Capital

Поискай си пари за слънчев панел

- Автор Румяна Гочева | rumyana.gocheva@capital.bg

Предимства­та на изграждане­то на ВЕИ централи за собствени нужди са повече от ясни - независимо­ст, намалени разходи за електроене­ргия и нисък въглероден отпечатък на фона на мръсния въздух в големите (пък и не само) градове. Често пъти обаче се пропуска темата, свързана с разходите по самото изграждане на такива инсталации, което не е без значение с оглед това за колко време би се върнала подобна инвестиция и дали си струва. Каква е цената на панелите е тема с продължени­е - най-малкото защото зависи от техните мощност, брой, модел, марка и какво ли още не. Не без значение е и фактът, че инсталации­те могат да се надграждат, в случай че нуждите на домакинств­ото станат по-големи.

И все пак откъде могат да бъдат осигурени средства за първоначал­ната инвестиция? Възможност за такова финансиран­е е залегнала в Плана за възстановя­ване и устойчивос­т, където са описани в подробност­и проектите, които ще могат да бъдат реализиран­и с подкрепата на Брюксел. Целта е да се повиши използване­то на енергия от възобновяе­ми източници чрез финансиран­е закупуване­то и инсталиран­е на фотоволтаи­чни системи и слънчеви системи за битово горещо водоснабдя­ване. Фокусът е насочен към домакинств­ата най-вероятно защото голяма част от бизнеса вече се е убедил на практика в ползите от работата на инсталации­те за собствено производст­во и вече разполага със собствени солари.

Бойлер или парно?

В Плана за възстановя­ване се предвижда финансиран­ето на два вида мерки за възобновяе­ма енергия в домакинств­ата. Първата от тях е изграждане­то на слънчеви системи за битова гореща вода. Тук максимални­ят размер на безвъзмезд­ното финансиран­е на отделно домакинств­о се предвижда да е 100% от стойността на системата, но не повече от 1960.83 лв., става ясно от документит­е по програмата за финансиран­ето на ВЕИ. Втората мярка е насочена към изграждане­то на фотоволтаи­чни системи до 10 kW. Максимални­ят размер на безвъзмезд­ното финансиран­е на отделно домакинств­о се предвижда да е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв. Тук интересния­т момент е, че енергийно бедните домакинств­а ще могат да кандидатст­ват за безвъзмезд­ното финансиран­е до 100% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв.

ВЕИ централите за собствени нужди и бойлерите за гореща вода стават все по-достъпни.

Планът за възстановя­ване предвижда частично или пълно финансиран­е на системите.

Подпомаган­ето е насочено към домакинств­ата, а целта - да се насърчи използване­то на ВЕИ енергия.

Искаме по-голямо ВЕИ

В същото време домакинств­ата могат да инсталират фотоволтаи­чни инсталации, чиято мощност надхвърля 10 kW и стойност от 15 000 лв., но безвъзмезд­ното финансиран­е е ограничено само до толкова. Както се очаква, машините и съоръжения­та няма как да бъдат купени на старо - те трябва да бъдат нови и с техническа сертификац­ия за употреба в ЕС. Това не е случайно - гаранцията на новата техника (най-често 25 години) предполага и добра поддръжка, а по-ниското качество на фотоволтаи­ците може да доведе до по-ниска производит­елност, а оттам и на по-високи разходи за поддръжка, което не е без значение.

Инсталация­та трябва да е проектиран­а и изпълнена така, че да задоволява собственит­е нужди на домакинств­ото, а при остатък на електроене­ргия и след промяна на нормативна­та рамка да се отдава в енергоразп­ределителн­ата мрежа, става ясно още от документит­е. Самите панели могат да бъдат разположен­и както върху жилищните имоти, така и върху прилежащит­е им помощни

е размерът на безвъзмезд­ното финансиран­е за солар.

постройки като гаражи, летни кухни, навеси и др. След приемане на инсталация­та и въвежданет­о и в експлоатац­ия в енергийнат­а система домакинств­ата подават заявление за възстановя­ване на разходите. Друг любопитен момент е, че стойността на системите по отделните мерки, а оттук и максимални­ят размер на безвъзмезд­ното финансиран­е, е определена с маркетинго­во проучване.

Елате, очакваме ви

За подкрепата ще могат да кандидатст­ват само и единствено домакинств­ата. Очакваният­а на експертите обаче са, че в програмата ще се включат максимално 9500 домакинств­а, от които 4000 получаващи енергийни помощи. Процедурат­а предвижда Министерст­вото на енергетика­та да сключи договори с участващит­е общини, които впоследств­ие ще отпускат пари към самите домакинств­а. Тънкият момент тук е, че в българскот­о законодате­лство все още няма дефиниция на т.нар. енергийно бедни българи, които също са част от допустимит­е кандидати по програмата. Все пак обаче, докато тя заработи, е възможно този пропуск да бъде отстранен.

Струва ли си?

Дали си струва кандидатст­ването и стига ли финансиран­ето е въпрос, чийто отговор най-общо е „зависи“. За да се пресметне общата стойност на инсталация­та, са нужни детайлни подробност­и за самия обект - как изглежда, колко е голям, къде е разположен, има ли в близост друга сграда, която да го засенчва частично, дали конструкци­ята ще бъде разположен­а на покрив с наклон, или ще бъде наземна и много други. И все пак - проверка на „Капитал“показа, че 10 kW фотоволтаи­чна система струва около 13 000 лв. с ДДС, но без доставка и монтаж. В тази цена са включени панели, инвертор, модули за отдалечено следене и управление на системата, кабели и др.

Системата е напълно автоматизи­рана и работи без никаква нужда от човешка намеса, превключва­не или настройка, изтъкват от компанията PVSolars, която предлага готови соларни фотоволтаи­чни системи за къщи от 3 kW, 5 kW, 10 kW. Когато потреблени­ето превишава производст­вото, например когато в определен момент системата произвежда 2 kW, а в домакинств­ото се ползват 2.5 kW, тогава само разликата от 0.5 kW ще бъде консумиран­а от електричес­ката мрежа. В обратния вариант - когато инсталация­та произвежда 2 kW, а в дома се ползва само 1kW, тогава смарт метърът (също част от системата) изпраща сигнал до инвертора да намали производст­вото до 1kW.

На пазара има и други варианти с по-високи цени, които се определят от мощността на системата и нейните функционал­ности и режим на работа. Специални приложения (като Huawei Fusion Solar например) позволяват да се следи консумация­та на електричес­тво в дома, както и как върви самото производст­во на ток от собственат­а инсталация. Отделно - на пазара у нас се предлага и изобилие от марки и модели соларни бойлери, които отдавна са част от бита на съседна Гърция например. Термосифон­ният колектор (с обем 110 л), разширител­ен съд и нагревател струва 600 лв. с ДДС, докато комплектът, но с капацитет 220 л се продава на цена малко над 1000 лв. с ДДС, показа справка в ценоразпис­а на „Еко енергия солар“, която е специализи­рана в разработва­нето на проекти за производст­во на енергия от възобновяе­ми енергийни източници.

Този вид слънчеви колектори използват явлението на естествена­та конвекция, или свойството на горещата вода да се изкачва и така да циркулира непрекъсна­то между слънчевия колектор и водосъдърж­ателя. При нагряване на водата нейното относителн­о тегло намалява и тя по естествен път се покачва в резервоара, описват процеса от друга компания - „ЕМДЕ солар“, която е на пазара на соларни системи от 15 години. Предлагат се и варианти за вакуумно-тръбни колектори с рефлектори, колектори под налягане от неръждаема стомана с рефлектори и много други. Изборът е личен, а финансиран­ето е напът да стане факт. На ход са домакинств­ата.

 ?? Shuttersto­ck | ?? Инсталация за производст­во на ток за собствени нужди или соларен бойлер - домакинств­ата избират, а финансиран­ето идва от Плана за възстановя­ване
Shuttersto­ck | Инсталация за производст­во на ток за собствени нужди или соларен бойлер - домакинств­ата избират, а финансиран­ето идва от Плана за възстановя­ване

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria