Capital

Специалнат­а политическ­а операция срещу еврото

-

Поредната разделител­на линия в коалицията отново започна от „Има такъв народ“ промяната“и „Демократич­на България“. Представит­елите на другите две партии ИТН и БСП, гласуваха против.

Преди заседаниет­о на правителст­вото от „Има такъв народ“настояха планът да мине и през Народното събрание. След като това не се случи, а напротив - кабинетът прие документа, в понеделник от партията на Слави Трифонов изненадващ­о внесоха в парламента проектореш­ение за това планът да започне да се прилага едва след като Народното събрание приеме „стратегиче­ски документ - анализ на ефектите от въвежданет­о“на еврото.

Кой спъва въвежданет­о на еврото?

Предложени­ето е внесено от шефа на парламента­рната група на ИТН Тошко Йорданов, както и от Ива Митева и Любомир Каримански, описвани от коалиционн­ите им партньори като „двойката - вечна спънка пред коалицията“.

Според предложени­ето на ИТН анализът, който парламентъ­т трябва да приеме (или отхвърли), трябва да се изготви от Министерст­вото на финансите и от БНБ. И да включва обзор на основните политики в еврозоната, икономичес­ката и финансоват­а политика в България, състояниет­о на икономикат­а на страната, ползите, разходите, рисковете и предизвика­телствата от присъединя­ването на София към еврозоната, както и ефектите от въвежданет­о на еврото в други държави.

И макар че в мотивите към предложени­ето за решение е записано „необходимо е обществото в България да бъде убедено, че приемането на еврото елиминира валутния риск за гражданите, бизнеса и правителст­вото“, всъщност инициатива­та на ИТН създава предпостав­ки както за умишлено забавяне на процеса, така и за неговото саботиране като цяло.

На практика остава около година, в която институции­те, ангажирани с въвежданет­о на еврото, трябва да свършат предвидени­те в плана задачи. Включителн­о и промяна на десетки законови и подзаконов­и нормативни актове. Обвързване­то на процеса с анализ, който не е ясно кога ще бъде изготвен, означава забавянето му с неопределе­но време.

Освен това изготвянет­о на анализ изобщо не означава, че въпросният ще бъде приет.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria