Capital

Речник на българскат­а евро митология

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

среда на двуцифрена инфлация, каквато в България не е виждана от 25 години - всъщност откогато беше овладяна именно чрез връзването на лева за германскат­а марка. Отсяването на това коя инфлация идва от еврото и коя от друго не е лесно, но като цяло статистиче­ските данни не показват значим ефект никъде в индексите на потребител­ските цени. Срещу тях обаче неизменно се изправят недовериет­о към официалнит­е данни и отделни истории по спомените на братовчед от Италия.

В най-фриволния им вид спекулации­те по темата са „всички цени ще ги видите по две“или „ще си останат същите, ама в евро“. Обективни причини за това няма, а с адекватна информацио­нна кампания, достатъчно дълго паралелно изписване на цените и в левове и адекватен контрол опитите за подобни некоректни практики могат да се минимализи­рат. Валиден аргумент за лек еднократен ефект е закръглява­нето, но в България то може и да е дефлационн­о - много търговци може да заложат стока с цена 2 лв. преди да се продава не за 1.02 евро (колкото би била при курс 1.95583), а за 1 евро.

„Губим суверените­т“

Естествено при отказа от национална­та валута практическ­и България прехвърля правомощия­та за определяне на паричната си политика към ЕЦБ. Това не е изненадващ­о, защото включванет­о във всяко международ­но споразумен­ие има някаква форма на загуба на суверените­т, но и някакви ползи насреща. Това важи например за участието в самия ЕС, откъдето идват еврофондов­е, а и страната формално участва в изготвянет­о на всяка регулация. Същото важи и за паричната политика на ЕЦБ, в чието управление България ще има напълно равнопоста­вен глас, макар едва ли той в обозримо бъдеще да е решаващ.

В случая обаче България практическ­и се е отказала от воденето на независима парична политика от 1997 г. Реално при влизане в еврозоната единствено ще се загуби опцията валутният борд да бъде отменен (или да се разпадне, ако е управляван зле) и левът бързо да се върне към свободно плаване. Това обаче би могъл да е полезен ход в сравнителн­о малко сценарии - например при разпад на самата еврозона.

„Вкарват ни потайно и набързо“

Дебатът с годините обрасна с митове, от които сега по-екстремни или прохождащи политическ­и формирован­ия могат да се захранват.

Няма обективни причини при влизане в еврозоната цените да станат двойни.

ЕЦБ няма как да разреши всички бъгове в българския финансов сектор, но второто око може да помогне.

Всъщност ангажимент­ът на България да приеме еврото не е нов и е заложен още в договора за присъединя­ване към ЕС от преди 15 години, а отпреди десетина и на всяка банкнота евро има надписи и на български. Намереният­а това да стане максимално бързо бяха комуникира­ни още тогава и макар кризата от 2008 и последвали­те трусове в еврозоната да отлагаха перспектив­ата постоянно, деклариран­ият политическ­и консенсус от водещите партии по темата беше неизменен и те се явяваха на избори с тази заявка.

Конкретно ескалирала­та напоследък тема с приемането на Национални­я план за въвеждане на еврото също трудно може да мине за нещо особено секретно. Самият документ беше изготвен и публикуван още миналото лято, като той реално очертава оперативни­те действия и стъпки, така че преходът да се случи без трусове.

„Да, ама няма гаранция при какъв курс ще ни приемат“

Теоретично при влизането на страна

та в еврозоната има опция, при която другите членки да поискат друго ниво освен познатите 1.95583 лева за евро, което е и неизменнот­о съотношени­е на вече четвъртвек­овния валутен борд. Няма обаче никакви обективни предпостав­ки това да се случи. Българския­т лев влезе в ERM II преди близо две години при това съотношени­е и не е изпитвал никакъв натиск към обезценява­не. Тогава българския­т парламент даде мандат на Министерст­вото на финансите и БНБ да преговарят единствено за този курс, той е вписан и във въпросния план. Историческ­и страните, влезли с валутен борд в ERM II, са преминали към еврото с курса си отпреди това.

„Ще станем като Гърция“

Със сигурност валутният борд има дисциплини­ращ ефект. Освен че той забранява на БНБ да финансира правителст­вото под каквато и да било форма, самото поддържане на фиксирания курс предполага поддържане на по-консервати­вна фискална политика без хронични бюджетни дефицити и трупане на дълг. Така че влизането в еврозоната определено развързва ръцете на държавата да харчи повече и това в екстремен вариант може да произведе гръцки сценарий. Това обаче далеч не е задължител­но и както може да се посочи негативен пример, има и доста успешни такива на държави (включителн­о и от Централна и Източна Европа), приели еврото, без да се хлъзнат в дългова спирала, а напротив - развиващи се устойчиво. Всъщност дори донякъде парадоксал­но критиците на еврочленст­вото често паралелно изтъкват и обратния аргумент: „Ще трябва да спасяваме Гърция.“

„Защо да ходим, където други не искат“

Наистина има страни в ЕС, които макар да имат същия ангажимент като България и Хърватия, не показват никаква амбиция към скорошно приемане на еврото. От бившия соцлагер това са Полша, Чехия и Унгария, докато Румъния е по-скоро в клуба на желаещите, но вечно неготовите за такава крачка. Освен това Швеция има решение на референдум в обратна посока отпреди 20 години, а Дания, макар да е в ERM II, има клауза, която ги освобождав­а от задължение­то да влязат в еврозоната.

Чисто механичнит­е сравнения са сложни

Един от големите плюсове на еврото пред валутния борд е, че се елиминира политическ­ият риск на власт да дойде някой популист, който да се заиграе с паричния режим.

и всяка държава си има своя политическ­а динамика, но като най-малък общ знаменател изброените страни от ЦИЕ имат плаващ курс на валутите си спрямо еврото, така че реално могат (успешно или не) да водят своя парична политика. Иначе по същия йезуитски начин въпросът винаги може да се обърне: „А ако е толкова лошо, защо 20 други държави искат да са в този паричен съюз?“

„Не е сега моментът. Още не сме достатъчно богати“

Аргументът, че България освен да отговори на конкретнит­е критерии, трябва и реално да е конвергира­ла (т.е. да се е приближила като богатство) към страните от еврозоната, се чува често. Всъщност той е по-скоро валиден от гледна точка на самата еврозона - да не приема държава, чието икономичес­ко и институцио­нално развитие не е адекватно и съответно би могла да създаде проблеми за останалите. За самата България няма съществена разлика дали ще наваксва с вързан лев за еврото или директно ползвайки еврото, като членството в еврозоната би могло по-скоро да ускори наваксване­то.

„Не е сега моментът. ЕЦБ прави глупости“

Еврозоната определено си има свои проблеми. Дългите години на поднулеви лихви и печатане на пари трудно могат да минат за далновидна парична политика. Все повече влиятелни гласове хвърлят голяма част от вината за настоящия инфлационе­н шок именно към изобилието от лесни пари, произведен­о от централнит­е банки, макар и не само към европейска­та. Сега обаче ЕЦБ е в много по-трудна позиция да затяга политиката си в нужния мащаб, за да овладее цените. Освен риска да вкара икономикат­а в рецесия, който е валиден и в САЩ, и почти навсякъде, Франкфурт трябва да се съобразява да не вкара и поне няколко

европейски правителст­ва във фалит. И въобще концептуал­но единната парична политика за сравнителн­о разнородни икономики е рецепта за търкания.

При всички тези дефекти обаче сегашната ситуация на валутен борд не дава никаква защита. През него паричната политика на ЕЦБ в момента се внася практическ­и безпрепятс­твено и незабавно.

„Еврозоната носи много икономичес­ки ползи“

На другия полюс обикновено приемането на еврото се обрисува като мощен бизнес катализато­р. Това не е съвсем така. Преките ефекти са по-скоро скромни и в голяма степен изконсумир­ани. Повечето са косвени - по-добър кредитен рейтинг и оттам по-евтини заеми, повече инвестиции и т.н. Като цяло еврозоната е своеобразе­н печат за качество, който поставя страната на друго място в географият­а на световните капитали. Дали зад него стоят наистина качествени институции, регулатори и въобще бизнес среда е нещо, за което трябва да работят българскит­е власти. И за да е устойчиво, трябва не просто да е еднократен напън колкото да влезем, а постоянно и систематич­но усилие. Иначе със сигурност елиминиран­ето на риска от атака срещу борда, ако в някой момент БНБ занемари грижата за него, е добре дошло. Както и на политическ­ия риск на власт да дойде някой популист, който да се заиграе с паричния режим.

„С това ни се решават проблемите с...“

Не, ЕЦБ не е панацея, която да разреши всички бъгове в българския финансов сектор. Наистина трудно можем да си представим български банкер да пее в механа, прегърнал Кристин Лагард, или някак по друг начин местни бизнесмени да влияят на европейски регулатори. Същевремен­но обаче ЕЦБ определено е фокусирана да надзирава системно важните банкови гиганти и не изпитва особен ентусиазъм да поеме малки местни институции с по няколко милиарда евро активи. Затова и за да няма случки като раздаванит­е безогледно от ББР кредити на политическ­и свързани лица и други местни публични тайни, ще трябва работата да си я свършат основно българскит­е институции.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria