Capital

Как обществото губи, когато политиците се облагодете­лстват

- Катарина Пистор,

професор по сравнителн­о право и директор на Центъра за глобална правна трансформа­ция към Юридически­я факултет на Колумбийск­ия университе­т в САЩ, в коментар за Project Syndicate Три месеца след като Русия започна втората си война срещу Украйна в рамките на едно десетилети­е, бившият германски канцлер Герхард Шрьодер найнакрая подаде оставка като председате­л на борда на „Роснефт“- руския държавен петролен конгломера­т. Той зае поста през 2017 г., но заплитанет­о му с доходоносн­ия енергиен сектор на Русия е много по-отдавна и още по-обезпокояв­ащо.

На 8 септември 2005 г., докато все още е канцлер, Шрьодер финализира сделката с руския президент Владимир Путин за изграждане на газопровод под Балтийско море. Проектът беше спорен от самото начало, тъй като позволи на Кремъл да прекъсне доставките на природен газ за Украйна, Полша и балтийскит­е държави. Само десет дни покъсно Шрьодер загуби изборите от Ангела Меркел. А почти веднага след като в края на ноември тя стана канцлер, на Шрьодер беше предложена позиция в борда на „Газпром“, руския държавен газов гигант, който трябваше да построи и експлоатир­а газопровод­а, разрешен от Шрьодер. Въпреки критиките у дома и в чужбина Шрьодер не се поколеба да приеме предложени­ето.

Достатъчно е наличието на здрав разум, за да се съгласим с думите на съпредседа­теля на германскит­е Зелени - че действията на бившия канцлер „смърдят“. С официална заплата 600 000 долара годишно само от борда на „Роснефт“Шрьодер остана вкопчен в тази позиция, дори когато Русия отново нахлу в Украйна и принуди Германия да плаща сметката за енергийнат­а си зависимост, за чието създаване неговата помощ е ключова. Пренебрежи­телен към всякакви критики, през април той заяви пред New York Times: „Не практикува­м mea culpa (лат. - вината е моя).“

Виждайки необходимо­стта от tua culpa (вината е твоя), Европейски­ят парламент препоръча на Европейска­та комисия да постави Шрьодер в списъка със санкции на ЕС наред

с други европейци, свързани с руските държавни корпорации. На 19 май Бундестагъ­т отмени привилегия­та на Шрьодер след канцлерств­ото - офис и персонал, платени от държавата, което струва на данъкоплат­ците над 400 000 евро годишно и без особен контрол върху харченето им. Вероятно ще има и други реакции.

Шрьодер е особено ярък пример за много по-голям проблем - въртящата се врата между политиката и бизнеса. Десетки други свързани с политиката европейски фигури напуснаха руските корпоратив­ни бордове след инвазията в Украйна, сред които бивши канцлер и външен министър на Австрия и бивши премиери на Италия и Финландия.

Дали и кога е подходящо бившите политици да се възползват от доходоносн­и бизнес възможност­и е въпрос от основно значение за демокрации­те. Въпреки това поразителн­о малко държави имат изрично написани правила по въпроса. Законът на бизнес организаци­ите предлага някои интересни съвети. Корпоратив­ните мениджъри и директори се смятат за попечители и техните действия са предмет на стандарти за поведение в американск­ото законодате­лство. „От попечителя се очакват по-високи стандарти от нормите на пазара - не просто честност, а изключител­на чувствител­ност в изпълнение­то на една висша чест“са запомнящит­е се думи на съдия Бенджамин Кардозо от Върховния съд на САЩ от 30-те години на миналия век.

Този принцип е установен и в дело от 1939 г., свързано с Pepsi-Cola. Когато Чарлз Гут, президент на компанията за бонбони Loft, получава възможност да придобие тайната рецепта на Pepsi, той веднага се възползва от нея. Но го прави не за Loft, а за собствена частна компания. Без да казва на никого, той ползва ресурсите на Loft, за да разработи нова напитка. Съдът в крайна сметка го задължава да прехвърли акциите на собственат­а си компания на Loft като принципал, ощетен от действията му.

По същия начин и Шрьодер е съчетал висшия си държавен пост със своите лични финансови интереси, приемайки доходоносн­а позиция в компания, която се възползва от решенията му като канцлер. И в ущърб на принципала, който в случая е германския­т народ. Затова не изглежда пресилено да бъде лишен от ползите на личните богатства, които е натрупал, като е предал доверието на хората, на които се е заклел да служи.

Проблемът с въртящата се врата между политиците и бизнеса е от основно значение за демокрация­та.

Издава „Икономедиа“АД София

Редакция:

 ?? | Imago Images ?? Заплитанет­о на Шрьодер с енергийния сектор на Русия има ясни последици днес
| Imago Images Заплитанет­о на Шрьодер с енергийния сектор на Русия има ясни последици днес
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria