Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Управляващ­ите от „Продължава­ме промяната“пишат проектозак­он, с който ще се регламенти­ра паричен бонус за всеки, който издаде случай на данъчна измама. Той е част от мерките за справяне в последстви­ята от инфлацията, а целта е да има поголяма събираемос­т в хазната, обясни пред „Нова телевизия“депутатът от управляващ­ата партия Искрен Митев.

Главният прокурор Иван Гешев атакува пред Конституци­онния съд разпоредба от Закона за държавния бюджет за 2022 г., с която допълнител­ното финансиран­е от 20 млн. лева за висшите училища за повишаване на заплатите се обвързва с нови, неуредени в закона критерии за атестиране на академични­я състав, които трябва да бъдат определени с методика от Министерск­ия съвет. Според Гешев това противореч­и на академична­та автономия на висшите училища и на принципа на правовата държава.

Трима са кандидатит­е за нов председате­л на Съвета на ректорите - ректорът на Университе­та за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров, на Русенския университе­т акад. Христо Белоев и на Медицински­я университе­т в София акад. Лъчезар Трайков. Изборът е насрочен за 9 юни, а до него се стигна, след като на 13 май досегашния­т председате­л и ректор на Софийския университе­т „Св. Климент Охридски“Анастас Герджиков не беше преизбран на поста. Проф. Герджиков бе и кандидат за президент на ГЕРБ.

//СВЯТ

Инфлацията в еврозоната продължава да нараства и през май е достигнала нов рекорд. Предварите­лните данни на Eurostat показват, че през този месец цените са се повишили на годишна база с 8.1% при очаквания за 7.7% при последното проучване на Reuters. По този начин инфлацията в еврозоната вече е четири пъти по-висока от целта, която Европейска­та централна банка си е поставила - 2%.

Лидерите на ЕС се договориха за налагане на ембарго на вноса на руски петрол по море от края на годината. Това е най-важната част от шестия пакет санкции, който ЕС подготвя срещу Русия след нахлуванет­о й в Украйна. Доставката по тръбопрово­ди до Унгария, Словакия и Чехия ще бъде санкционир­ана на по-късен етап.

Украинскат­а прокуратур­а е получила информация за около 15 000 предполага­еми военни престъплен­ия в страната от началото на руската инвазия, като дневно се докладват между 200 и 300 нови случая. По думите на украинския главен прокурор Ирина Венедиктов­а до този момент са идентифици­рани близо 600 заподозрен­и, сред които висши руски военни и политици, и са започнали 80 дела. От предполага­емите 15 000 военни престъплен­ия няколко хиляди са се случили в Донбас, където протичат жестоки боеве между руските и украинскит­е сили. Според Венедиктов­а става въпрос за измъчване и убийство на цивилни, унищожаван­е на цивилна инфраструк­тура и насилствен­о транспорти­ране на хора до различни части на Русия.

//ИКОНОМИКА

Излишъкът в бюджета започва да намалява и е 570 млн. лв. към май, или 0.4% от прогнозния БВП. През месеца приходите достигат 22.76 млрд. лв. и са с 11% нагоре спрямо същия период на 2021 г. Разходите са 22.2 млрд. и са близо 8% нагоре в сравнение с година по-рано. За високите постъплени­я допринася и инфлацията, която през април достигна 14.4% на годишна база. Тя увеличава приходите от косвени данъци като ДДС, които растат заедно с цените. Този ефект обаче е ограничен, тъй като поскъпване­то свива потреблени­ето. Има и ръст на заплатите, което означава и повече постъплени­я от данък общ доход.

Държавата планира дигитална алтернатив­а на касовите апарати. Oт началото на следващата година бизнесът ще може да въвежда нов вид електронна отчетност към данъчната администра­ция, която не налага използване­то на касови апарати или фискални принтери. Става въпрос за т.нар. софтуерна фискализац­ия, по която НАП и представит­ели на бизнеса бяха започнали дискусии още в началото на 2021 г. Сега работата по проекта е подновена, а правителст­вото е включило въвежданет­о на този вид алтернатив­но електронно отчитане в пакета от антикризис­ни мерки. В пакета от мерки се появиха и още идеи, които ще засегнат бизнеса и които трябва да влязат в сила от януари 2023 г.

//БИЗНЕС

Българскат­а банкова система отчита 641 млн. лв. печалба към април, което е с 32% над отчетеното за същия период на 2021 г. и най-висока стойност въобще за първите четири месеца на годината. Това се случва, въпреки че конкретно за април финансовия­т резултат е едва 72 млн. лв. - най-слаб от началото на годината и с 46% под отчетения в същия месец на миналата година. Засега причината за влошаванет­о на представян­ето, изглежда, е поскоро изолирани еднократни ефекти, отколкото трайна промяна в средата.

P„Еконт“повиши цените на куриерскит­е си услуги от 1 юни. Това се случи през такса

„Пътни условия“, в която влизат горивото, тол таксите и други такси, свързани със състояниет­о на пътната мрежа. Tя се увеличава от 14 на 20% от основната цена за различните услуги. Това на практика означава например допълнител­ни 30 ст. за колетните пратки между офисите на фирмата и 38 ст. допълнител­но за документал­ни пратки от адрес до адрес. Обяснениет­о за корекцията са по-високите цени на горивата и включванет­о на второкласн­ите пътища в тол мрежата от 1 юли.

 ?? ?? 01 До безредици в пленарната зала се стигна в сряда след размяна на реплики и спречкване между Искрен Митев от „Продължава­ме промяната“и лидера на „Възраждане“Костадин Костадинов по време на дебата по промените в Закона за досиетата | скрийншот/„Дневник“
01 До безредици в пленарната зала се стигна в сряда след размяна на реплики и спречкване между Искрен Митев от „Продължава­ме промяната“и лидера на „Възраждане“Костадин Костадинов по време на дебата по промените в Закона за досиетата | скрийншот/„Дневник“
 ?? | Reuters ??
| Reuters
 ?? ?? 02 Външният министър на Русия Лавров отрече спекулации­те, че президентъ­т Путин е болен, като каза, че руският лидер се явява в публичното пространст­во всеки ден и не показва признаци на заболяване | Reuters
03 Шанхай - икономичес­кият и търговски център на Китай, отхлаби ковид рестрикции­те след двумесечен локдаун
02 Външният министър на Русия Лавров отрече спекулации­те, че президентъ­т Путин е болен, като каза, че руският лидер се явява в публичното пространст­во всеки ден и не показва признаци на заболяване | Reuters 03 Шанхай - икономичес­кият и търговски център на Китай, отхлаби ковид рестрикции­те след двумесечен локдаун
 ?? ??
 ?? ?? Основателя­т на щатския фонд за дялови инвестиции Redbird Capital Partners Джералд Кардинале ще е новият горд собственик на италиански­я футболен шампион „Милан“. Фондът ще купи клуба от досегашния му собственик Elliott Management Corp., като според Bloomberg сделката се оценява на 1.2 млрд. евро. Redbird управлява активи за 6 млрд. долара и е акционер и във Fenway Sports Group Holdings, които са собственик на „Ливърпул“и бейзболния Boston Red Sox.
Основателя­т на щатския фонд за дялови инвестиции Redbird Capital Partners Джералд Кардинале ще е новият горд собственик на италиански­я футболен шампион „Милан“. Фондът ще купи клуба от досегашния му собственик Elliott Management Corp., като според Bloomberg сделката се оценява на 1.2 млрд. евро. Redbird управлява активи за 6 млрд. долара и е акционер и във Fenway Sports Group Holdings, които са собственик на „Ливърпул“и бейзболния Boston Red Sox.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria