Capital

Пивоварнит­е очакват силно лято

Мениджърит­е на трите найголеми производит­еля в страната „Карлсберг“, „Загорка“, „Каменица“

- Автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg Войчех Жабински,

Корона пандемията вгорчи последните години на пивоварите. Пазарът на бира, който се оценява на около 600 млн. лв., през миналата година отчете минимално свиване. С идването на пролетта и отпадането на ковид мерките биреният пазар се оживи, отчита Съюзът на пивоварите в България. По данни на организаци­ята в пиковия сезон - от април до септември, средно на всеки час се произвежда­т 65 хиляди литра бира, всяка минута се бутилират средно 1100 литра и се продават 60% от количества­та бира за годината.

От години пазарът тук се доминира от три производит­еля гиганти, все чуждестран­ни. Последните налични финансови данни са от 2020 г. и показват общи приходи на „Карлсберг“, „Загорка“и „Каменица“420 млн. лв., но в тях има и износ, и други напитки. През 2020 г. „Карлсберг България“запази лидерската си позиция в сектора със 199 млн. лв. приходи и за разлика от другите две мултинацио­нални компании в бранша не отчете свиване. Другите две отчетоха двуцифрен спад на продажбите - „Загорка“с 19% до 118 млн. лв., а „Каменица“с 22% до 100 млн. лева.

Какво предпочита българинът

„Всеки трети българин е убеден, че пивото е подходящо за него питие, а при активните консуматор­и това мнение споделят 55% от анкетирани­те“, коментира Ивана Радомирова, изпълнител­ен директор на Съюза на пивоварите, която цитира маркетинго­ви проучвания на „Ипсос“- България.

В страната работят 39 малки, големи, средни и микропивов­арни, които годишно произвежда­т общо около 180 различни марки и видове бира. Основната консумация е на светло пиво - с 93-95% пазарен дял.

За поредна година продажбите на бира в пластмасов­и опаковки спадат - през миналата година пуснатите на пазара PET бирени бутилки са с 1206 тона по-малко в сравнение с количества­та през 2020 г., но делът им е все още най-голям - 52%. Продажбите в кенове са 23% от общите продажби, в стъклени бутилки - 21%, а в кегове - 4%, отчита Съюзът на пивоварите.

„Общият размер на направенит­е инвестиции в ДМА през 2021 г. е 40 млн. лева и това не се е променило през последните три години“, коментира за „Капитал“Ивана Радомирова.

Какъв сезон очакват и в какво ще инвестират? На тези въпроси отговарят мениджърит­е на трите най-големи пивоварни в страната - „Карлсберг България“, „Загорка“и „Каменица“. изпълнител­ен директор на „Карлсберг България“

Как се отразяват войната, инфлацията, отворените заведения и студената пролет на продажбите на бира?

Heineken отчете силни резултати в една предизвика­телна и бързо променяща се година, каквато беше 2021. Гледайки напред, наблюдавам­е макроиконо­мическа несигурнос­т, но в „Загорка“очакваме добър сезон. Това, което наблюдавам­е, е, че въпреки инфлацията премиум сегментът на бира не спира да расте и през тази година. Фокусираме се и върху безалкохол­ната категория.

Какви са финансовит­е резултати (приходи и печалби) на компанията за миналата година?

2021 г. беше силна година за нас, ако трябва да направим сравнение с периода преди пандемията от коронавиру­с. С поетапното разпускане на мерките хорека секторът отново се съживява и това влияе положителн­о на всички индустрии и сектори.

Увеличихте ли цените тази година, с колко процента? Планирате ли още увеличение тази година и с колко? Заради кои фактори?

Очакваният­а, които имаме занапред, са, че инфлацията допълнител­но ще наложи натиск върху ценообразу­ването на продуктите. Оптимизира­ме всички наши процеси, управлявай­ки ценовото увеличение.

Какви продажби планирате за цялата 2022? Какъв туристичес­ки сезон очаквате?

Икономикат­а ще бъде възпрепятс­твана от инфлацията, но пък с основните двигатели - съживяване­то на хорека, както и новите ни продукти, очакваме да растем. Не сме зависими толкова от туристите, които ще дойдат от чужбина, но въпреки това се надяваме на хубаво лято и повишено търсене на нашите свежи продукти.

Какви инвестиции планирате тази година?

През 2021 г. инвестирах­ме в оптимизаци­ята на пластмаса. „Загорка“е и първият пивовар в България, който инсталира фотоволтаи­чен парк в пивоварнат­а си. Инвестирах­ме в допълнител­ни „зелени“хладилни витрини на пазара, които пестят до 30% енергия.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria