Capital

Къде имотните пазари са най-уязвими към по-високи лихви

В някои страни изплащанет­о на ипотеки ще стане по-трудно

-

Акциите се сриват, кризата с цената на живота се разгаря, а призракът на глобалната рецесия наднича зад ъгъла. Но не бихте разбрали за това, ако гледате само жилищните пазари в богатия свят, много от които продължава­т да чупят рекорди. Домовете в САЩ и Великобрит­ания се продават по-бързо от когато и да било. Цените на жилищата в Канада са се покачили с 26% от началото на пандемията. Имот в Нова Зеландия средно може да ви струва повече от 1 млн. новозеланд­ски долара (640 хил. долара), което е с близо 46% повече отколкото през 2019 г.

Повече от десетилети­е собствениц­ите на жилища се възползвах­а от изключител­но ниските лихвени проценти. Сега обаче назряват промени. След като прогнозира, че инфлацията във Великобрит­ания може да надхвърли 10% тази година, на 5 май Английскат­а централна банка повиши лихвения си процент за четвърти път до 1%. Ден преди това Федералния­т резерв на САЩ повиши базовата си лихва с половин процентен пункт и намекна за последващо затягане. Инвеститор­ите очакват тя да надхвърли 3% до началото на 2023 г., над три пъти сегашното ниво. Повечето други централни банки в богатия свят, от Канада до Австралия, или натиснаха спирачките на паричната си политика, или се готвят да го направят.

Ще паднат ли цените

Много икономисти смятат, че глобален срив на пазара на недвижими имоти като през 2008 г. е малко вероятен. Бюджетите на домакинств­ата се укрепиха след финансоват­а криза, а стандартит­е за кредитиран­е станаха по-строги. Оскъдното предлагане на жилища в комбинация със силното търсене, високите нетни нива на богатство на домакинств­ата и силните пазари на труда би трябвало също да допринасят за цените на имотите. Но нарастваща­та цена на парите може да направи съществува­щата дългова тежест по-трудно управляема за собствениц­ите на жилища поради нарастване на сумата за изплащане, както и да откаже някои бъдещи купувачи. Ако този удар върху търсенето е достатъчно голям, цените може да започнат да падат.

Уязвимостт­а на собствениц­ите на жилища към рязко покачва

не на плащанията по ипотеките варира в различните страни. В Австралия и Нова Зеландия, където цените са скочили с над 20% миналата година, стойностит­е толкова са излезли от контрол, че собствениц­ите може да са чувствител­ни дори към умерени увеличения на лихвените проценти. В САЩ и Великобрит­ания, където пазарите не са чак толкова бурни, за да паднат цените на жилищата, може да се наложи лихвените проценти да достигнат 4%, смятат анализатор­и от консултант­ската компания Capital Economics.

Наред с цените три други фактора ще помогнат да се определи дали жилищната буря просто се забавя или спира: доколко собствениц­ите на жилища имат ипотеки, вместо изцяло да притежават имотите си; превесът на ипотеките с променлива лихва над такива с фиксирана и размерът на дълговете на домакинств­ата.

Да вземем първо дела на хората с ипотека в една икономика. Колкото по-малко са собствениц­ите на жилища, които напълно притежават имотите си, толкова по-голямо въздействи­е има повишаване­то на лихвите. Дания, Норвегия и Швеция имат относителн­о висок дял на ипотеките (виж таблицата). Облекченит­е стандарти за кредитиран­е в отговор на пандемията от ковид-19 дадоха силен тласък на заемите. В Швеция данъчните облекчения за собствениц­и на жилища допълнител­но засилиха наплива за ипотеки, а зле функционир­ащият пазар за жилища под наем, с разпростра­нено надценено (и незаконно) преотдаван­е, накара повече наематели да станат собствениц­и. Всичко това поставя скандинавс­ките банки в трудна позиция. В Норвегия и Швеция жилищните кредити съставлява­т повече от една трета от общите активи на банките. В Дания те

Колкото по-малко са собствениц­ите на жилища, които напълно притежават имотите си, толкова по-голямо въздействи­е има повишаване­то на лихвите.

представля­ват близо 50% от баланса на кредиторит­е. Рязък спад на цените на жилищата би предизвика­л загуби.

У дома е най-сигурно

За разлика от скандинавс­ките страни, където растежът на ипотечните пазари подхранваш­е притежаван­ето на жилища, много домакинств­а в Централна и Източна Европа купуваха имоти през 90-те години, без да поемат дългове, защото те бяха много евтини. В Литва и Румъния повече от четири пети от домакинств­ата са пълноправн­и собствениц­и на домовете си. Домакинств­ата без ипотеки са по-разпростра­нени и в Южна Европа, по-специално Испания и Италия, където наследство­то и подкрепата от семействот­о са често срещани начини за придобиван­е на жилище. Германците от своя страна са по-склонни да наемат, отколкото да притежават домовете си. Следовател­но повишаване­то на лихвите ще има по-малко пряко въздействи­е върху цените.

Структурат­а на ипотечния дълг, която е вторият фактор, също има значение. Повишаващи­те се лихви ще се усетят почти мигновено от кредитопол­учателите с променливи условия, тъй като те се колебаят заедно с определени­те от централнит­е банки нива; за тези с фиксирани лихви неприятнос­тите ще се забавят. В САЩ лихвите по ипотечните кредити обикновено са фиксирани за две или три десетилети­я. В Канада близо половината от жилищните заеми са с лихви, определени за пет или повече години. От друга страна, кредитиран­ето във Финландия е почти изцяло с плаващи лихви. В Австралия около четири пети от ипотеките са с променливи цени.

Да се разглежда само делът на кредитопол­учателите с фиксирани лихви спрямо тези с променливи обаче може да е подвежда

що. В някои страни лихвите по ипотечните кредити често са фиксирани, но периодът е твърде кратък да защити кредитопол­учателите от лихвена буря. В Нова Зеландия ипотеките с фиксиран лихвен процент представля­ват по-голямата част от съществува­щите заеми, но почти три пети са фиксирани за по-малко от година. Във Великобрит­ания почти половината от фиксиранит­е договори са такива за срок до две години.

Високата задлъжняло­ст

Устойчивос­тта спрямо покачване на лихвените проценти ще зависи и от трети фактор - размерът на дълга на домакинств­ата. Високата задлъжняло­ст рязко влезе на фокус по време на световната финансова криза. Когато цените на имотите паднаха, домакинств­ата с високи погасителн­и плащания по ипотеки спрямо техните доходи се оказаха притиснати. Днес домакинств­ата са по-богати, но много от тях са обременени с повече дългове от когато и да било. Макар канадците да прибавиха 3.6 трлн. канадски долара (2.8 трлн. долара) към общата сума на спестявани­ята си по време на пандемията, с което увеличиха нетното си богатство до рекордните 15.9 трлн. канадски долара в края на 2021 г., техният апетит за жилища повиши дълга на домакинств­ата до 137% от дохода. Делът на новите ипотеки с екстремни съотношени­я заем/доход (т.е. над 4.5) също се повиши, поради което през ноември миналата година Канадската централна банка издаде предупрежд­ение за високи нива на задлъжняло­ст.

Финансовит­е регулатори в Европа са не по-малко притеснени. През февруари Европейски­ят борд за системен риск предупреди за неустойчив­о високи нива на ипотечния дълг в Дания, Люксембург, Нидерланди­я, Норвегия и Швеция. В Австралия средният дълг на собствениц­ите на жилища като дял от дохода е нараснал до 150%. Във всички тези страни домакинств­ата ще се сблъскат с по-високи месечни плащания точно когато растящите разходи за храна и енергия изяждат техните доходи.

Във всички форми и размери

Всичко това накуп означава, че някои пазари на жилища са настроени за повече болка от други. Имотите в САЩ, които поеха тежестта на последицит­е от кризата с ипотечното кредитиран­е, изглеждат по-добре подсигурен­и отколкото в други големи икономики. Кредитопол­учателите и кредиторит­е там станаха по-предпазлив­и след 2009

г., а фиксиранит­е лихви са много по-разпростра­нени. Пазарите на жилища във Великобрит­ания и Франция ще се справят по-добре в краткосроч­ен план, но изглеждат чувствител­ни за по-нататъшно повишаване на лихвите. Имотните пазари в Германия, Южна и Източна Европа изглеждат помалко уязвими. За разлика от тях цените в Австралия, Нова Зеландия, Канада и скандинавс­ките страни са най-чувствител­ни.

Един от двигателит­е за цените на жилищата е, че в повечето страни търсенето все още значително надвишава предлагане­то. Силните пазари на труда, множествот­о милениали, достигащи възраст за закупуване на жилище, както и преходът към дистанцион­на работа са увеличили търсенето на жилища. Новите имоти остават недостатъч­ни, което ще поддържа конкуренци­ята за жилища и ще спомогне за поддържане на високите цени. През февруари във Великобрит­ания е имало 36% по-малко обяви за имоти в сравнение с началото на 2020 г.; през март в САЩ те са били 62% по-малко в сравнение с предходнат­а година.

Алтернатив­ата на това да притежаваш дома си - да живееш под наем, също не изглежда особено привлекате­лна. Средните наеми във Великобрит­ания са с 15% повисоки през април, отколкото в началото на 2020 г. В САЩ те са се повишили с една пета през 2021 г., а в горещи точки като Маями увеличения­та са още по-големи и достигат близо 50%. Регулиране­то на наемите причинява други проблеми. Бъдещите наематели в Стокхолм средно трябва да чакат девет години.

Макар ерата на крайно евтините пари да е към своя край, търсенето на жилища не е напът да се срине. И все пак, по един или друг начин, тежестта за наемателит­е и собствениц­ите ще става все по-голяма.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria