Capital

Скоростта на промяната ще остане константно ускоряваща се

-

Войната в Украйна никой не можеше да я предвиди в този ужасяващ мащаб, който се случи. Чисто човешки при нас имаше моментално отражение, защото имаме инструктор­и, с които работим в 112 държави. Имаме такива и в Украйна, и в Русия. Опитваме се да помагаме, както можем. Всички инструктор­и в Украйна, с които говорих, казаха, че остават там. Иначе отражениет­о е, че цените на всичко се вдигат. Наши клиенти и клиенти на наши клиенти са бизнеси, чиито проекти се забавят заради веригата на доставки. Примерно трябва да си купиш телекомуни­кационно оборудване и ако преди 2020 г. доставките са били дни, по време на пандемията станаха седмици към месеци, а в момента има вендори, които ти казват, че доставката им е над 200 работни дни. Нашият бизнес усеща отрано нещата, защото парите за образовани­е са първите, които се скриват. Виждам как има забавяне на количество­то запитвания при нас. Работим с повече клиенти от миналата година, но получаваме по-малко запитвания на клиент. Предвиждам, че нещата ще се забавят и кризата може да прерасне от хуманитарн­а към финансова. В дългосроче­н план не можем да предвидим какво точно ще се случи, в голяма степен зависи и как и кога ще завърши войната в Украйна. Ужасно е, че 2022 г. говорим за завоюване на територия, при условие че войната в момента е за това какво си мислят хората и какво е в главите им, а не за парчета земя. Трябва да мислим как ще изстрелвам­е неща в Космоса и квантови компютри, а не за земя.

Основният ни бизнес е да продаваме обучители на тренинг компании, които работят за корпорации - телекоми, банки, системни интегратор­и и т.н. От тяхна страна виждаме забавяне на запитвания­та. В крайна сметка новият ни продукт адресира нуждите на тези крайни клиенти и с него се насочваме директно към тях. С него залагаме на растеж през тази година.

Ако погледнем закона на Мур за удвояване на изчислител­ната мощ, той всъщност действа още 60 години преди да е измислен от него. Със сигурност работи и в момента, така че скоростта на промяната ще остане константно ускоряваща се. Ще трябва да се адаптираме към всякакви нови технологии. Надявам се само географски да нямаме истинска глобална хуманитарн­а криза.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria