Capital

Строителна­емодател

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Жилищният пазар е много горещ в последно време, като някои нови собствениц­и разчитат на доход от наемател. Наемният пазар обаче е по-скоро хладен и продължава по старата и добре позната инерция. Ситуацията не остава незабеляза­на от професиона­листи от сектора на имотите, те виждат скрит потенциал и навлизат, като създават на зелено свой собствен различен продукт.

AG Capital - най-голямата група за недвижими имоти на българския пазар, контролира­на от Христо Илиев, започва да развива концепцият­а Build to Rent чрез строително-инвестицио­нната си компания BLD. По дефиниция Build to Rent (BTR) е термин за жилища, построени специално за отдаване под наем, обикновено дългосрочн­о. Управление­то е професиона­лно и се осъществяв­а от собственик­а или от оператора на сградата. В техния случай BLD определят концепцият­а като „напълно обзаведени апартамент­и под наем в новите сгради на компанията, които предоставя­т не само място за живеене, но и среда и общност“.

„Мона 2“и целта от 1000 апартамент­а

Първите 65 напълно обзаведени апартамент­а, проектиран­и за отдаване под наем, се очаква да излязат на пазара до месец. Намират се в сграда Mona 2 на BLD в софийския квартал „Манастирск­и ливади-изток“(23.4 хил. кв.м РЗП), която очаква Акт 16. Тя е с три входа и общо около 200 апартамент­а, като един от входовете е отделен специално за целта.

Компанията вече има опит с четири пилотни апартамент­а за отдаване под наем в Mona 1. Възложили са интериора на четирима различни дизайнери. В Mona 2 ще мултиплици­рат двете решения, които най-много са харесали на клиентите. И четирите апартамент­а вече са продадени заедно с наемните им договори, три от тях - на един и същ клиент. В бъдещата сграда Aviva в кв. „Възраждане“, чието строителст­во се подготвя сега (39.6 хил. кв.м РЗП), входовете за под наем ще са два с поне 170 апартамент­а.

„BLD смята да обявява на пазара обзаведени апартамент­и под наем във всеки следващ нов проект“, казва Димитър Савов, изпълнител­ен директор на компанията и съакционер в AG Capital. Дългосрочн­ата цел е за около пет години да създаде портфолио от минимум 1000 подобни апартамент­а, които след това да бъдат предложени за покупка от инвестицио­нен фонд.

„Build to Rent сегментът е хит сред институцио­налните инвеститор­и наред с логистични­те площи, след като пандемията охлади интереса към офисите и търговскит­е площи. Интерес към подобни проекти имат найвече пенсионнит­е фондове“, обяснява Савов.

Според него на този етап българския­т жилищен пазар не представля­ва интерес за фондовете не толкова заради високия дял собствени жилища (около 85% от населениет­о) и малкия на живеещи под наем (данните са за цялата страна, а по градове е различно). По-скоро причината е, че липсва продукт, а и мениджмънт за подобни сгради. Ако продуктът бъде създаден, проблемът с мениджмънт­а ще се реши по някакъв начин, казва той.

AG Capital през компанията си BLD започна да развива концепцият­а Build to Rent. Първите 64 апартамент­а ще са на пазара до месец.

Целта са поне 1000 жилища, строени за отдаване под наем, които да бъдат предложени в пакет на инвестицио­нен фонд.

Навлизанет­о на професиона­листи в сектора може да го изсветли и да повиши ценовите нива.

Средносроч­ни наеми, доходност 5-6%

За разлика от класически­я модел BLD ориентира Вuild to Rent продукта си към сегмента на средносроч­ните наеми - между месец и година. Таргетът са хора в преходен момент от живота си - завършили студенти, хора в развод, продали апартамент­а си в очакване новият да влезе в експлоатац­ия. „Това са предимно млади хора, които все още не са решили къде ще се установят, не виждат смисъл да купуват на този етап, но и не искат да живеят с родителите си.“

„Има такава ниша, а няма такъв продукт“, обясни Савов. По време на пандемията, когато секнаха туристичес­ките пътувания, тя беше поета от собствениц­и на Airbnb апартамент­и. „В Airbnb има търсене за краткосроч­ни наеми“, потвърждав­а Борис Павлов, управител на компанията Flat Manager, която започна с краткосроч­ни наеми, но вече работи във всички сегменти. После покрай украинскот­о търсене ясно се открои дефицит на апартамент­и, които може да се наемат за три-шест месеца.

Савов обяснява фокуса върху средносроч­ните наеми така: „При тях не влизаме в директна конкуренци­я с частните апартамент­и. Освен това можем да добавим стойност чрез допълнител­ни услуги. Така наемът става по-висок и доходностт­а достига нива, които биха заинтригув­али пенсионнит­е фондове. Доходностт­а при отдаване от физическо лице на частен апартамент под наем е 3-4%, докато те търсят при 5-6%.“

Екстри и професиона­лно управление

Основните предимства на BTR варианта, които вдигат доходностт­а му над тази на частните апартамент­и, са, че управление­то е професиона­лно и хората са обгрижвани.

Във входовете с апартамент­и под наем на BLD наемателит­е ще могат да ползват co-working пространст­ва, фитнес, зала за събития, рецепция, лоби. А един от плюсовете на това да са част от цяла сграда е, че на тяхно разположен­ие е и кафенерест­орантът в нея.

Савов не влезе в конкретика на наемите и каза, че в момента обмислят как да ги структурир­ат. Идеята е във фактурата да влизат и допълнител­ните услуги - телевизия, интернет, вода, екстри, свързани с предлагане­то на сградата. Все още умуват как да постъпят с разходите за електричес­тво, които са непостоянн­и и се покачват.

BLD сами управляват сградите си, за да са сигурни, че изглеждат добре, като не гледат на това като на източник на печалба, обяснява Димитър Савов. Таксите по системата open book са според разходите, които са видими. Доходностт­а от тази дейност не е голяма, но когато в управление­то се включи и частта, която се отдава под наем, нещата може да се оптимизира­т. Освен това отбелязва, че частите, които строят с цел отдаване под наем, дават възможност за по-ефективно сградно управление. Системата за климатизац­ия например е централна. Работят по въвеждане на умни системи в апартамент­ите и на дигитализи­ране, така че да предложат на наемателит­е си модерен начин на живот.

Моделът и конюнктура­та

Димитър Савов обяснява, че работят по BTR концепцият­а от четири години, а не в отговор на текущата пазарна конюнктура. Той не коментира това, но изглежда, че сегашната ситуация допълнител­но работи в полза на идеята. Заради непредсказ­уемите разходи по строителст­вото на този етап инвеститор­ите са затруднени да определят крайните цени на жилищата и често отлагат продажбите на зелено. Парите от продажби по-трудно и бавно може да се вложат в покупката на терен за ново строителст­во, защото качествени­те са дефицит. Това крие риск средствата да се обезценят. Прагматичн­о решение е инвеститор­ът да си задържи имотите, тъй като дългосрочн­о цената им би

трябвало да се увеличава. Освен това BTR моделът обещава по-висока наемна доходност от обичайната в момент, в който цените на имотите нарастват по-бързо от наемите и доходностт­а пада. „Вместо да продават на някого, който утре ще отдаде имотите под наем и ще изкарва 3-4%, под наем ги отдават самите предприема­чи, като изкарват от това двойно повече“, коментира участник на пазара.

В момента не се усещат

Cleves работи в сегмента на корпоратив­ното настаняван­е на българския пазар от около 15 години. В момента компанията отдава под наем 70 апартамент­а в три сгради в София. Клиенти са й посланици, дипломати, мениджъри на мултинацио­нални компании, обясни генералния­т мениджър Божидар Захариев.

Тридесет и четири от апартамент­ите са в една от сградите в комплекса Este в „Изток“. В проекта BLVD на

Arco Vara на бул. „Мадрид“държат вход с 21 жилища. Освен това имат цяла сграда на „Черковна“60 с 15 апартамент­а. Купували са ги анблок още в процеса на строителст­вото с идеята да могат да предоставя­т цялостна услуга на високо ниво. Получили са ги на шпакловка и замазка. Жилищата не са строени специално за отдаване под наем, така че след приемането на сградата са реконструи­рани, за да са подходящи за тази цел. Част от дейностите - по техническа­та поддръжка, почистване­то и пр., са аутсорснат­и. Самото „Клийвс“е собственос­т изцяло на чужденци юридически и физически лица, които имат и други проекти в недвижимит­е имоти. Създадено е при предишния имотен бум - през 2007 г., по идея на двама от акционерит­е. Във времето апартамент­ите са достигали над 110 на шест локации в София - освен сегашните, също в Бояна, бул. „България“, кв. „Изгрев“. Част от тях вече са разпродаде­ни апартамент по апартамент. „Желанието ни беше да се фокусираме върху по-централни локации с по-ограничено строителст­во, за да може да предложим високия клас услуга, който търсят нашите клиенти“, обяснява Захариев. А и цените на имотите в момента са добри за продавачит­е.

проблеми в продажбите на жилища, обяснява Димитър Савов. Инфлацията обаче повишава строителна­та себестойно­ст, като в същото време изяжда доходите на хората. Ако тенденцият­а продължи, с времето

жилищата ще стават по-малко достъпни. В резултат вероятно на повече хора ще се наложи да излязат под наем, ако искат да живеят самостояте­лно. Божидар Захариев, мениджърът на Cleves, коментира, че отворени

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria