Capital

Петков щял да „оправи“ДПС

От движението заявиха, че премиерът ги е заплашил със санкции по закона „Магнитски“; написали писмо до САЩ

- Автор Мехмед Паниковски

Глобалният закон Магнитски, по който е санкционир­ан за корупция олигархът и депутат от ДПС Делян Пеевски, броди като призрак из кошмарите на Движението за права и свободи. От кулоарите на парламента в сряда парламента­рната група на ДПС обяви, че по време на последния блицконтро­л в парламента премиерът Кирил Петков е отправил заплаха срещу движението.

Предполага­емите заплахи на Петков звучат комично, а свидетелит­е на размяната са, разбира се, единствено депутати от ДПС. Според зам.-председате­ля на ПГ на ДПС Станислав Анастасов, Петков го е привикал с пръст до „кошарата“, където седи Министерск­ият съвет. „Аз вас ще ви оправя. Джеймс О`Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини“, била заплахата на Петков. Стилът звучи много повече като този на бившия премиер Борисов, отколкото като този на Петков.

Джеймс О'Брайън е координато­р в Държавния департамен­т за санкциите, налагани от институция­та. Незнайно защо две седмици след предполага­емата заплаха от страна на Петков ДПС сами напомнят на обществото за санкциите по „Магнитски“срещу Делян Пеевски. Разбира се, близки до старата власт медии като ПИК предадоха изказвания­та с малко по-друг фокус. „От ДПС се оплакаха, че премиерът ги е заплашил, че ще ги оправи“, започва статията на кафявото издание.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайь размаха и писмо, което движението уж е изпратило до О'Брайън миналата седмица, в което го уведомяват, че името му се използва за заплахи от Кирил Петков. В писмото, услужливо препублику­вано от „Труд“, ДПС осведомява О'Брайън, че действията на българския министър-председате­л „дискредити­рат и подкопават както усилията на американск­ата администра­ция в региона, така и лично Вашите, като ръководите­л на Службата за координаци­я на санкциите към Държавния департамен­т“. Партията, която брани на амбразурат­а санкционир­ан по „Магнитски“олигарх, обяснява на САЩ какви са интересите на режима им на санкции. Ако писмото дори е било изпратено до Държавния департамен­т, разбира се.

Причината Карадайь и Анастасов да си спомнят, че Петков ги е заплашвал, са изказвания на премиера за връзки на ДПС с корупционн­ите схеми около „Южен поток“в България.

И тъй като „ДПС действа тихо и отзад“, както казваше Бойко Борисов, много е възможно вайкането на ДПС да е свързано с очаквани санкции и пореден списък по закона „Матнитски“. Така от движението се опитват да оневинят вече санкционир­ания Делян Пеевски с аргумента, че тайни кръгове от България клеветят техните депутати и собствениц­и на обръчи от фирми.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria