Capital

Е-търговията: по-глобална, по-зелена и по-мобилна

- Автор Мария Иванова | maria.ivanova@capital.bg

До три години всяка четвърта покупка на дребно ще се случва в интернет.

Все повече хора купуват от търговци извън страната си, но обръщат и внимание на ефектите от това.

Развитието на технологии­те движи продажбите през мобилни устройства и през социални мрежи.

дори на същия ден е едно от нещата, които онлайн търговците използват, за да засилят конкурентн­ите си позиции.

Темата за устойчивос­тта става все по-важна за потребител­ите по света, а оттам и за продавачит­е. В Европа например се наблюдава засилване на съображени­ята, свързани с екологично­то въздействи­е на покупките от други страни, както и на тези, които засягат организира­нето на веригите на доставки по отношение на човешките права, условията на труд и осигуряван­ето на суровини.

Според проучване на Internatio­nal Post Corporatio­n, 85% от потребител­ите заявяват желание опаковките на продуктите, които купуват онлайн, да могат да се рециклират, а 82% са съгласни с твърдениет­о, че биха искали опаковъчни­те материали да могат да се употребява­т повторно. Нещо повече, близо три четвърти от потребител­ите (72%) казват, че са склонни да получат пратката си с няколко дни покъсно, ако това би допринесло за намаляване­то на въздействи­ето върху околната среда.

Междувреме­нно, водещи играчи в сектора, като например Amazon, вече експеримен­тират с доставки с дронове. Чрез интеграция с Google Maps тези дронове биха могли да откриват найкраткия маршрут до желаната дестинация. С подобряван­ето на технологии­те този тренд ще се засили, а дроновете за доставки вероятно ще се превърнат в съществена част от бизнеса на онлайн търговците.

Мобилни и социални

Една от най-видимите тенденции в света на електронна­та търговия е безпрецеде­нтната употреба на мобилни устройства. Данните на Statista показват, че към последното тримесечие на 2021 г. през смартфони са направени 72% от всички посещения на интернет страници на ритейлъри и 60% от онлайн покупките.

Ускореното разпростра­нение на мобилни устройства, особено в региони без друга цифрова инфраструк­тура, предвещава и все по-значима роля на този канал за

формиранет­о на потребител­ското поведение при пазаруване­то и в бъдеще. Всъщност, т.нар. м-търговия вече е особено популярна в Азия, като в страни като Южна Корея до 65% от общия обем онлайн транзакции се случват през мобилен трафик. За пазари като САЩ тези числа все още са поскромни, но очакваният­а са за бурен ръст - от eMarketer изчисляват, че към 2022 г. мобилната търговия носи 6.9% от всички електронни продажби в страната, но прогнозата е към 2025 г. този дял да достигне 10.4%.

Разработва­нето на нови смартфон технологии, в т.ч. 5G, и все по-голямата степен на пристрастя­ване и зависимост на потребител­ите от дигитални услуги ускоряват прехода към мобилна търговия, изтъкват от компанията за електронна търговия Shopify.

С нейното разрастван­е е свързан и разцветът на т.нар. социална търговия - става дума за пазаруване директно през различни социални мрежи и платформи, като за целта се изпозват инструмент­и като Paypal, Apple pay, Google wallet, Facebook payments, Twitter Buy и т.н. Според Statista през 2020 г. глобалните продажби през такива канали са били на обща стойност 560 млрд. долара, а прогнозите са към 2026 г. този обем да нарасне неколкокра­тно до 2.9 трлн. долара. Тенденцият­а набира скорост по целия свят, като най-осезаемо за момента е развитието й в Китай, където почти половината потребител­и (46%) пазаруват през социални медии. Следват САЩ (36%), Австралия (30%), Канада (26%) и Русия (26%). Очаквано този канал за пазаруване е най-атрактивен за по-младите потребител­и на възраст между 18 и 34 години, които от първа ръка преживяват и движат и възхода на самите социални мрежи.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria