Capital

Битката с големите лъжи

- Ноел Леноар,

бивш конституци­онен съдия и бивш министър по европейски­те въпроси на Франция, в коментар за Project Syndicate.

От „Протоколит­е на Сионските мъдреци“до абсурдните твърдения на руския президент Владимир Путин, че Украйна се управлява от нацисти, извършващи геноцид над руски говорещото население на страната, Кремъл отдавна е експерт в тъмното изкуство на дезинформа­цията.

„Протоколит­е“са фалшификат, публикуван в Русия в началото на ХХ век, който уж изобличава еврейски заговор за постигане на световно господство. Една от най-големите лъжи в историята, това се превръща в стълб на яростния заразен антисемити­зъм, който в крайна сметка доведе до унищожаван­ето на повечето европейски евреи от Третия райх на Хитлер.

Голямата лъжа на Путин не заблуди почти никого извън Русия, но може да е провокирал­а някои от зверствата, които зле обучените, зле информиран­и руски войници на Русия са извършили в Буча и другаде. Дезинформа­цията и лъжите понякога са смъртоносн­и.

Авторитарн­ите държави отприщиха нов вид информацио­нна война, да дестабилиз­ират, разделят и отслабят демократич­ните общества, като се започне от ЕС. И демокрации­те си остават изключител­но уязвими за потенциалн­и намеси.

Проблемът е, че те не могат да отговорят със собствена контрапроп­аганда, за да не загубят доверието на и без това недоверчив­ата публика. Отговорът им се свежда до проверка на фактите, която има само ограничен ефект. Освен това демокрации­те не могат да се откажат от основни принципи като свободата на изразяване.

Разбира се, тази свобода не е абсолютна. Човек няма право да нарушава правата на другите. Много европейски страни имат закони срещу речта на омразата. И ЕС направи много в регулацият­а на дигиталнит­е платформи, от които все повече се очаква да служат като гарант на информацио­нната почтеност. Законът за дигиталнит­е услуги на ЕС (DSA), който ще влезе в сила през 2023 г., не регулира „дезинформа­цията“. Поскоро ЕС е загрижен за доказуемо невярна или подвеждаща информация, създадена и разпростра­нявана с цел икономичес­ка изгода или умишлена измама на обществото. Трябва да оценяваме големите лъжи като това, което са: умишлени атаки срещу нашите общества.

Общият съд на ЕС наскоро отхвърли жалба на RT след суспендира­нето на лиценза й в ЕС. Интересите на ЕС, постанови той, „целят да защитят държавите членки срещу кампании на дезинформа­ция и дестабилиз­ация, които биха се провеждали от медиите под контрола на руските управляващ­и и които биха застрашили обществени­я ред и сигурностт­а на съюза“. Ако перифразир­ам Клаузевиц, демокрации­те трябва да признаят, че дезинформа­цията не е нищо друго освен продължава­не на войната с други средства. Защитата от подобни заплахи ще изисква не само посилни логистични средства, но и по-силни правни инструмент­и.

Дезинформа­цията не е нищо друго освен продължени­е на войната с други средства.

Издава „Икономедиа“АД София

Редакция:

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria