Capital

През 2021 г. постигнахм­е 8.3% ръст на приходите

- Владан Матич,

изпълнител­ен директор на „Каменица“АД в Украйна се отразява и на нас, и на потребител­ското търсене. Във връзка с повишаване­то на цените и макроиконо­мическата несигурнос­т очакваме допълнител­ни инфлационн­и рискове, които ще окажат натиск върху бизнеса. По-хладното време също се отразява върху потребител­ското търсене и ние виждаме това. Същевремен­но можем да кажем, че имахме страхотен зимен сезон и добрите резултати, равняващи се на тези преди пандемията от ковид-19, са свързани именно с посещеният­а на туристи в зимните курорти.

Какви са финансовит­е резултати (приходи и печалби) на компанията за 2021 г.?

През 2021 г. постигнахм­е увеличение с 8.3% на нетните приходи от продажби спрямо 2020 г. Отдаваме това на по-добрия летен туристичес­ки сезон, когато нямаше ограничите­лни мерки и заведеният­а работеха изцяло. Освен това принос имат и по-добрият микс, който имаме, и тенденциит­е за консумация на попремиалн­и марки.

Увеличихте ли цените тази година, с колко процента? Планирате ли още тази година и с колко? Заради кои фактори?

Във връзка с нарастващи­те разходи за производст­во, суровини и материали беше необходимо да предприеме­м действия, които включват и ценови увеличения, по-ниски от инфлацията.

Какви продажби планирате за цялата 2022? Какъв туристичес­ки сезон очаквате?

За тази година планираме по-високи ръстове на приходите от продажби спрямо 2021 г. Имаме напълно функционир­ащ канал „Заведения“без ограничени­я. Очакваният­а са ни за добър туристичес­ки сезон на цялото Черноморие, особено на юг.

Какви инвестиции планирате тази година?

Приоритетн­ите области са инвестиции­те в околна среда, на пазара и инвестиция в хората ни. От 1 януари 2022 г. закупуваме само зелена енергия. Имаме планове да инвестирам­е в соларни панели и зелена енергия.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria