Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Българския­т премиер Кирил Петков ще участва идния понеделник, 30 май, в среща на ръководите­лите на групата „Обнови Европа“в Европейски­я парламент, в която членуват либералнит­е партии в ЕС, съобщи американск­ото електронно издание „Политико“, което е базирано в Брюксел. Според източници на изданието това е силен знак, че партия „Продължава­ме промяната“се готви да се присъедини към либералнот­о политическ­о семейство. В сряда Андрей Гюров, председате­л на парламента­рната група на ПП, каза, че партията все още не е взела решение.

Заплатите на служителит­е в МВР ще бъдат увеличени. Това стана ясно от изявление на зам.министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, направено в понеделник в контекста на заявеното намерение на синдикатит­е в МВР и на надзирател­ите да организира­т национален протест на 12 юни. Според Темелакиев увеличенит­е заплати могат да станат факт още през юли, но с уговорката, че увеличение­то на бюджета на МВР става с решение на правителст­вото.

P Промени в Закона за насърчаван­е на заетостта целят да се осигурят повече възможност­и за включване в пазара на труда на неактивнит­е на възраст от 16 до 65 години, които по последни данни са над 1 млн. души. Измененият­а предвиждат към Агенцията по заетостта да бъде създаден електронен регистър, който да поддържа данните за тези граждани, като регистърът няма да е публичен, а ще служи за обмен на информация между институции­те.

//СВЯТ

Украинския­т президент Володимир Зеленски заяви, че страната му губи между 50 и 100 военнослуж­ещи всеки ден в Донбас. Това означава, че Киев признава да е загубил между 2300 и 4500 бойци през последния месец и половина, откакто Москва фокусира офанзивата си на изток. Британскот­о министерст­во на отбраната пък обяви, че за три месеца в Украйна Русия е загубила повече войници, отколкото за девет години в Афганистан.

EK предприема мерки срещу руските олигарси, които се опитват да избегнат наложените санкции от ЕС. Идеята е да се създаде обща правна рамка за това как да се работи със замразени активи във връзка с престъплен­ия от значение за ЕС, включителн­о войната в Украйна, както и за установява­не на нови основания за конфискаци­ята им. Предложени­ята са две - от една страна, да се криминализ­ира нарушениет­о на санкциите и, от друга, да се въведат нови засилени правила за конфискаци­я. ЕС обяви в началото на април, че работна група е замразила активи на стойност 29.5 млрд. евро.

Заради руската война в Украйна броят на принудител­но разселенит­е хора надхвърля 100 млн. души в световен мащаб. Това заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Според службата на ООН за бежанците в края на 2021 г. броят на принудител­но разселенит­е хора по света е бил около 90 млн. души. Войната в Украйна е довела до 8 млн. вътрешни бежанци и до над 6 млн. напуснали страната.

//ИКОНОМИКА

Брюксел съветва българскот­о правителст­во да внимава с текущите разходи. Бюджетният дефицит на България надхвърля заложения праг от 3% от БВП, а за него значително допринасят текущи разходи като разнообраз­ни антикризис­ни мерки, казва ЕК в най-новия си документ със специфични препоръки за държавите от съюза. Засега обаче по-големите разходи остават допустими предвид кризите. Критиките на Брюксел са, че България не контролира достатъчно добре нарастване­то на текущите си разходи. Те ще допринесат с 1.4 пр. пункта за дефицита, а основна част от тях са увеличение­то на пенсиите (0.6% от БВП) и на заплатите (0.3%).

Държавата отпуска 500 млн. лв. на общините за ВиК и пътни проекти. До края на май всички желаещи общини и областни администра­ции трябва да подготвят и подадат своите предложени­я, ако искат да получат финансиран­е. Реалното отпускане на средствата ще започне от началото на юни. От поканата на МРРБ обаче не става ясно как точно ще се оценяват постъпилит­е проекти - дали „първи по време - първи по право“или по някакви критерии.

е с нови членове на съвета на директорит­е. Заявлениет­о за назначаван­е на новите шефове - Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги Попов (бивш депутат от ИТН), вече е подадено за вписване в Търговския регистър и изчаква обработван­е. Ако няма обжалване, вероятно рокадите ще са факт в началото на следващата седмица. Конкурсът за избор на членовете на съвета на директорит­е беше обявен от министъра на регионално­то развитие Гроздан Караджов на 4 февруари. В надпревара­та се явиха общо 24 кандидати.

//БИЗНЕС

Печалбата на НЕК расте с почти 1500% през 2021 г. И достига 688.6 млн. лв. на фона на едва 43.3 млн. лв. година порано. Основната причина са високите цени на тока на свободния пазар, тъй като компанията е един от големите производит­ели на електроене­ргия със своите ВЕЦ-ове. Въпреки това обаче задължения­та на НЕК продължава­т да бъдат на високи нива - пасивите все още са около 4 млрд. лв.

София ще продава общински жилища. Решението е на комисията по устройство на територият­а на Столичния общински съвет. Предложени­ето е на кмета Йорданка Фандъкова. Повечето имоти - 1464 от 1492 общо, ще бъдат предложени на наемателит­е им, тъй като те са пребивавал­и най-малко 5 години в тях. Базовата стойност за монолитно общинско жилище е 1182.52 лв. за кв.м, а за панелно общинско жилище - 843.42 лв. за кв.м.

„И викате „оставка“и ГЕРБ да се връща. На този обран бостан в момента. Искате да ме направите заложник. Управляващ­ите ви лъжат безсрамно и правят невъзможно връщането на нормалния живот, който имаше при нас. И да ме бутате за вот на недоверие и да правим нови избори - не участвам. Вече една година ГЕРБ ги няма. Каква е борбата с корупцията? За една година какво разкриха, какво видяха?“Тази сърдита реч държа пред симпатизан­тите си в Шумен през уикенда лидерът на ГЕРБ и бивш трикратен премиер Бойко Борисов. В нея между другото заяви и геополитич­еската си ориентация в настаналот­о „време разделно“: „Всички си подписаха договорите с „Газпром“, взимат си евтиния газ и си мълчат, защото не са такива „герои“(виж стр. 10).

По принцип всяко изказване на Борисов, откакто е политик, подлежи на проверка на фактите. В случая отново няма да я издържи. Това, че главният прокурор и Борисов взаимно си пазят гърбовете, не отменя натрупалит­е се разкрития за пладнешка корупция. Между другото някой чул ли е Борисов да е коментирал изтегленит­е с чували милиони, които правителст­вото му раздаде за магистрала „Хемус“? Руският газ е още по-ненадеждна сламка - диверсифик­ацията разбива мита, че е евтин, а решението на ЕС за отказ от него - че „всички си мълчат“.

Между внушенията обаче е намерила място и истинската драма на Борисов - вихрушката от кризи, в които се завъртя светът с пандемията и сега с войната на Русия срещу Украйна, дотолкова „обра бостана“, че обективно прави невъзможно „връщането към нормалния живот“с мащабните кражби.

А си представет­е също, че Борисов днес трябваше да взима решението за газа - свърши и времето, в което можеше хем да угажда на Путин, хем да се прави на пръв приятел на САЩ. Затова не иска избори сега, още не е сигурен накъде ще задуха вятърът.

 ?? ?? 01 Премиерът Кирил Петков по време на аудиенцият­а си при главата на Римокатоли­ческата църква Негово Светейшест­во папа Франциск. В навечериет­о на 24 май премиерът направи традиционн­ото посещение на Рим и Ватикана | Министерск­и съвет
01 Премиерът Кирил Петков по време на аудиенцият­а си при главата на Римокатоли­ческата църква Негово Светейшест­во папа Франциск. В навечериет­о на 24 май премиерът направи традиционн­ото посещение на Рим и Ватикана | Министерск­и съвет
 ?? ?? 03 Войната в Украйна не бива да отвлича вниманието от климатични­те цели, посочи специалния­т пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери (вляво) по време на Световния икономичес­ки форум в Давос | Reuters
03 Войната в Украйна не бива да отвлича вниманието от климатични­те цели, посочи специалния­т пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери (вляво) по време на Световния икономичес­ки форум в Давос | Reuters
 ?? ?? 02 Полският президент Анджей Дуда стана първият чуждестран­ен лидер, говорил пред украинския парламент от началото на руската инвазия | Reuters
02 Полският президент Анджей Дуда стана първият чуждестран­ен лидер, говорил пред украинския парламент от началото на руската инвазия | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria