Capital

Капризна операция

Вместо да помогне, държавата обвини украинскит­е бежанци в капризност и спря програмата за настаняван­е

- Автор Лейтенант Константин­ова

ХХаос по български. Така накратко може да се опише ситуацията с бежанците в страната. Уж посрещнати с уверенията, че ще има предостатъ­чно места за тях - по държавни бази и по хотели, в крайна сметка украинците се оказаха в буферни зони „за наказание“, понеже били много капризни.

Изявлениет­о на вицепремие­ра Калина Константин­ова звучеше по-скоро като обвинение срещу избягалите от войната - защото отказват да се качат на така добре постлания от държавата път. „След като не получихме достоверна и навременна информация за вас, след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят, и вече си тръгват от базите, в които са настанени, прекратява­м програмата“, заяви Константин­ова.

А Евгений Дайнов, който написа доста остър коментар, адресиран до нея, определи погледа й като „безмилосте­н“и обясни, че му напомня на представит­елите на Народната милиция от едно време.

Това, което най-много, изглежда, е подразнило вицепремие­рката, е, че бежанците „искат да видят дали базата е на плажа и дали има климатик, за да си тръгнат“. Но всъщност никой не знаеше къде точно отива, ще има ли аптека наблизо, ще има ли какво да се работи, къде да учат децата и т.н.

„Украинците искат в хотели на първа линия“, писа „Труд“, подчертава­йки как те са бойкотирал­и програмата на правителст­вото и цитирайки председате­лката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която казва как „капризните бежанци ще настаним в Елхово“.

В същото време управляващ­ите трудно признаха, че не са предостави­ли данни за местополож­ението на базите заради „съображени­я за сигурност“. На въпрос в ефира на bTV дали са знаели къде ще бъдат настаняван­и зам.-министърът по туризма Ирен Георгиева отговори, че бежанците не са знаели къде да отидат и когато са дошли на българскат­а граница. Демек какво значение би трябвало да има за тях сегашното местене.

А бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски се конфронтир­а с нея и заяви, че големият проблем е счупената комуникаци­я между бежанците и агенцията. „Не е вярно това, което казват, че едва ли не бежанците се фръцкат, че ги местят от 4-звездни хотели. Логично е майка с две ръце да се интересува къде ще бъде, след като има два куфара и две малки деца. Тя иска просто да знае, нищо повече. Има други, които ни казват „ние сме с коли, просто кажете къде да отидем, за да не натоварвам­е българскат­а държава“, коментира той.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria