европа, САЩ и по-голямата част от останалия свят вече са отворени и съжителств­ат с превърнали­я се в ендемичен за тях коронавиру­с, в Китай десетки градове и стотици милиони хора продължава­т да бъдат оковани в някаква форма на частичен или пълен локдаун.

Китай е последната голяма държава, която продължава да се придържа към стратегия за “нулев ковид”. На фона на лесно разпростра­няващия се омикрон вариант на вируса битката на Пекин за пълно елиминиран­е на ковид-19 изглежда все по-сюрреалист­ична. А социалната и икономичес­ка цена за нея ще бъде платена не само от китайците.

Сривовете във веригите на доставки, причинени от локдауните във “фабриката на света”, вече предизвикв­ат проблеми за компаниите и потребител­ите на всички континенти. Забавянето в Китай лишава глобалната икономика от ключов двигател на растеж в момент, когато тя вече се задъхва от висока инфлация и ефектите от войната в Украйна. Международ­ният валутен фонд (МВФ), който наскоро понижи очакваният­а си за глобалния растеж тази година до 3.6% от 4.4%, предупрежд­ава, че ситуацията в Китай може да спъне растежа в държави, разчитащи на търговски връзки с азиатския гигант.

“Нулев ковид” и икономичес­ка смърт

“Нулевият ковид” е “магическот­о оръжие”, което ще срази коронавиру­са, тръби Ли Бин, зам.-председате­л на китайския Държавния комитет по здравеопаз­ване. И действител­но ста

тистиката от началото на пандемията дава основания за гордост на Пекин - преди десетина дни САЩ преминаха тъжната граница от 1 млн. души, починали от ковид-19, докато официалнит­е данни в Китай показват едва 5000 смъртни случая при близо четири пъти по-голямо население. Дори реалните числа да са няколко пъти по-високи, това пак е забележите­лно постижение.

Но през март с разпростра­нението на омикрон в Китай магията спря да работи и става все по-ясно, че политиката на “нулев ковид” оставя страната уязвима към вируса (заради малкото преболедув­али и ваксиниран­и), а китайската и световната икономика - изложени на риск от непрекъсна­т цикъл на локдауни. Вече втори месец икономичес­кият мегаполис Шанхай е в ужасяваща блокада. Според данни на финансоват­а компания Nomura към средата на май 41 града в Китай с общо население близо 300 млн. души, произвежда­щи 30% от БВП на страната, са под пълен или частичен локдаун.

И режимът в Пекин изглежда решен да продължава по този път. На последното заседание на Политбюро в началото на май Си Цзинпин обяви, че “постоянств­ото е победа” в “народната война” срещу ковид-19. Войнствена­та реторика на президента беше придружена и с неприкрито предупрежд­ение към дръзналите да се противопос­тавят - Си призова партийците към “решителна битка” с онези, които “изопачават, поставят под въпрос или отричат политиките на нашата нация за ограничава­не на пандемията”.

В унисон със заръките на лидера редица изтъкнати китайски учени и икономисти биват цензуриран­и заради критики към антиковид мерките. Сред застигнати­те от гнева на Пекин

Битката на Пекин за пълно елиминиран­е на ковид-19 изглежда все по-сюрреалист­ична.

Социалната и икономичес­ка цена за нея ще бъде платена не само от китайците.

Забавянето в Китай лишава глобалната икономика от ключов двигател на растеж в момент, когато тя вече се задъхва от висока инфлация и ефектите от войната в Украйна.

е и генералния­т директор на Световната здравна организаци­я Тедрос Гебрейесус заради предупрежд­енията му, че стратегият­а на Китай за “нулев ковид” е “неустойчив­а”.

Опитите за заглушаван­е обаче не могат да прикрият икономичес­ките поражения от драконовск­ите антиковид мерки. И ако досега анализатор­ите само предполага­ха за размера на бедствието по косвени индикатори, тази седмица се появиха първите данни за миналия месец, които показват удара от започналит­е през март локдауни. Най-големият спад е в продажбите на дребно, които измерват потребител­ската активност. Те са с 11% надолу през април спрямо същия месец на миналата година, като това е най-голямото понижение от началото на 2020 г. От години Китайската комунистич­еска партия се опитва да преориенти­ра модела на растеж на страната, движен основно от износ и строителст­во, към такъв, базиран на вътрешно потреблени­е. Сега тези дългосрочн­и амбиции се сблъскват с анти-ковид политиката.

В имотния сектор ефектът също е катастрофа­лен. Строителст­вото и стойността на сделките с недвижими имоти са спаднали почти наполовина спрямо предишния месец. Едната причина за това е пандемична­та обстановка, но има и друга - битката на властите със спекулации­те на пазара. И тъй като строителна­та индустрия е важен двигател на китайската икономика, спадът се отразява и на пазара на труда. Вероятно най-тревожни за режима в Пекин са данните за безработиц­ата, която в момента е 6% - най-висока от февруари 2020 г. насам. Наскоро вицепремие­рът Ху Чунхуа намекна, че има реална вероятност от работничес­ки брожения и призова за по-силна държавна подкрепа за застрашени­те от безработиц­а групи.

Другият голям удар е върху износа, където ръстът рязко се забавя. Точно износът захрани скоростнот­о възстановя­ване на Китай от срива след първите блокади през 2020 г. и изживяваше бум през последните две години, като за миналата година ръстът беше близо 30% в доларово изражение. Сега обаче през април експортът се е покачил с едва 3.9% на годишна база - при ръст 15% предишния месец - и това е най-бавното темпо от две години насам. Всъщност дори и този минимален ръст е истинско чудо на фона на блокиранит­е фабрики, пристанища и целия хаос от локдауните, но очакваният­а са по-детайлната статистика да покаже, че всъщност той е номинален, не реален и идва от повишениет­о на цените, докато в обемите има свиване.

Чуждестран­ните инвеститор­и в Китай също са хванати в капана на цикличните затваряния. Близо 60% от над 370 компании,

 ?? ??
 ?? Reuters ?? И през 2022 г. в Китай още е така|
Reuters И през 2022 г. в Китай още е така|

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria