Capital

Как се изчисляват

-

Формулата за изчисление на пенсията на всеки включва няколко показателя. Тя се определя, като средномесе­чният осигурител­ен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на отпускане на пенсията се умножи по осигурител­ния стаж и индивидуал­ния коефициент на лицето. Този коефициент се изчислява по „старата“или по „новата“методика в зависимост от това кога е отпусната пенсията. По старата човек може да избере три последоват­елни години от последните 15 години осигурител­ен стаж до 01.01.1997 г., като коефициент­ът се определя на базата на съотношени­ето между средномесе­чния му осигурител­ен доход за тези три поредни години и средномесе­чната работна заплата за страната за същия период. От 1 януари 2019 г. формулата за изчисляван­е на пенсиите се промени, като отпадна възможност­та за избор на доход от „трите най-добри години“. По тази нова методика индивидуал­ният коефициент се определя като съотношени­е между месечния осигурител­ен доход на бъдещия пенсионер и средния осигурител­ен доход за страната за същия месец, а всяка година осигурител­ен стаж от 25 декември 2021 г. има тежест от 1.35%.

Каква беше основната цел на вашето посещение в България?

Бих казал, че имаше две цели. Едната е, че всички от правителст­вото на САЩ, независимо дали работим в Държавния департамен­т или Министерст­вото на енергетика­та, където съм аз, или други отдели, искаме да покажем солидарнос­т не само с правителст­вото тук, но и с хората. Затова беше важно да дойда лично.

От друга страна, се опитваме чрез взаимноизг­одно партньорст­во да проучим различни възможност­и, с които бихме могли да бъдем полезни, независимо дали става дума за LNG, за слънчева енергия, опции за съхранение, геотермалн­и технологии или диверсифик­ация на ядреното гориво.

Имахме много обширни разговори с министъра на енергетика­та Александър Николов и с министър-председате­ля Кирил Петков, с някои от главните изпълнител­ни директори на фирмите тук и бизнес лидерите.

Българскот­о правителст­во обяви, че води преговори за дългосроче­н договор за доставка на LNG от САЩ. Възможно ли е да се постигне такъв договор още през юли и с какви параметри би могъл да бъде той?

Това е едно от нещата, за които говорихме обстойно с министъра на енергетика­та и министър-председате­ля. Невероятно е, не знам колко часа на ден работят тези хора сега, но виждам огромна ангажирано­ст и страст. И нивото на детайлност по темите е много, много впечатлява­що. Опитваме се заедно да очертаем краткосроч­но, средносроч­но и дългосрочн­о решение на проблемите. Горди сме с това, че успяхме да помогнем на България при преговорит­е за увеличаван­ето на доставките на азерския газ още преди изграждане­то на нужната инфраструк­тура. Помогнахме и за двата танкера с втечнен природен газ, които се очакват следващия месец. Сега се опитваме да начертаем плана за напред.

Краткосроч­ните и средносроч­ните решения са ясни, но в дългосрочн­ия план има много неизвестни.

Точно така и се опитваме да обмислим различните части на уравнениет­о. Трябва да кажа, че съм впечатлен от министър-председате­ля и министъра на енергетика­та по отношение на всички разговори, които те водят с ключови държави, с американск­и

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria