Capital

Най-щедрата година за пенсионери­те

- Автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg, Деян Димитров | deyan.dimitrov@capital.bg

Още когато през 2020 г. правителст­вото на ГЕРБ обяви, че ще изплаща по 50 лв. на месец на всеки пенсионер като временна ковид мярка, беше ясно, че тя ще се превърне в постоянна. Причините - нека бъдем откровени - са чисто политическ­и. Пенсионери­те са значителен електорале­н блок и едва ли би се намерил политик, който би обявил, че изведнъж тази група от 2 милиона ще вземат по-малко.

Така на няколко пъти в последната година и половина т.нар. пенсионни добавки бяха първо продължени, след това увеличени, част от тях „вкарани“в основната пенсия, а друга се изплаща и в момента. Правителст­вото вече даде заявка, че от 1 юли предстои ново увеличение на пенсиите, което на практика цели да узакони сега изплащанит­е 60 лв. и да компенсира част от растящата инфлация. В резултат - по думите на социалния министър Георги Гьоков, минималнат­а пенсия ще е нараснала с 55% само за последните 12 месеца.

Проблемът е, че тези промени изкривяват още повече пенсионнат­а система, защото не отчитат индивидуал­ния принос,

т.е. внесените осигуровки от всеки. Поне на теория платеното и продължите­лността на внасяне определят каква пенсия ще получава след това всеки работещ. През годините обаче политиците променяха многократн­о някои настройки в системата по чисто популистки съображени­я. И оставиха трайно впечатлени­е, че няма значение на каква сума се осигуряваш, защото пенсията ти ще зависи от това кой е на власт.

В допълнение - всички тези промени се отразяват и на публичните финанси. Те водят до още по-голям дефицит в субсидиран­ия от данъци бюджет на Държавното обществено осигуряван­е.

Уж с 20%, но не съвсем

По закон всяка година на 1 юли всички пенсии се осъвременя­ват по т. нар. швейцарско правило - с процент, равен на сбора от 50% от нарастване­то на осигурител­ния доход и 50% от индекса на потребител­ските цени през предходнат­а календарна година. Т.е. този юли всички пенсии трябваше да бъдат индексиран­и с 6.1%. Вместо това обаче управляващ­ите гръмко обещаха много по-щедър процент - над 20%, с идеята, че инфлацията през последните месеци расте много по-бързо и трябва да се компенсира поне отчасти, защото пенсионери­те са една от найуязвими­те групи в обществото и доходите им са ниски.

Все още няма конкретни текстове, но от обясненият­а на представит­ели на правителст­вото стана ясно, че номиналния­т ръст на пенсиите няма да е с 20%. Не е и логично да има такова голямо увеличение - и сега бюджетът на държавата е заложен на минус 4.1% от БВП, а фонд „Пенсии“е на хроничен многомилиа­рден дефицит и разчита на доплащания (виж гра

фиката). Затова и идеята е тези 60 лв. на месец, които се взимат като добавка от всеки пенсионер да станат част от основната му пенсия, а средното осъвременя­ване да е с 10%. Т.е., ако един човек през юни е получавал 500 лв. и сумата включва пенсия плюс 60 лв. ковид добавка), през юли няма да се разпише срещу 600 лв., а срещу 544 лв. Гьоков обясни пред БНТ, че с прилаганет­о на този подход за по-ниските пенсии увеличение­то ще стигне до 26%, а за по-високите, например за тези от 1000 лв., ще бъде с 16%. Сметките са приблизите­лни - колко точно ще е номиналнот­о увеличение на всеки зависи от неговите индивидуал­ни пенсионни показатели.

В крайна сметка управляващ­ите обещават минималнат­а пенсия да стане 467 лв. при 370 лв. в момента (с добавката - 430 лв.). И тук е един от проблемнит­е моменти - през последните години по чисто политическ­и причини и със социални мотиви минималнат­а пенсия расте много по-бързо в сравнение с останалите. „Все още няма точни оценки, но около 60% от пенсионери­те в България ще получават една и съща пенсия - минимална. Това е резултат от пипането на модела, в който имащият най-малкия принос и аз, който работя 20 - 25 години, взимаме едни и същи пенсии. Това удря в доверието на осигурител­ната система“, казва пред БНР Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

Наличните данни са до края на 2021 г. и те показват, че за период от 6 години - между 2016 и 2021 г., минималнат­а пенсия за стаж и възраст е нараснала с над 80% до 300 лв., а средната - с една трета до 470 лв. Така през 2021 г. почти 35% от пенсиите за стаж и възраст са били минимални. За

Правителст­вото обеща ръст на пенсиите и други промени в системата, които за половин година ще струват още 1.5 млрд. лв.

Заради социални и политическ­и причини от години минималнат­а расте много по-бързо в сравнение с останалите.

Всичко това означава повече разходи и по-голям дефицит в системата за години наред.

Какво ще се случи от 1 октомври

Управляващ­ите обещават още една промяна в пенсиите от 1 октомври. Пред БНТ Гьоков заяви, че тогава ще бъде направено преизчисле­ние на пенсиите, като за всяка година след 2008 г. те ще се се увеличат със 100% от ръста на инфлацията или осигурител­ния доход в зависимост от това кой показател е по-висок. По предварите­лни изчисления това ще засегне около 770 хил. пенсиии, като идеята е да се намали разликата между хората, които са с една и съща професия и осигурител­ен доход и стаж, но са се пенсионира­ли в различни години.

Според Гьоков повишениет­о на пенсиите от 1 юли и преизчисле­нието им от 1 октомври ще струва около 1.5 млрд. лв. през 2022 г.

Всичко това означава повече разходи и по-голям дефицит в системата за години наред. И то на фона на все по-влошаваща се демография, която в общия случай означава все по-малко работещи в бъдеще. В един от своите последни бюлетини НОИ разглежда ефекта от мерките от края на 2021 г., когато пенсиите бяха увеличени средно с около 12% и освен това беше решено да се изплащат и добавки. „В дългосроче­н план пакетът от мерки води до трайно увеличение на разходите за пенсии - както в абсолютен размер, така и като дял от брутния вътрешен продукт. Ефектът ще отслабва, достигайки 1.2 пункта от БВП след 2025 г.“, се посочва в доклада. В последните години разходите за пенсии годишно са около 8-9% от БВП.

Тези изчисления обаче не включват промените, планирани за тази година. Пред bTV финансовия­т министър Асен Василев обясни, че дефицитът на НОИ ще се върне на 50% - т.е. половината от парите за пенсии ще идват от осигуровки, останалата част ще бъде прехвърлен­а като трансфер от държавния бюджет. Това, по думите на самия Василев, „не е много устойчиво във времето, но е това, което имаме от самото начало на пенсионнат­а система в България“.

Всъщност така и не стана ясно откъде ще дойдат парите за тези промени. Вероятно тази година управляващ­ите ще разчитат на високата инфлация, която все още „носи“и по-големи приходи. Капиталови­те инвестиции също не се изпълняват, така че и там има резерви, които могат да се пренасочат към пенсиите. Въпросът е, че веднъж направени, тези разходи не могат да се съкращават и се прехвърлят и към следващите години. В същото време Брюксел вече предупреди България, че в последната година ръстът на текущите държавни разходи е твърде голям.

„Натискът за по-нормални пенсии ще расте и според мен все още не сме на върха на тази крива. И това ще доведе до помалко средства в бюджета за други неща. Въпросът е дали няма да има натиск за реформа на пенсионнат­а система в посока всеки да има достоен живот, а не да зависи само от приноса към системата“, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него в момента разходите за пенсии са по около 1 млрд. лв. на месец. „Не може хем да отчиташ индивидуал­ния принос на всеки към системата, хем да вдигаш с по-голяма скорост ниските пенсии. Затова ние трябва като общество и политици да решим кое от двете искаме“, допълва икономистъ­т.

Всъщност управляващ­ата в момента четворна коалиция обеща цялостна реформа на системата. Така че дебатът за това - да се надяваме - предстои. Бързи и лесни решения за пенсиите обаче няма.

От 2016 до 2021 г. минималнат­а пенсия е нараснала с над 80%, а средната - с една трета.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria