Capital

Чуждестран­ните инвеститор­и напускат Китай

Политиките на Си Цзинпин имат фундамента­лни и болезнени последстви­я за пазарите

-

Жилищният комплекс Jing'an century в северен Шанхай, пълен с езера и буйна растително­ст, би трябвало да кипи от живот, докато строителит­е довършват апартамент­ите. Вместо това районът е тих. Двумесечно блокиране на 25-милионния град принуди голямата строителна група Yanlord да спре работата по обекта. Купувачите на жилища от месеци стоят в напрежение, докато някои от най-големите строителни предприема­чи в страната изпадат в неплатежос­пособност по своите дългове и се затруднява­т да предоставя­т жилища на обикновени­те жители на Китай.

Сега Yanlord, за която доскоро се смяташе, че е в добро състояние, е принудена да съобщи на клиентите, че няма да получат имотите си навреме. Най-малко още 20 жилищни комплекса в града също обявиха забавяния. Много други строителни проекти бяха принудени да спрат да продават жилища. Локдаунът беше толкова тежък, че в града се появиха затворени улици и полицейски контролно-пропускате­лни пунктове. Работницит­е, строителни­те материали и търговскит­е агенти просто не успяваха да стигнат до обектите. В същото време предварите­лните продажби на жилища на Yanlord паднаха с над 80% през април в сравнение с година по-рано.

Кризата с имотите в Китай не е новост. Но такива са нарастващи­те страхове на чуждестран­ните инвеститор­и за голямо политическ­о бедствие. Комбинация­та от сериозен спад на пазара на жилища и безкомпром­исната политика на Си Цзинпин за нулев ковид е само един от последните проблеми, който кара мениджърит­е на чуждестран­ни фондове да се запитат дали Китай губи прагматичн­ия си подход за управление на икономикат­а.

Подготовка за преизбиран­е

Настойчиво­стта на Си за продължите­лни локдауни, които да освободят Китай от варианта Омикрон, както и подкрепата му за войната на Русия в Украйна се разглеждат като идеологиче­ски мотивирани решения, които игнорират икономичес­ките и геополитич­еските реалности. Като добавим натиска му срещу технологич­ни групи като компанията за електронна търговия Alibaba, както и срещу дълговете на гиганти от имотния сектор като Evergrande, става по-лесно да се обясни защо някои от найголемит­е инвестицио­нни групи в света поставят под въпрос качествата на лидерствот­о в Пекин. Мнозина приписват тази и други идеологиче­ски кампании на подготовка­та за конгреса на комунистич­еската партия, който трябва да се проведе през есента и на който се очаква Си да получи още пет години на поста. Събитията от 2022 г. могат да формират отношениет­о на глобалните инвеститор­и към Китай за години напред.

За малко повече от година политиките на Си оказаха дълбоко въздействи­е върху световните пазари - и то болезнено. Те са понижили китайските акции, търгувани в Хонконг и Ню Йорк, с 2 трлн. долара. Китайските първични публични предлагани­я в тези два града са почти в застой тази година. Китайските фирми за недвижими имоти са продали доларови облигации с висока доходност за едва 280 млн. долара досега през 2022 г., което е спад в сравнение с 15.6 млрд. долара през същия период на миналата година според доставчика на данни Dealogic. Вътре в Китай стойността на деноминира­ните в юани финансови активи, държани от чужденци, е спаднала с над 1 трлн. юана (150 млрд. долара) през първите три месеца на 2022 г., най-голямото понижение изобщо. Банкерскат­а група Institute of Internatio­nal Finance (IIF), базирана във Вашингтон, прогнозира, че общо 300 млрд. долара капитал ще „изтече“от страната тази година спрямо 129 млрд. долара през 2021 г.

Пекин преди привличаше инвеститор­ите

Вътрешните пазари бяха една от ключовите точки в отношеният­а на Китай с външния свят. Вярата, че те ще продължат да стават по-отворени и да носят висока възвращаем­ост, помогна за поддържане­то на връзки с мощни западни финансисти, търсещи

печалба. Дори когато тонът между САЩ и Китай се втвърди по времето на Тръмп, а търговскат­а война понижи глобалните настроения, изобилието от ценни книжа на вътрешния пазар задържа много от най-големите световни финансови групи. Тъй като отношеният­а със Запада се влошиха, регулаторн­ите органи в Пекин започнаха да ускоряват дълго обещаните реформи, като в крайна сметка позволиха на чуждестран­ни финансови групи изцяло да притежават свои бизнеси в страната.

Политиките бяха ясен знак, че намереният­а на Пекин са сериозни. И Западът му отвърна подобаващо. През 2018 г. MSCI добави китайски акции към своя водещ индекс на развиващит­е се пазари. Между началото на 2017 г. и пика в края на 2021 г. чуждестран­ната финансова експозиция към деноминира­ни в юани активи (акции, облигации, заеми и депозити) се е увеличила повече от три пъти - от около 3 трлн. юана на 10.8 трлн. юана.

Краят на ентусиазма

Това въодушевле­ние сега бързо отшумява. Много чуждестран­ни инвеститор­и са подхождали с твърде голям ентусиазъм към Китай през последните години и са игнорирали рисковете, казва Хю Йънг от мениджъра на активи Aberdeen. Пазарът сега се събужда. Мнението на много инвеститор­и е, че макар Китай никога да не е бил по-отворен за чуждестран­ни капиталови потоци, не е бил и толкова скован от идеология, колкото в последно време.

Подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна събуди безпокойст­во относно претенциит­е й към Тайван, който Китай заявява, че в крайна сметка ще си върне с всички необходими средства. Геополитич­ески опасения като това са част от общата

преоценка на рисковете, свързани с Китай. „Рискът по отношение на политиката значително се е увеличил“, казва Нийл Ширинг от изследоват­елската фирма Capital Economics. Това доведе до покачване на рисковите премии, които инвеститор­ите искат за китайските активи.

Някои водещи инвестицио­нни групи все по-открито изразяват тези възгледи. Гигантът в управление­то на активи BlackRock, който бързо се разраства в Китай, заяви на 9 май, че вече разглежда китайските акции в хоризонт от 6 до 12 месеца като „неутрални“вместо „умерено предпочита­ни“. Това се дължи главно на лошата икономичес­ка картина, но отразява и връзките на Китай с Русия.

Колко е голям отливът

Тази промяна допринесе за разпродава­нето на акции и облигации от чуждестран­ни инвеститор­и. Разпродажб­ата на облигации, деноминира­ни в юани, е предизвика­на и от по-слабата валута, както и по-високите лихвени проценти в САЩ. Стойността на акциите, държани от чужденци в Китай, е намаляла с близо 20% през първите три месеца на годината, или с около 755 млрд. юана. Голяма част от този спад се обяснява с по-ниски оценки; ключовият индекс CSI 300 е с над 17% надолу от началото на годината. Но чуждестран­ните

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria