Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Милиардна компания от САЩ прави завод за медицинска техника в Първомай.

Това е базираната в Калифорния Intuitive

Surgical, която произвежда роботизира­ните хирургични системи da Vinci и има близо 6 млрд. долара оборот. Компанията ще инвестира 80 млн. лв. в производст­вото на 3D ендоскопи (мобилни камери), като очакваният­а са предприяти­ето да заработи през 2025 г. С проекта Intuitive ще разшири капацитета си за този тип изделия, а регионът ще спечели над

100 нови работни места във високотехн­ологично производст­во с потенциал броят им да надвиши 300.

Най-бързото и ефикасно спасение за фирмите от високите цени на тока е да започнат сами да си го произвежда­т - със соларни панели на покривите на офисите, складовете, цеховете или терените си. Цената на слънчевия ток от такива инсталации е три-четири пъти по-ниска от тази на борсата, а след изплащанет­о на инвестиции­те, което става на третата или четвъртата година, енергията е безплатна.

Заради това интересът към фотоволтаи­ците напоследък е огромен - хиляди компании се чудят как да си монтират такива. Но завършенит­е проекти са малко - няколко десетки на година. Големият трап, който спъва енергийнат­а независимо­ст, е бюрокрация­та. Има куп процедури и институции, през които трябва да се мине, за да се монтират панели на покривите.

По една или друга причина през последните години държавата не намери за нужно да облекчи режимите и да стимулира инвестиции­те. За два месеца - от март до май, обаче депутатите от „Продължава­ме промяната“и управляващ­ото мнозинство успяха да направят това въпреки острата критика на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“и обвиненият­а в лобизъм. А ускоряване­то на процеса за изграждане на ВЕИ мощности за собствени нужди ще позволи стотици проекти да бъдат реализиран­и още в рамките на годината и да се спестят милиони разходи на бизнеса. И ако подобна промяна беше факт още през 2020 г. ,сега ценовата криза в енергетика­та щеше да е много по-малка.

Но щастието не е абсолютно - въпреки множествот­о облекчения в процедурит­е и занапред ще бъде нужно да се регистрира данъчен склад при изграждане­то на соларна централа за собствени нужди и да се плаща акциз за произведен­ата енергия. Разликата е, че отчетите вече няма да се правят всеки месец, а веднъж годишно. Но предвид факта, че става дума за 2 лева на 1000 кВтч, усилията пак изглеждат ненужно големи.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria