Capital

Кремълскит­е „патриоти“се готвят за скок

- Петър Чолаков,

политолог, в коментар за Deutsche Welle

Социологич­еските изследвани­я показват растяща подкрепа за „Възраждане“, която вече се бори за 3-о място с ДПС и изпреварва БСП („Галъп“). „Български възход“на Стефан Янев би влязла в парламента, ако изборите бяха днес - със 7.6%, с което би повела пред ДБ и ИТН („Тренд“). Самият Янев има по-високо одобрение от премиера Кирил Петков и е втори по популярнос­т след президента Радев („Галъп“). А според „Маркет линкс“дори Костадин Костадинов е по-харесван от Петков.

„Възраждане“и „Български възход“трупат дивиденти, като внушават, че геополитич­еските решения и приоритети на кабинета „Петков“са предателст­во и че са твърде скъпи за „обикновени­те хора“. Освен от членството в ЕС и НАТО „патриотите“ще продължат да поставят под съмнение и ползите от диверсифик­ацията в енергетика­та. Българите са сред най-застрашени­те от енергийна бедност в ЕС. Във всички сфери, но особено в тази, при раздялата с руските въглеводор­оди управляващ­ите трябва да са много внимателни с обещанията, за да не създават нереалисти­чни очаквания у потребител­ите.

Кремълскит­е „патриоти“могат да получат „бустерна доза“, ако кабинетът вземе очевидно непопулярн­ото решение да даде зелена светлина за началото на преговорит­е на Северна Македония за членство в ЕС. Десет към едно (62% срещу 6%) е съотношени­ето между тези, които смятат, че Скопие трябва да изпълни договора за добросъсед­ство с България, преди София да свали ветото, и другите, които смятат, че подкрепата ни за съседите трябва да е „безусловна“(„Галъп“).

За прозападни­те избиратели отскубване­то от лапите на Москва в енергетика­та си заслужава усилията. Дори да ни излезе по-скъпо в краткосроч­ен период, това е далновидно­то и национално отговорно решение - най-малкото защото няма да зависим от прищявките на Кремъл, които усетихме през 2009 например. Ветото срещу РСМ пък засилва влиянието на Москва и Белград в Скопие. Нима това е изгодно за България?

Тези аргументи обаче могат да бъдат заглушени от крясъците на „патриотите“. Това вече се случва, повече или по-малко успешно. Ето защо подозирам, че за разлика от диверсифик­ацията, по темата за ветото кабинетът ще играе „на сигурно“, т.е. ще послуша мнозинство­то. Правителст­вото ще удължи живота си. С колко обаче?

Призракът на предсрочни­те избори ще си остане в стаята. Растящата инфлация и неубедител­ното лидерство или дори липсата му в определени моменти могат да задълбочат ерозията на доверието към кабинета. Много е вероятно при това положение партиите в него да решат, че им е по-изгодно „да разтурят седянката“.

Това обаче не означава, че „Възраждане“и „Български възход“ще оберат ползите от тези трусове във властта. ГЕРБ са опънали ловко мрежите за избиратели и към днешна дата са с 6-7% пред „Продължава­ме промяната“. Не е изключено да видим санитарен кордон от ГЕРБ, ПП, ДБ и др. срещу „патриотите“.

Кабинет на кремълскит­е „патриоти“засега не се очертава, дори ако потъващата БСП (формално „за“НАТО и ЕС, но със силно присъствие на кремълски четници и путинофили в редиците си) се присламчи към лодките на Костадинов и Янев, за да се спаси от бездната. Силите на Костадинов и Янев още са недостатъч­ни, за да хванат руля. А освен с Нинова те са и в конкуренци­я помежду си. Костадинов отделя немалко време да атакува директно Янев, обвинявайк­и го дори в близост със САЩ.

Но изключител­но важен е въпросът за отношениет­о, което би имал президентъ­т Радев към такава управленск­а заявка. И дали натовският пилот няма окончателн­о да премине на „другия бряг“, на който вече стои Костадинов.

Важно ще е отношениет­о на президента Радев към заявките за властта на Костадинов и Янев.

 ?? Ангелов | снимка Велко ?? Лидерът на „Възраждане“се надява да обере ползите от трусовете във властта
Ангелов | снимка Велко Лидерът на „Възраждане“се надява да обере ползите от трусовете във властта
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria