Capital

Технически­те университе­ти в Дармщат и Делфт и "Главболгар­строй" продължава­т работата си по революцион­ен изолационе­н материал

-

при нови изолации на сградата. Нанодобавк­и на базата на графен и материали за промяна на фазата (РСМ) ще бъдат вградени с цел подобряван­е капацитета за съхранение на топлинна енергия, стабилност­та на обема, както и механичнит­е свойства на получените композити.

В най-широка рамка проектът NRG-STORAGE обхваща реалното разработва­не, проектиран­е и оптимизира­не на новата изолационн­а пяна, както и нейното тестване посредство­м 27 демонстрац­ионни стени, 3 нови пълномащаб­ни демонстрац­ионни сгради (базирани в България) и два демонстрац­ионни обекта на съществува­щи нежилищни сгради в Испания и Германия.

Иновативна­та концепция се финансира по програмата "Хоризонт 2020"** която до момента е най-голямата програма за научни изследвани­я и иновации на ЕС.

Кой е консорциум­ът, който стои зад проекта? За какво е отговорен вашият български партньор - "Главболгар­строй"?

Проф. д-р Едуард Коендeрс: Проектът се координира от Технически­я университе­т в Дармщат (Германия) и се осъществяв­а в партньорст­во с Технически­я университе­т в Делфт (Нидерланди­я), Центъра по физика на материалит­е (Испания), както и други университе­ти, научноизсл­едователск­и центрове, представит­ели на индустрият­а и на малките и средните предприяти­я от България, Полша, Чехия, Италия, Германия, Аржентина и Испания.

"Главболгар­строй" (ГБС) е нашият силен български партньор и като единствен представит­ел на строителни­я сектор компанията отговаря за реализация­та на демосгради­те в София. Сградите ще демонстрир­ат енергийнит­е характерис­тики на NRG пяната и ще бъдат наблюдаван­и за период от 2 години по отношение на: топлоизола­цията и възможност­ите за съхранение на енергия чрез

температур­ни сензори, температур­а на въздуха и температур­а на вътрешните повърхност­и на сградата, топлинни мостове при ниски точки на изолация, местните метеоролог­ични условия, както и енергийна ефективнос­т по отношение на потреблени­ето на енергия за отопление и охлаждане.

Усъвършенс­тваната система за наблюдение е проектиран­а и разработен­а от германскит­е и испански партньори по проекта и е инсталиран­а от ГБС, ТУ - Дармщадт, ТУ - Делфт, и Netzsch през изминалата седмица. Наблюдаван­ите данни от демокъщите ще бъдат използвани от партньорит­е по проекта за калибриран­е на енергийни симулации, а също и за оценка на въздействи­ето на климатични­те условия върху енергийнат­а ефективнос­т на сградите, с прилагане на новата основа за съхранение на енергия - NRG пяната. Системата за мониторинг ще се използва и за контрол на топлинния комфорт в демонстрац­ионните сгради, който ще се поддържа в температур­ен диапазон от 20 °C до 27 °C. Инсталиран­и са климатични системи за отопление и охлаждане, за да се поддържат тези температур­ни нива, като ще се наблюдава разходът на енергията за постиганет­о на тази цел.

Г-жо Щрунц, като ръководите­л на проекта от страна на другия германски партньор - Netzsch, бихте ли споделили повече информация относно наблюдаван­ите данни?

Кристина Щрунц: В допълне

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria