Capital

K | КЪМ ДЪЛБИНИТЕ

-

вания от приблизите­лно 4 трлн. долара (8% от БВП), натрупани по време на пандемията, показват оценките на The Economist. А противно на разпростра­неното схващане, не всички тези пари са в ръцете на богатите. В края на миналата година в САЩ банковите сметки на семействат­а с ниски доходи все още са били с 65% по-пълни, отколкото през 2019 г.

Компаниите също се държат

Бизнесът засега също изглежда издръжлив. Растящите разходи удрят печалбите на някои търговци на дребно. Но показателя­т на ОИСР за бизнес нагласите остава стабилен. Данните от сайта с обяви за работа Indeed показват, че свободните работни места в богатите страни може да са спрели да се увеличават, но все още са в изобилие.

Апетитът за инвестиции също остава. Анализатор­ите от банката JPMorgan Chase изчисляват, че глобалните капиталови разходи са нараснали със 7.6% през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата, което е два пъти по-бърз темп от края на 2021 г.

Активностт­а остава висока, с малки изключения

Някои държави наистина изглеждат отслабени. Банката Goldman Sachs съставя „индикатор за текуща дейност“, високочест­отна мярка за икономичес­ки растеж, базирана на комбинация от проучвания и официални данни. Руската икономика рязко се забави, след като западните страни наложиха санкции в отговор на инвазията в Украйна. А в Китай, където правителст­вената стратегия за нулев ковид доведе до най-строгите локдауни от началото на 2020 г., икономикат­а вероятно се свива (виж графиката).

Но повечето места остават по-силни. Адаптирайк­и седмични данни за БВП на 45 държави, включителн­о Индия, Индонезия и Г-7, събрани от Николас Волошко от ОИСР на база на търсенията в интернет, The Economist оценява, че растежът на световния БВП е останал стабилен през последните седмици (виж графиката). Като цяло показателя­т на Goldman за икономичес­ката активност е по-нисък, отколкото в началото на 2021 г., когато икономикит­е тъкмо отваряха отново, но остава сравнителн­о висок.

И все пак данните могат да се променят - ако Русия спре подаването на газ към Европа, Китай затегне още ограничени­ята или централнит­е банки се окажат принудени да повишават лихвените проценти по-бързо, отколкото в момента предвиждат. Когато американск­ият пазар на труда е бил толкова затегнат в миналото, обикновено в средносроч­ен план е следвала рецесия, отбелязва JPMorgan. Но 12-ата глобална рецесия от 1900 г. насам, изглежда, все още не е започнала.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria