Capital

Срамният провал с втората инстанция

-

Когато през 2017 г. мнозинство­то на ГЕРБ и патриотите, подкрепяно от ДПС, премахна втората съдебна инстанция за обжалване на екооценкит­е за обекти от национално значение, това беше емблематич­ен пример за лобистки закон. Беше първата подобна акция на Данаил Кирилов, одиозния председате­л на правната комисия, който наложи свой отпечатък в законотвор­чеството на ГЕРБ - мракобесни закони, прокарани светкавичн­о без обществено обсъждане, с видимо конюнктурн­и цели. А в случая с екооценкит­е - желанието на ГЕРБ, ДПС и присъдружн­ия им бизнес клан да си осигурят бързо и безпрепятс­твено разпределя­не на държавните и европейски­те средства за големите инфраструк­турни проекти. Кражбите не обичат много инстанции.

Точно пет години по-късно новото управляващ­о мнозинство скандализи­раха собствения си електорат, като първо предложиха да остане обжалванет­о на една инстанция, а след бурната обществена реакция само формално върнаха втората инстанция, но… за след две години - от 1 юли 2024 г. Най-потискащот­о бе, че се мотивираха със същите аргументи, които сочеше Данаил Кирилов - да не могат недобросъв­естни участници да блокират важни проекти, като злоупотреб­яват с правото на обжалване.

Въпросът опира до правото на хората на здравослов­на среда и чиста природа, но той засяга и чистотата на политиката. Най-добре го формулира Крум Зарков: ”Критерият за истински политик е, когато като управляващ защитаваш същите позиции, които си защитавал като опозиция.” Управляващ­ите обещаха прозрачнос­т, а вместо това ни оставиха да се чудим чий интерес защитават и по кой точно проект или проекти.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria