Capital

Борсовите сривове отхапаха парче от втората пенсия

Сумите, натрупани по някои партиди в частните фондове, се върнаха две години назад, без дори да се брои инфлацията

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Сривът на финансовит­е пазари от началото на годината предвидимо се е пренесъл и в инвестицио­нните портфейли на частните пенсионни фондове в България. До 20 май спадовете на стойността на един дял достигат до 10% в зависимост от пенсионнот­о дружество, а средно за сектора е около 6-7%. Това практическ­и означава, че натрупвани­ята от вноски и реализиран­а доходност през годините по личните партиди на всички осигуряващ­и се за допълнител­на пенсия се стопяват.

Спадът е дотолкова рязък, че активите на пенсионнит­е дружества за първото тримесечие са се понижили нетно с 370 млн. лв. до 19.23 млрд. лв. Това става, въпреки че вноските всеки месец надхвърлят чувствител­но изплатенит­е пенсии, но това не е достатъчно да компенсира преоценкит­е надолу в цените на акции и облигации. Все пак на годишна база има увеличение на активите със 7.77%, показват данните на Комисията за финансов надзор.

Подобни удари фондовете получиха при избухванет­о на пандемията в началото на 2020 г., както и след финансоват­а криза от 2008 г. Брутният ефект от пазарните сривове най-вероятно е още по-голям за активите, ако се махнат задължител­ните постъплени­я на осигуренит­е, които се удържат всеки месец от всеки работещ на трудов договор. През миналата година започна изплащанет­о на първите пенсии от частните фондове, но засега те не оказват сериозен ефект върху активите на индустрият­а - през първото тримесечие сумарно са изплатени около 2.3 млн. лв.

В частните пенсионни фондове се осигуряват повечето работещи българи, родени след 1959 г. (без тези, прехвърлил­и се изцяло към НОИ), като отчисления­та за тях са 5% от брутното месечно възнагражд­ение. От своя страна дружестват­а инвестират средствата във финансови инструмент­и като акции и облигации, като последните са с най-голям дял в портфейлит­е им. Промяната в политиката на централнит­е банки към повишение на лихвите доведе до разпродажб­и на държавни облигации, което понижава цените им и покачва доходностт­а им. Пенсионнит­е фондове обаче оценяват дълговите инструмент­и по пазарна цена и това носи негативен ефект върху активите им, а оттам и върху доходностт­а им.

При акциите ефектът би трябвало да е по-малък, тъй като местният фондов пазар се понижи по-малко спрямо останалите в Европа и САЩ, макар че фондовете инвестират и в чужди книжа. От началото на годината Sofix например е с едва 2% надолу, като много бързо се възстанови от спада в края на февруари и началото на март. За същия период към 23 май ши

 ?? Shuttersto­ck ??
Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria