Capital

„Един от основните проблеми е вредата, която причинявам­е като туристи“

Видеографъ­т за пътуването с кауза и как да дадем своя принос за опазване на средата дори на другия край на света

- Целият материал четете на www.dnevnik.bg/partners/mastercard/wild

Мартин Граховски живее, за да пътува и да разказва истории с камерата си. Веднъж ще ни покаже пъстрия хаос в Непал, друг път ще ни разкаже за замърсяван­ето в Индия, а след това ще ни запознае с вуду култовете в Гана. И всеки път природата и дивият свят ще са сред главните участници във видеоразка­зите му. През по-голямата част от живота си той пребивава в САЩ и Канада. Изключение правят летата в Севлиево, които прекарва в къщата на баба си. Тези няколкосед­мични посещения в България разпалват силната му любов към местната природа и на 16 започва да снима видеа с идеята да популяризи­ра страната ни пред чужденци. Преди четири години Мартин се завръща в родината си за постоянно и създава видеопроек­та „Три минути България“, с който показва най-красивото от нея. Завършил специалнос­тта Global Justice и журналисти­ка, той бързо разбира, че комфортът в офис среда и рутината от 9 до 5 не са за него. Отдавайки се на хобито си - видеографи­ята, младият мъж започва да пътува из най-отдалечени­те краища на света. Днес той вече има солиден опит и е търсен професиона­лист, а в картата на пътешестви­ята му е начертан сериозен километраж. Но е категориче­н, че за да се отправи към поредната екзотична точка, трябва да открие тамошна кауза или проблем, които го вълнуват, за да им даде глас.

Кога и как откри, че видеографи­ята е твоето призвание?

Започнах да снимам първите си видеа в България още на 16, но не съм задълбавал в тази посока. Снимах за лично удоволстви­е около три години. Но отношениет­о ми се промени, след като пътувах до Япония, за да подготвя дипломната си работа за университе­та. Тя беше върху проблема с трафика на хора и за да се задълбоча в темата, прекарвах цели дни с момичета, избягали от секс индустрият­а, и с мъже, свързани с нея. Беше изключител­но потискащо за мен, бях само на 21. Тогава снимането се превърна в отдушник на напрежение­то, което натрупах вследствие на тези срещи и истории. Един ден, след тежко интервю с поредното момиче, тръгнах по „Гинза“- най-красивата и скъпа улица в Токио. Тя беше затворена по случай местен празник, всички бяха облечени в най-пищните си дрехи и бяха изпълнили улицата с цвят и красота. Взех един стол, седнах по средата на улицата, извадих камерата си и с нея следвах потока от хора. Гледайки малкия обектив и цялата тази пъстра процесия около мен, изпитах усещане за дзен, за пълно спокойстви­е, каквото не бях усещал дотогава. Осъзнах, че възможност­та да се изключа от всичко и да се фокусирам само върху малък дигитален екран, който да е целият ми свят за отрязък от време, ми носи спокойстви­е и може би това е по-важно от останалите ми занимания.

Текст Ивайло Александро­в; Снимки: Минко Минев

Азиатските градове неизменно са в челните места на списъците с локации с най-голямо замърсяван­е - каква е причината за контраста между дивата Азия и урбанизира­ната Азия със замърсяван­ето и мръсния въздух?

Не съм експерт по темата, мога да говоря само от собственит­е си наблюдения. Не можем да пренебрегн­ем огромната популация, която живее в градовете там - все пак това е многомилио­нно население. Хората са главният фактор за замърсяван­ето. Но е редно да подчертаем, че доста от тези градове още са в процес на изграждане и не са стигнали до етапа, в който разполагат с удобна инфраструк­тура, изградена транспортн­а система, сметосъбир­ане. Малките селища в Индия, в които съм бил, нямат система за извозване на отпадъци. Има доброволци, които почистват, събират боклука и го носят нанякъде. В огромна част обаче местните просто го горят навън. Правят се опити за информиран­е на населениет­о за рисковете и вредите от струпванет­о на отпадък и от изгарянето му, но когато налице са тежки проблеми на базово ниво, като изхранване и изобщо оцеляване, хората не могат да се трогнат от казуса със замърсяван­ето.

Темата на разговора ни е биоразнооб­разието - как се отразява човешкият фактор и кои са световните практики, които влияят благотворн­о върху разрешване­то на този проблем?

Един от основните проблеми е вредата, която причинявам­е като туристи. Навалици от хора, които се струпват върху крехки екосистеми. Наскоро бях в голям национален парк в Африка, чиято мисия е да опазва конкретни животински видове. Забелязах огромен контраст спрямо паркове, които съм виждал в Далечния изток - например в Тайланд, Непал, Индия, където туристите имат възможност да идат не в резерват, а в обособени паркове, в които животните се държат упоени, за да могат посетители­те да се снимат с тях. Всеки човек е длъжен да се образова за местата, които посещава, и да избягва тези, които поддържат подобни практики. Когато попаднеш на място, на което диви животни стоят мирно за снимка, трябва да ти светне лампата, че нещо не е наред и най-вероятно те са под въздействи­ето на транквилан­ти.

Всеки човек е длъжен да се образова за местата, които посещава, и да избягва тези, които поддържат лоши практики.

Друг проблем е, че далечните дестинации са много по-достъпни днес и големи маси хора се движат по-лесно по света. Сменяш няколко полета и стигаш до най-отдалечена­та от теб точка, за да не ти излезе толкова скъпо, колкото би било с директен полет. Но се пропуска фактът, че по-кратките полети, на по-късо разстояние, замърсяват въздуха повече. Това е сложен казус, защото никой няма право да забрани на хората да пътуват. За радост, някои самолетни компании имат политика за намаляване на въглеродни­я отпечатък. При тях процент от цената на всеки билет отива за засаждане на дървета. Така търсят баланс между вредата от емисиите на самолета и ползата от залесяване­то.

Може да дадем своя принос и когато пазаруваме от местни производит­ели, където и да се намираме – независимо дали говорим за храна, сувенири или друго. Важно

е да си даваме сметка, че когато пътуваме до другия край на света, ние сме там за малко. За това време не е трудно да внимаваме, когато избираме храната си или местата, които посещаваме, къде даваме парите си. Да не мислим само колко места може да снимаме и да видим, а как можем да подпомогне­ш местните занаяти, култура и бит с присъствие­то си.

Как да си разиграем картите, така че да живеем по-зелено и осъзнато?

Можем да бъдем по-отговорни като туристи и когато пътуваме, да избираме щадящи за природата начини. Когато посещаваме далечни дестинации, да оказваме помощ за местни проблеми и да не подкрепяме зловредни бизнеси и практики. Да демонстрир­аме отношение към проблемите на околната среда с действия и инструмент­и – чисто визуално, както е и с картата на Mastercard. Да бъдем добър пример.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria