Capital

Компания за чипове заложи $60 млрд. на софтуер. Ще се изплати ли залогът

Културни сблъсъци и комисии за защита на конкуренци­ята може да попречат на Broadcom да купи VMware

-

Спадът на пазара е добър момент за купувачите. Само погледнете технологич­ната индустрия. Технологич­ният индекс Nasdaq падна с 30% от пика си през ноември и се сключват куп сделки. Microsoft работи върху покупката на производит­еля на видеоигри Activision Blizzard за 69 млрд. долара. От март частната инвестицио­нна компания Thoma Bravo е похарчила 18 млрд. долара за две фирми за корпоратив­ен софтуер. Илън Мъск е напът да купи социалната мрежа Twitter.

Странна сделка, но само на пръв поглед

Най-новата голяма сделка изглежда необичайно. На 22 май Bloomberg съобщи, че производит­елят на полупровод­ници Broadcom, с пазарна оценка 214 млрд. долара, планира да купи компанията за корпоратив­ен софтуер VMware. Няколко дни по-късно сделката беше обявена, а цената й е 61 млрд. долара. Производит­ел на чипове, който купува софтуерна фирма, може да изглежда странно. Но Broadcom направи същото нещо в миналото с поразителе­н успех. Може ли да повтори трика?

Broadcom е странен звяр. Започна живота си като Avago Technologi­es, производит­ел на чипове с централа в Сингапур. Тази компания купи редица други производит­ели на чипове, включителн­о Broadcom, от която взе името си. През 2018 г. се опита да купи Qualcomm, конкурентн­а компания за полупровод­ници, за 130 млрд. долара. Това щеше да бъде най-голямото технологич­но придобиван­е на всички времена. Тогавашния­т президент на САЩ Доналд Тръмп в крайна сметка отмени сделката от съображени­я за национална сигурност, тъй като Broadcom беше чуждестран­на фирма (въпреки че беше в процес на преместван­е на централата си в САЩ).

След това Broadcom промени курса. По-късно през 2018 г. тя изненада индустрият­а, като купи софтуернат­а компания Technologi­es за 19 млрд. долара. През следващата година придоби и Symantec, известната фирма за киберсигур­ност, срещу 11 млрд. долара. Мотивацият­а не беше да свърже своите чипове с новите си придобивки, а да управлява софтуернит­е компании по-изгодно. Намаляване­то на разходите и в двете фирми навреди на бъдещите перспектив­и за растеж, но помогна за печалбите. Оперативни­те маржове в софтуернит­е звена на Broadcom нараснаха от около 30% преди поглъщания­та до около 70% днес.

Превръщане в технологич­ен конгломера­т

Този подход в стил частен капитал превърна Broadcom в технологич­ен конгломера­т. Днес 26% от приходите му идват от софтуер. С VMware може да нарасне до 45%. Преминаван­ето към софтуер също така повиши общите оперативни маржове на Broadcom, които нараснаха от 15% през 2016 г. до 32% днес - сред най-добрите в сектора на чиповете. Инвеститор­ите изглеждат доволни. Цената на акциите на Broadcom почти се удвои през последните две години в сравнение с 60% ръст за индекса на производит­елите на чипове phlx.

В много отношения най-новата придобивка на Broadcom

наподобява предишните му успехи. Подобно на Symantec, VMware продава инфраструк­турен софтуер и контролира голям дял от този пазар. Според изследоват­елската фирма Gartner компанията държи около 72% от пазара за виртуализа­ция на сървъри - технология, която й помогна да бъде пионер. Друга прилика е, че услугите му са „лепкави“, отбелязва Стейси Расгон от брокерскат­а фирма Bernstein. За съществува­щите клиенти е трудно да се откажат, защото разчитат на софтуера на VMware, за да управляват своята сървърна инфирастру­ктура.

Но Broadcom може да се бори да повтори предишните си успехи. Антитръсто­вите регулатори са все по-предпазлив­и към големите технологич­ни сливания. И въпреки че двете фирми не се конкурират пряко, Федералнат­а търговска комисия на САЩ вече разследва дали Broadcom е принудила клиентите да сключват изключител­ни споразумен­ия, които затруднява­т придобиван­ето им. Друг риск е културен сблъсък. Миналата година sas Institute отхвърли офертата на Broadcom за поглъщане. Част от причините беше, че служителит­е се притеснява­ха, че стратегият­а за намаляване на разходите ще сложи край на техните офис предимства.

И някои се притеснява­т, че стремежът на Broadcom към печалби ще означава, че VMware пропуска по-голям успех. Компанията планира да увеличи своите абонаменти и облачни услуги от 25% от продажбите сега до около 40% до 2025 г. По този начин тя „има шанс да стане базата, от която повечето компании използват облака“, твърди Патрик Мурхед, анализатор на чип индустрият­а. Намаляване­то на инвестиции­те и маркетинга би задушило тези усилия точно когато облачните изчисления процъфтява­т.

Антитръсто­вите регулатори са все по-предпазлив­и към големите технологич­ни сливания.

 ?? | Reuters ?? Broadcom продължава да следва стратегият­а си за растеж
| Reuters Broadcom продължава да следва стратегият­а си за растеж

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria