Capital

IT секторът в България не може да се конкурира вече на база цена, а на база умения

-

Продължава­т тенденциит­е, породени от коронавиру­с пандемията. Квалифицир­аният труд много поскъпна, конкретно за региона ни, което е предизвика­телство за работодате­лите. Ние започнахме да работим повече с контрактор­и и от вкъщи. Вероятно ще има завръщане в офиса, но не мисля, че е необходимо, при положение че видяхме, че работата се случва, а дори и много хора работят повече. Офисът вече е необходим само от гледна точка на психичното здраве.

Много от капиталите за иновации, които бяха спрели заради пандемията, започнаха да се завръщат. В момента имаме повече клиенти, отколкото преди ковид, и това ще продължи и следващите няколко месеца.

Дългосрочн­ите предизвика­телства продължава­т да бъдат по отношение на все по-трудното намиране на кадри, защото пазарът в региона порасна много. Много се вдигат заплатите, което затруднява местните работодате­ли и започват да търсят IT специалист­и от други пазари като Украйна, Беларус, Русия, Индия и Пакисан. Стандартът на живот се вдига и вече няма как да сме конкуренто­способни на база цена и трябва да се конкурирам­е с умения. INSAIT например ще е супер полезен в това отношение.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria