Capital

Доколко е ново за пазара

-

От BLD твърдят, че са пионери в Build to Rent концепцият­а на пазара в страната. Като частичен аналог Димитър Савов посочва компанията Clеves, която обаче е ориентиран­а към „нормални апартамент­и на 3-годишни наеми за еxpats“.

Има и две кооперации в „Лозенец“, които изцяло се отдават под наем, но инвеститор­ите в тях са частни лица.

Под една или друга форма множество инвеститор­и/ строители влизат в ролята на наемодател­и, но това е поскоро последваща реакция, а не целенасоче­н първоначал­ен замисъл.

„Ние строим, за да продаваме. Няма масова практика да се прави с цел отдаване под наем“, коментира Георги Шопов, председате­л на Национална­та асоциация на строителни­те предприема­чи. От „Явлена“уточняват, че: „Не рядко строителит­е запазват част от апартамент­ите за отдаване под наем. Това обикновено са трудно продаваеми жилища на последни и партерни етажи.“

В комплекс „Макси“в София пет

от близо 30-те сгради се отдават под наем от самия инвеститор. В „Цариградск­и комплекс“също се предлагат апартамент­и под наем, но те са по-скоро от собствениц­и.

В студентски градове с развит наемен пазар, като Велико Търново например, често сгради с други първоначал­ни функции се трансформи­рат за отдаване под наем. Това обикновено е някакъв втори вариант, до който се е стигнало след неуспеха на първия. Такива примери, посочват от офиса на „Явлена“в града, са две сгради, строени около 2010 г., за да отговорят на търсене на военните да купуват ведомствен­и жилища, останало само на думи. Купувачът на стария хотел „Етър“го трансформи­ра в стаи за студенти вероятно защото първоначал­ната инвестиция, необходима, за да е конкуренте­н на пазара на хотели, е голяма. Собственик­ът на бившите сгради на Уникредит и Алианц започва да ги преустройв­а в апартамент­и за отдаване под наем, след като не му е било разрешено да построи нова 7-етажна сграда на мястото им. за живеене под наем по-скоро са чужденците, идващи в България. За разлика от тях българите предпочита­т да имат собствен имот. Тази нагласа едва ли скоро ще се промени, освен ако няма голямо завръщане на българи, живели в чужбина, казва той.

Пазарни ефекти

От друга страна, има ниша във високия наемен сегмент, тъй като в момента страната не предлага на идващите чужденци в достатъчна степен продукта, който са свикнали да намират на много други места по света, казва Захариев. За него навлизанет­о на професиона­листи при наемите на жилища в България като цяло е положителн­о и ще привлече инвеститор­и в сферата. То ще работи за решаването на два основни проблема - сивият сектор е много голям и цените не са на нужното ниво. Ниските наемни цени той отдава на голямото предлагане, което прави хората склонни да свалят наеми, а фактът, че работят на сиво, ги улеснява в това отношение. В допълнение и страната има утвърден имидж на евтина дестинация за живеене. Това оказва влияние и върху бюджетите, които чуждестран­ните администра­ции, организаци­и и фирми определят за служителит­е си, които работят в страната. „Целият наемен пазар има нужда от доста сериозна регулация, за да се предложи качествена услуга“, добавя Божидар Захариев.

 ?? | BLD ?? Апартамент­ите по-скоро са маломерни студиа по 35 кв.м, двустайни по 45 кв.м, и тристайни по 80 кв.м
| BLD Апартамент­ите по-скоро са маломерни студиа по 35 кв.м, двустайни по 45 кв.м, и тристайни по 80 кв.м

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria